«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεδομένου ότι η πίεση που δέχονται πλέον τα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλ.. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τμήματα Covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορεί να σημαίνουν έως και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς των νοσοκομείων.
«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Εχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν σε όλα λειτουργούν και τμήματα COVID. Αυτό σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς. Παραδείγματος χάριν, ένα επαρχιακό νοσοκομείο με μια παθολογική κλινική με 30 κλίνες, τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή ακόμα και 70 ασθενείς με COVID. Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο επειδή είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά επειδή είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές οξυγόνου των νοσοκομείων να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία εβδομάδα ή σε δύο που άδειαζαν παλαιότερα». Την εικόνα αυτή περιέγραψε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας για άλλη μία φορά έκκληση προς τους πολίτες για συστράτευση «σωτηρίας» του ΕΣΥ.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 47.000 και καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα -όπως είπε- στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% και το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις ηλικίες άνω των 60 ετών και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.
Εως και χθες νοσηλεύονταν 3.633 ασθενείς με COVID-19, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν στο 88% για την επικράτεια και στο 97% για τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας διαθέτει 1.277 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 σε δημόσια νοσοκομεία, 35 σε στρατιωτικά και 203 σε ιδιωτικά. Από τις κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι για COVID περιστατικά.
Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών Εντατικής για τους ασθενείς με COVID-19, με περαιτέρω αξιοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα. Ηδη ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία 720 κλίνες νοσηλείας. «Η Αττική έως τώρα δεν πιέστηκε», ανέφερε η υπουργός, που δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να μετατρέψει και στο λεκανοπέδιο κλίνες non COVID σε COVID και να χρησιμοποιήσει κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα αφορά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προσδοκά τη συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών για να βοηθήσουν κυρίως τα νοσοκομεία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα για το επόμενο δίμηνο.
Τέλος, το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί στις εισηγήσεις του προτείνουν οι ανεμβολίαστοι να μην εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, αλλά να ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away, να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων στα σούπερ μάρκετ, και στους μικτούς χώρους να μπορούν να βρίσκονται ανεμβολίαστοι με rapid test 24 ωρών και μοριακό 48 ωρών.
Τα νέα μέτρα και η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησαν τους αναποφάσιστους στα εμβολιαστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, πολλοί συμπολίτες μας, έκαναν την αναμνηστική δόση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.