Όλη η Ελλάδα ένα κέντρο φιλοξενίας. Σχέδιο για την ανακατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια προωθεί η κυβέρνηση.
Θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, όπως δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης με στόχο τη στέγαση σε κάθε δομή από 500-1000 πρόσφυγες.
Οι μοναδικές περιοχές που θα εξαιρεθούν από τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας, είναι οι ακριτικοί νομοί, όπως ο Εβρος και μικρά νησιά.
Η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κάθε δομή να στεγάζει 500 έως και 1.000 πρόσφυγες, προκειμένου οι καταυλισμοί να μην μετατραπούν σε "μικρές πόλεις".
Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι αρκετές από τις παλιές δομές κατασκευάστηκαν σε "καθεστώς βιασύνης" και συνεπώς δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι νέοι χώροι φιλοξενίας θα διαθέτουν κοντέινερ, κι όχι αντίσκηνα.
Στην τρέχουσα φάση, όπως είπε, γίνεται επαναξιολόγηση των σημερινών καταυλισμών ώστε να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις, και ποιες πρέπει να καταργηθούν.
Ορισμένα σημερινά κέντρα δεν αποκλείεται να διατηρηθούν και ως εφεδρικοί χώροι φιλοξενίας.
Αυξάνονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές
Εν τω μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που έχει δώσει δημοσιότητα το κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό.
Οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια υπερδιπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, φθάνοντας από 634 σε 1.277.
Τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου ο αριθμός των αφίξεων έφθασε στους 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες, ήτοι κατά μέσο όρο πάνω από 200 την ημέρα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μυτιλήνη: 206 πρόσφυγες και μετανάστες το τελευταίο 24ωρο