Παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Άγκυρα επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ευρώπη. Δεν θέλει με τίποτε να υπάρχει και στην ατζέντα του Μαρτίου το θέμα των κυρώσεων. Ήδη οι κυρώσεις των ΗΠΑ, που με το επιτελείο του Μπάιντεν φαίνεται πως δύσκολα θα αναστραφούν, αποτελούν πονοκέφαλο στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου απέφυγε τον όρο casus belli
Όμως τι μπορεί να περιμένει κανείς από την έναρξη των διερευνητικών; Όταν μάλιστα και από τις δύο πλευρές οι δηλώσεις είναι οριακά θετικές;
Είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις, ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί την έναρξη των διερευνητικών χωρίς εκπτώσεις στα θέματα που θα τεθούν και επιλέγει μια πολύ πιο ήπια ρητορική σε σχέση με το προηγούμενο δεκάμηνο. Δεν ακούγονται οι απειλές που εκτοξεύονταν αβίαστα. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια. Αλλά και του Τσαβούσογλου στις συνεντεύξεις με το Χαίκο Μάας, αλλά και χθες μετά τις επαφές του στις Βρυξέλλες. Μάλιστα όταν πιέστηκε από δημοσιογράφο που υπενθύμισε το casus belli απέφυγε να κάνει χρήση του όρου, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο όπως και η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν έχουν αλλάξει.
Τη Δευτέρα ξεκινά στη Κωνσταντινούπολη ο εξηκοστός πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, που θα είναι ουσιαστικά μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν τεθεί, μια διαπίστωση των αποκλίσεων και συγκλίσεων που υπάρχουν, αλλά και ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες συναντήσεις. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά είναι μια καλή αρχή με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων, που ήταν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε τεντωμένο σχοινί.
Πηγή: Deutsche Welle