Η εκτίναξη των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα - Τα πιθανά σενάρια

 
Η εκτίναξη των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα - Τα πιθανά σενάρια

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ενημερώθηκε: 04/02/21 - 08:33

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» είπε χτες στη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας αποτυπώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων και συμπλήρωσε «Η μετάλλαξη αν επικρατήσει τότε θα περάσουμε δύσκολες στιγμές κατά τον Μάρτιο».

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτ'ηρη Τσιόδρα, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις..

Από τη μεριά της η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και δε βιάζεται να λάβει νέα μέτρα, όπως ζητάει μια μερίδα των ειδικών, στηριζόμενη στα ποιοτικά στοιχεία που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως με τους δείκτες στο σύστημα υγείας.

Παρά τη δεδομένη άνοδο των κρουσμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα μεγέθη του Νοεμβρίου, δεν παρατηρείται αντίστοιχη άνοδος στους διασωληνωμένους και στις νοσηλείες, ενώ και οι εισαγωγές, παρότι έχουν σαφώς ανοδική τάση, δεν έχουν εκτοξευθεί, όπως είχε συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες του 2020. Αυτό κάνει, προσώρας τουλάχιστον, την κυβέρνηση να μην προχωράει στη λήψη νέων μέτρων, καθώς παρά την αριθμητική αύξηση υπάρχουν πολύ περισσότερες αντοχές στο ΕΣΥ από ό,τι τον Νοέμβριο.

Και βέβαια, κρίσιμη παράμετρος για τις αποφάσεις, με βασική προϋπόθεση ότι αντέχει το ΕΣΥ και δεν κινδυνεύουν ζωές, είναι να δουλέψει και η οικονομία, η οποία όσο περνάει ο καιρός βρίσκεται όλο και υπό μεγαλύτερη πίεση. Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πως τα προβλεπόμενα 7,5 δισεκατομμύρια για μέτρα στήριξης δεν επαρκούν, χτυπάει πολλαπλά «καμπανάκια».

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε, μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε», αναφορικά με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ παρέπεμψε στους ειδικούς για περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης είναι και ένας από τους κύριους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας στο εξής, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Παρότι προς στιγμήν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, η αυστηροποίηση των ελέγχων με τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτεύοντα ρόλο είναι ένα από τα βασικά σενάρια που μελετούν κυβερνητικοί παράγοντες, διαβλέποντας πως υπάρχει ακόμη περιθώριο επιμέρους παρεμβάσεων με τοπικό πρόσημο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Όπως και να έχει τα σημερινά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων θα καθορίσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει α΄υριο η κυβέρνηση. «Η Αττική έχει μπει προληπτικά στις κόκκινες περιοχές» υπογράμμισε χθες η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διευκρινίζοντας πως «μέχρι την Παρασκευή αναμένουμε τα στοιχεία και αναμένουμε αποφάσεις». Η ίδια ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί και παρακολουθεί τα δεδομένα καθημερινά», παρατηρώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων «είναι εντός ενός λελογισμένου πλαισίου».

Πιθανά σενάρια

Στα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες είναι:

-- η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

-- η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.

-- η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Αύριο Παρασκευή οι αποφάσεις

Οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρουσιάζοντας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο, για έκτακτα μέτρα

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως.

Αρκετοί είναι αυτοί, δε, που ζητούν και ολικό lockdown στη χώρα για δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας.