Κυκλάδες: Για πρωτοφανές φαινόμενο μιλούν οι επιστήμονες - Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη

 
κκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/02/25 - 16:53

Οι σεισμογράφοι δε σταματούν να καταγράφουν δονήσεις κοντά στα 5 Ρίχτερ, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό. Τα νέα δεδομένα χαρτογραφούν οι επιστήμονες, μετά και τα 5,3 Ρίχτερ τη νύχτα.

Το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Πάντως οι επιστήμονες μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 16:19, 12χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,8 χλμ.

Σε επαγρύπνηση η επιστημονική κοινότητα – Συνεχείς αξιολόγηση των δεδομένων
Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έγινε 16 λεπτά μετά τις 10 χθες το βράδυ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας, μεγέθους 5 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί, σύντομα, λένε οι επιστήμονες, την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ και άνω με κορύφωση την δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα στις 09.17 το πρωί, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα παρακολουθούμε την ακολουθία και ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις. Ο 5,3 δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμίσει και για να ηρεμίσει πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος. Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σεισμό εισοδύναμο της τάξεως των 6 το δυναμικό που υπάρχει εκεί έχει ελαττωθεί σημαντικά», τόνισε ο Θανάσης Γκανάς.

Χθες η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού ανέσυρε δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλδέρα, τα δεδομένα των οποίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τοποθετήθηκαν δύο νέοι οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζουν και πάλι οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Στη Σαντορίνη ο Μ. Θεμιστοκλέους – Έγινε άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου

Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης έγινε άσκηση εκκένωσης. Τα 5,3 Ρίχτερ επανέφεραν σε εγρήγορση τους πολίτες με τη σεισμική ακολουθία να συνεχίζεται και σήμερα με μεγαλύτερο σεισμό τα 4,9 το πρωί.

Το πρωί βρέθηκε στην Σαντορίνη ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπό τον οποίο έγινε ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο της Σαντορίνης, με την συμμετοχή και του διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και του επικεφαλής του ΕΚΑΒ, μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε στη συνέχεια άσκηση σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορούσε στην εκκένωση των νοσοκομείων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά και την ετοιμότητα του νοσοκομείου σε περίπτωση που υπάρξουν, από αυτόν τον σεισμό τραυματίες.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους κατά τις δηλώσεις του ανέφερε ότι ουσιαστικά το νοσοκομείο έχει στελεχωθεί με γιατρούς, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση καταστροφών, ενώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας τόσο με τον στρατό για να ενισχύσουν με υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να βρεθούν για τρεις στο νοσοκομείο και στο νησί μέσα σε μία ώρα.

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη

Στη λήψη ειδικών μέτρων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων στη Σαντορίνη προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Προβλέπεται αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Άμεσα τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.

Όλες λοιπόν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Θήρας μπορούν να θέσουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου του 2025.

Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2025. Για τους εργαζομένους που αναστέλλεται η σύμβασή τους προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Το ποσό ωστόσο αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

Είναι σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού, καθώς και η αναλογία δώρων και εορτών.

Θα πρέπει να υποβληθεί μια υπεύθυνη δήλωση από τους εργαζόμενους στο supportemployees.services.gov.gr.

Προηγουμένως, ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, ενώ για όλο το διάστημα που μια επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής της σύμβασης απαγορεύονται οι απολύσεις, οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων είναι άκυρες, ενώ και μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν για το ίδιο διάστημα τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Συνεργεία αποκαθιστούν βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο στην Αμοργό

Ήδη σήμερα σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις των 4,8 Ρίχτερ. Νωρίτερα το πρωί είχαμε επτά σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

Έγιναν πάρα πολύ αισθητοί όλοι αυτοί οι σεισμοί, ειδικά μετά από τον χθεσινό σεισμό, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, 5,3 Ρίχτερ.

Σήμερα ήρθαν τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ για αποκατάσταση των βλαβών που υπάρχουν στο νησί. Επίσης τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έπιασαν σήμερα δουλειά.

Το πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν ήδη στο δίκτυο, ενώ ακόμα γίνονται συντηρήσεις στο δίκτυο και υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα όμως η δεύτερη αποστολή του τεχνικού κλιμακίου είναι να γίνουν αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου αλλά και των υποσταθμών. Το κλιμάκιο αυτό θα παραμείνει στο νησί όσο χρειάζεται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ