Παραμονή Χριστουγέννων είναι η σημερινή ημέρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που στεγάζονται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και προμηθεύουν με κρέατα και οπωροκηπευτικά επιχειρήσεις λιανικής σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, αλλά και χώρες των Βαλκανίων.
Η διοίκηση της ΚΑΘ και οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαβεβαιώνουν πως υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε όλα τα προϊόντα και εύρος τιμών έως και σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
«Έχουμε πολύ μεγάλη επάρκεια στα προϊόντα, τα οποία διαθέτουμε, δεν θα λείψει τίποτε από την αγορά, κανένα προϊόν. [...] Οι τιμές μέσα στη γενική δυσκολία θα είναι καλές για την ελληνική κοινωνία, γι' αυτούς που προμηθεύονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε, στο πλαίσιο ενημερωτικής ξενάγησης στους χώρους της Λαχαναγοράς και της Κρεαταγοράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης. «Τα προϊόντα μας έχουν ποιότητα και ασφάλεια και τιμές για όλους τους καταναλωτές. Τα πιο φθηνά, απλώς, δεν έχουν κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά, π.χ. μεγέθη, όμως είναι και αυτά ποιοτικά και παρέχουν ασφάλεια», πρόσθεσε.
«Στη δουλειά μας σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων, είναι η σημαντική μέρα για τους πελάτες μας, καθώς αύριο ανοίγουμε τα ξημερώματα και μόνο για λίγες ώρες», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΚΑΘ, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, τονίζοντας για την κίνηση της αγοράς ότι «το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν πολύ θετικά τα μηνύματα, χθες ήταν καλύτερη ημέρα και σήμερα αρκετά καλή ημέρα».
«Ίδιο πελατολόγιο, μείωση τζίρου 50% από το 2010»
«Η κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει επηρεάσει και τις δικές μας επιχειρήσεις. Τα προϊόντα μας καταλήγουν στον καταναλωτή και από τη στιγμή που ο καταναλωτής έχει πρόβλημα οικονομικό, του λείπουν τα χρήματα, λείπουν και σε εμάς», επεσήμανε ο κ. Χαραλαμπίδης, εκτιμώντας ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της Λαχαναγοράς έχει μειωθεί σωρρευτικά περισσότερο από 50%. «Το πελατολόγιό μας είναι σχεδόν το ίδιο, απλά ψωνίζουν πολύ λιγότερα πράγματα. Έχει μειωθεί η κατανάλωση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «όταν υπάρχει η κρίση το παρεμπόριο ανθεί».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, εξήγησε πως η διαμόρφωσή τους προκύπτει καθαρά από την προσφορά και τη ζήτηση. «Η χώρα μας δυστυχώς δεν παράγει, όταν το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων είναι αρνητικό κατά 1,3 δισ. Τα φρούτα και λαχανικά σώζουν την παρτίδα, καθώς εκεί το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό κατά 1 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.
«Στροφή των καταναλωτών στο χοιρινό και το κοτόπουλο»
Πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεών τους, αντίσχοιχη με εκείνες της λαχαναγοράς, βλέπουν και οι έμποροι κρεάτων της ΚΑΘ. «Το 2016 εκτιμούμε πως θα κλείσει με μία πτώση 15%, η οποία σωρρευτικά, αν το υπολογίσουμε από το 2010, είναι πάνω από 50%», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος, Ιωάννης Τσέρνος, εξηγώντας ότι υπάρχει δυσκολία να απορροφηθεί η μείωση του 15%, καθώς «τα έξοδα παραμένουν τα ίδια, αυξήθηκαν ορισμένα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι προκαταβολές φόρου, ο φόρος».
Ο κ. Τσέρνος διευκρίνισε ότι τις τελευταίες ημέρες η Κρεαταγορά κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα και σε αντίστοιχα επίπεδα εκτιμάται πως θα κλείσει και ο μήνας. «Επάρκεια υπάρχει πάντα. Γαλοπούλες έχουμε πολλές ελληνικές. Οι τιμές είναι λίγο πιο χαμηλές από πέρυσι, περίπου 3-5%», σημείωσε, γνωστοποιώντας- σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των καταναλωτών γενικότερα- πως «ο κόσμος πάει περισσότερο προς το χοιρινό και το κοτόπουλο που είναι πιο φθηνά κρέατα».
Μέσω της Κρεαταγοράς εξάγονται κυρίως αρνιά και κατσίκια. «Φέτος έχουν εξαχθεί προς Ιταλία και Ισπανία πολλά αρνιά και κατσίκια. Στα αρνιά και κατσίκια έχουμε αυτάρκεια. Και αυτές τις ημέρες απορροφήσαμε την παραγωγή», τόνισε ο κ. Τσέρνος.