Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

 
ναυάγιο Φαρμακονήσι

Ενημερώθηκε: 08/07/22 - 08:14

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. 8,5 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι (20/01/2014) που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους -εκ των οποίων οι οκτώ ήταν ανήλικοι- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού και καταδικάζει την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 11 ανθρώπων. Οι 16 προσφεύγοντες, 13 Αφγανοί, δύο Σύροι και ένας Παλαιστίνιος, ανέφεραν στις μαρτυρίες τους ότι η βάρκα τους βυθίστηκε καθώς τη ρυμουλκούσε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σε επιχείρηση επαναπροώθησης προς την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι οδηγούσαν τη βάρκα προς τα ελληνικά παράλια, στο πλαίσιο επιχείρησης διάσωσης.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, διαπιστώθηκαν παραλείψεις και αμέλειες στον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς δεν έκαναν αποτελεσματική έρευνα, η οποία θα μπορούσε να φωτίσει τις συνθήκες του συμβάντος, και δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.

Πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες από Αφγανιστάν, Συρία, Παλαιστίνη.

Επίσης κρίθηκε ότι 12 από τους προσφεύγοντες υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά το ναυάγιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του τα προβλήματα που υπήρχαν στη διερμηνεία κατά την εξέταση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές και ήταν γνωστά ήδη από τις 23 Ιανουαρίου 2014, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο. Αναφέρει ακόμη ότι οι αιτιάσεις των προσφευγόντων για την πρακτική των επαναπροωθήσεων δεν εξετάστηκαν ενδελεχώς από την ελληνική πλευρά. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο του 2014, τερματίζοντας στην Ελλάδα τη δικαστική διερεύνηση τυχόν ευθυνών ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

«Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι με το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης έρευνας. Το γεγονός ότι η υπόθεση έκλεισε ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπό μας. Ο εισαγγελέας έβαλε τον θάνατο των αγαπημένων μας στο αρχείο», δήλωνε τότε ο Αφγανός Εχανουλά Σαφί, που έχασε στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ