Η ΕΚΤ χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει πηγή της τράπεζας, που μίλησε στο Reuters.
«Ήταν ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» εξήγησε.
Στο πρώτο σχόλιο της Φρανκφούρτης μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η ΕΚΤ σημείωσε:
«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».
Στο η ελληνική πλευρά εξασφάλισε μία πιο μεγάλη δόση απ' ό,τι αναμενόταν, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και πιο «γενναιόδωρες υποσχέσεις» για το χρέος, χωρίς όμως να διασφαλίζει τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταφέρεται για το μέλλον. Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας, τα οποία στην ουσία –αλλά όχι και στις διατυπώσεις– δεν διαφέρουν από αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, είναι τα ακόλουθα:
Πρώτον, επέκταση των ωριμάνσεων των τοκοχρεολυσίων του δανείου του EFSF από «καθόλου μέχρι και 15 χρόνια» (0-15 έτη). Δεύτερον, καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ύψους 3,5%, μέχρι το 2022 και από εκεί και μέχρι το 2060 «ίσα με 2% ή παραπάνω αλλά σίγουρα κοντά», όπως λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του Eurogroup. Τρίτον, αποφασίστηκε η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (SNP's και ΑΝFA's). Ολα τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος το 2018 και αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα.