Εφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

 
Εφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

Ενημερώθηκε: 08/01/21 - 12:21

Εφιαλτικό σκηνικό σκιαγραφούν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο επόμενο διάστημα.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ως προς το άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία του click away ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει και στο μπλοκάρισμα του ΕΣΥ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το ερώτημα πλέον είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι τα σενάρια για αυτό είναι δύο: από τη μία η μέθοδος του click away και άρα η μέθοδος «ακορντεόν» για να μην πιεστεί το ΕΣΥ και από την άλλη να κάνουμε υπομονή, ώστε να επαναλειτουργήσει το εμπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε πως θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου. «Από την πλευρά του υγειονομικού κινδύνου, πράγματι θα έκανε μια διαφορά να ανοίγαμε αργότερα, για παράδειγμα στις 25 του Γενάρη όλα τα σχολεία, όλες τις βαθμίδες, με την έννοια του να είχαμε μεγαλύτερη βεβαιότητα τι συνέβη τις γιορτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καπραβέλος: Ο Ιανουάριος είναι ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για το δεύτερο κύμα

Σε δραματικό τόνο μίλησε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος από τον Οκτώβριο βλέπει τα κρεβάτια της ΜΕΘ του γεμάτα με ασθενείς που έχουν κοροναϊό.

Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε πολύ κρίσιμους τους επόμενους δύο μήνες, για να αποφύγουμε ό,τι έγινε στο δεύτερο κύμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ιανουάριος είναι ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για το δεύτερο κύμα» και υπενθύμισε πως «τότε λέγαμε τι μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε».

«Αν φτάσουμε τον Φεβρουάριο με χιλιάδες νεκρούς, θα είμαστε ασυγχώρητοι», τόνισε και ανέφερε πως «τον Οκτώβριο ήταν σαν να παρακαλούσαμε τον κοροναϊό να μας κάνει ζημιά».

Ο γιατρός υπογράμμισε πως για όσα έζησε η Θεσσαλονίκη δεν ευθυνόταν μόνο ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, αλλά και τα ανοιχτά πανεπιστήμια, τα πάρτι και η γεμάτη με ανθρώπους πόλη.

«Τώρα έχουμε πολλά δεδομένα και εμείς συζητάμε πώς θα διευκολύνουμε τον ιό να χτυπήσει και φεύγοντας να κάνει ζημιά», είπε, επισημαίνοντας πως πρέπει «να δούμε το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς με γνώμονα το τρίτο κύμα που είναι μπροστά μας».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόνισε ότι, «δεν περιοριζόμαστε, πάμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».