Σε σήριολ εξελίσσεται η περικοπή ή μη των συντάξεων από 1/1/2019. Από τη μία η προπαγάνδα του Μαξίμου για ακύρωση των περικοπών, από την άλλη οι δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών που ζητούν σεβασμό στα συμφωνηθέντα.
Χτες τη σκυτάλη πήρε το ΔΝΤ και δεν άφησε καμιά αμφιβολία σχετικά με τη στάση του στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα και απορρίπτοντας κάθε σκέψη της κυβέρνησης που τον τελευταίο καιρό μιλά για αχρείαστο δημοσιονομικό μέτρο.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα στείλει σινιάλο στους επενδυτές πως η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της και παραμένει πιστή στις μεταρρυθμίσεις.
«Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017. Δεν είναι νέα μέτρα. Η άποψη μας είναι ότι αυτά (οι περικοπές των συντάξεων), δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος, παρά την κυβερνητική γραμμή ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποφευχθεί, είχε κινηθεί προ ημερών και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, από το Λονδίνο, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την εξέλιξη του θέματος, εκφράζοντας μόνο την ελπίδα – και όχι την σιγουριά – ότι οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές.
Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί επί των θέσεων του ΔΝΤ και το μόνο σχόλιο που έγινε είναι …. «ουδέν σχόλιο». Στο χθεσινό Euro Working Group οι δανειστές άκουσαν την ελληνική πλευρά να παραθέτει τα στοιχεία επί των οποίων θα κριθεί το ελληνικό αίτημα.
Από την άλλη. συνεχίζεται η επιμονή κάποιων να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και να μην περιλάβουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, την περικοπή των συντάξεων. Αυτό όμως εφόσον υιοθετηθεί – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο – θα σημάνει κήρυξη πολέμου στις αγορές και στους δανειστές και στο βάθος … κάλπες.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση τα δύο κυρίαρχα σενάρια είναι τα εξής:
1. Το μέτρο περικοπής των συντάξεων δεν πρόκειται να ακυρωθεί, αλλά ούτε και να αναβληθεί για το μέλλον.
2. Συζητείται και έχει καλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν.