Για τις 28 Μαρτίου διεκόπη η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, η οποία ξεκίνησε σήμερα με τον ίδιο να απουσιάζει από το δικαστήριο. Ο γνωστός ηθοποιός δεν παρέστη επικαλούμενος μέσω του συνηγόρου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, λόγους υγείας.
Για την απουσία Φιλιππίδη μίλησε νωρίτερα ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος τονίζοντας προς το δικαστήριο:
«Ο κ. Φιλιππιδης για λόγους υγείας δεν παραβρίσκεται ενώπιον σας. Έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχει χάσει 25 κιλά. Θα δείτε έναν Φιλιππίδη που δε θα πιστεύετε, δεν έχει καμία σχέση η εικόνα του».
Ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα φερόμενα ως θύματά του, αλλά και με σειρά δημοφιλών συναδέλφων του, κάποιοι εκ των οποίων έχουν κληθεί ως μάρτυρες στη δίκη.
Σήμερα στο δικαστήριο βρέθηκαν οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική κακοποίησή τους, όπως επίσης και «επώνυμες» μάρτυρες που οι καταγγέλλουσες έχουν προτείνει, όπως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη μαζί με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Μπουρδούμη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Εβελίνα Παπούλια και Ζέτα Δούκα.
Για την υπόθεση αναμένεται να εξεταστούν περίπου 10 μάρτυρες μεταξύ των οποίων τρεις γνωστές στο κοινό ηθοποιοί οι οποίες κλήθηκαν από τις παθούσες να εισφέρουν από το βήμα του μάρτυρα γεγονότα που αφορούν τον κατηγορούμενο. Πρόκειται για τις Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια και Λένα Δροσάκη. Η τελευταία, όπως και άλλες συνάδελφοί της, όπως η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, έχουν καταγγείλει τον κατηγορούμενο και δημόσια αλλά και στο πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ, για συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες ωστόσο δεν ερευνήθηκαν ποινικά λόγω παραγραφών.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης καλείται να δικαστεί για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, πράξεις για τις οποίες τον κατήγγειλαν τρεις συνάδελφοί του οι οποίες κατέθεσαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας ότι ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύτηκε την θέση ισχύος που είχε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης.
Το ίδιο αναφέρεται και στο βούλευμα που εξέδωσε για την παραπομπή του ηθοποιού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, αποφαίνεται ότι ο κατηγορούμενος "εκμεταλλευόμενος την θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωση του στο χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης επιδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή την λήψη βιογραφικών, εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας..."
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο ηθοποιός φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Σε δύο από τις περιπτώσεις οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει την ηθοποιό μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα .
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως οι καταγγέλλουσες έχουν στόχο την προσωπική τους προβολή δια της συκοφάντησης του ίδιου.
Ωστόσο η εκδοχή που επικαλείται δεν γίνεται δεκτή από τους δικαστές οι οποίοι στο παραπεμπτικό βούλευμα αποφαίνονται ότι δεν "υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου (τα θύματα) να αποκτήσουν δημοσιότητα, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα, θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας".
Κατά την άποψη του δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε την υπόθεση, ο κατηγορούμενος εμφανίζει "εξακολουθητική δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσότερων θυμάτων" ενώ επιδείκνυε "ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις χωρίς να πτοείται από την σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους". Παράλληλα όπως τονίζεται στο βούλευμα "ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του" γεγονός από το οποίο καταδεικνύεται "ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχείο του χαρακτήρα του και σταθερή ροπή του στην τέλεση συναφών εγκλημάτων".