Σε προαναγγελία για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1, «την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα».
Επίσης, «η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, αλλά, βεβαίως, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ακρίβειας», αναγνώρισε και παρέθεσε μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως: αυξήσεις στις συντάξεις μετά από δέκα χρόνια, αποκατάσταση αδικιών για όσους συνταξιούχους δεν είχαν δει αυξήσεις, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, αυξήσεις κατώτατου μισθού.
Αφορολόγητο
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «η αύξηση του αφορολογήτου δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό, είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας», σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και προσδιόρισε το μεγάλο, όπως είπε, στόχο για την επόμενη τετραετία, που είναι «να μπορέσουμε να φθάσουμε τους μισθούς μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Πλειστηριασμοί
Στο ζήτημα των πλειστηριασμών, παρατήρησε εισαγωγικώς ότι «η απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου δεν έχει αλλάξει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες γίνονται πλειστηριασμοί -και αυτή είναι μια σοβαρή παρανόηση. Εκείνο που άλλαξε, είναι ο φορέας που επισπεύδει τους πλειστηριασμούς, δεν αλλάζει ο,τιδήποτε σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών». Παραλλήλως, «όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση […] εμείς, με την ανάληψη της διακυβέρνησης, φέραμε ένα εντελώς καινούριο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Πρώτον, δίνει την ευκαιρία εξωδικαστικού συμβιβασμού, ήδη 1 δισ. έχει ρυθμιστεί μέσω αυτού. Δεύτερον και πιο σημαντικό, δημιουργείται ένα δίχτυ προστασίας σε όλους τους ευάλωτους μέσω του δημόσιου φορέα που αναλαμβάνει τις κατοικίες τους».
Διαβεβαίωσε δε, πως «ο γνήσια ευάλωτος θα λαμβάνει βεβαίωση ευαλωτότητας και θα προστατεύεται απολύτως». Ενώ «με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν άμεσα σημειακές παρεμβάσεις στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις κατάχρησης. Με ένα πλαίσιο περαιτέρω προστασίας, θα δημιουργήσουμε την υποχρέωση στο fund, τον servicer ή την τράπεζα να δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο δεν δέχεται τη ρύθμιση. Έτσι αναστρέφουμε το βάρος απόδειξης».
Εν κατακλείδι, «συμπάσχω απολύτως με τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προσπαθούμε όλοι και με την ανανέωση της μακροχρόνιας ρύθμισης οφειλών, να βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, που επικαλέσθηκε ένα ακόμη στοιχείο: «Από το 45% των μη εξυπηρετούμενων δανείων - εκεί που οι τράπεζες είχαν "κόκκινα» ένα στα δύο δάνεια - τώρα έχουμε πέσει στο 9%, ένα στα δέκα».
Κριτική στην αντιπολίτευση
Κατηγορώντας εξ άλλου την αντιπολίτευση για πλειοδοσία εξαγγελιών, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παραμονές εκλογών έδωσε την 13η σύνταξη «γνωρίζοντας ότι απέρχεται από την εξουσία». Ενώ, για το από εδώ και πέρα, «η 13η σύνταξη είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν τίθεται στο τραπέζι, αλλά, βεβαίως, με την ανάκαμψη της οικονομίας όλα επαναξιολογούνται».
Και, συνεχίζοντας την κριτική του προς το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε, ακόμη, πως «με περισυλλογή και έκπληξη ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να μας κατηγορεί ότι εμείς καταστρέφουμε την μεσαία τάξη. Αν δεν το αντελήφθη και ο ίδιος ως αυτοκριτική, τότε, μάλλον, ήταν μια ιλαρή τοποθέτηση». Και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση «κατακρεούργησε τη μεσαία τάξη, έφερε τουλάχιστον 30 φόρους. Και κατηγορεί την κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα έχει μειώσει σε τέτοιο βαθμό τους φόρους, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει και πάλι η μεσαία τάξη».
Επί πλέον, συμπλήρωσε, «όλα αυτά που υπόσχεται ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη κοστολογημένα. Σε τέσσερα χρόνια αν έχουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή, τότε εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περίπου 40 δισ. Με τέτοιου τύπου μέτρα όχι απλώς διακινδυνεύεται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας αλλά διακινδυνεύουμε να ζήσουμε πραγματικότητες που έχουν φύγει, πιστεύω, οριστικά».
Παρεμβαίνοντας δε, στη συζήτηση περί του αδιάβλητου των εκλογών, δήλωσε πως άκουσε «στη Βουλή, από τα πλέον επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέγεται ότι "εάν πάμε υπό αυτές τις συνθήκες σε εκλογές, δεν εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των εκλογών". Γίνεται μια προληπτική διαχείριση ήττας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστήριξε και συνέχισε:
«Επειδή δεν έχει (σ. σ. η αξιωματική αντιπολίτευση) κάτι προγραμματικό να πει, πέραν των μη κοστολογημένων εξαγγελιών, που θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια, επειδή δεν υπάρχει κάτι που να αποδίδει στη νωπή σύγκριση των δύο κυβερνήσεων -είναι οι πρώτες εκλογές μετά από 30 χρόνια που θα αντιπαρατεθούν ο νυν πρωθυπουργός με τον τέως πρωθυπουργό. Οι πολίτες αξιολογούν δύο διακυβερνήσεις. Την αξιοπιστία τους, τη φερεγγυότητά τους, την πολιτική τους», συμπέρανε.
«Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει κυβέρνηση που θα μπορεί να λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Η κρίση έχει καταστεί κανονικότητα. Στο τέλος της ημέρας, βεβαίως, ο λαός θα είναι εκείνος που θα κρίνει αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα πάμε σε άλλες συνταγματικές λύσεις», είπε θέτοντας και το εκλογικό δίλημμα.
Κληθείς, ακόμη, να πάρει θέση για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και την επικείμενη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Επικρατείας έκανε ένα διπλό σχόλιο: Πρώτον, «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε στείλει τον κ. Στουρνάρα προς το ειδικό δικαστήριο με εντελώς αστήρικτες κατηγορίες». Και δεύτερον, «ο κ. Τσίπρας κατεψήφισε την αμυντική συμφωνία».
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα του νόμου για τα άτομα με αναπηρία, που ψηφίσθηκε την εβδομάδα που πέρασε: «Η πολιτική είναι για να υπηρετεί τους πολίτες πάνω από όλα. Η πολιτική που έχει εισαχθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι μια πολιτική που έχει αλλάξει τη ζωή των συμπατριωτών μας με αναπηρία», υπογράμμισε και έκλεισε λέγοντας πως ο νέος νόμος «καθιερώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθολική ρήτρα ισότητας και απαγόρευσης διακρίσεων για όλα τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές τους δράσεις».