Σε διαρκή συνενόηση και ανταλλαγή πληροφοριών βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές (ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κλπ.) με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες χωρών μελών της ΕΕ και με την Europol, για άτομα που κρίνονται ως ύποπτα από την συμπεριφορά τους για τυχόν σχέσεις με τον ISIS και εξαιτίας του γενικότερου profiling στο οποίο υπόκεινται κατά τις συνεντεύξεις, που τους γίνονται, στις δομές φιλοξενίας και προσωρινής κράτησης των νησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι αυτοί, έως και δεκάδες που έχουν μπει σε λίστες των προβλέψεων της κοινοτικής νομοθεσίας της παραγράφου 36, άρθρου 3 του S.I.S II και του Σένγκεν, ως ύποπτοι για διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν εκδηλώσει και οι οποίοι επιτηρούνται στενά.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έως σήμερα καμία ξένη Υπηρεσία ή εγχώρια δεν έχει προβεί σε έκδοση εντάλματος, που σημαίνει ότι για κανέναν από αυτούς τους υπόπτους δεν υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που να τους συνδέουν άμεσα με εξτρεμιστική δραστηριότητα, άρα δεν υπάρχει ταυτοποίηση μέχρι στιγμής με συγκεκριμένα πρόσωπα και πράξεις.
Αυτές οι λίστες υπάρχουν και συνεχώς προστίθενται άτομα σε αυτές κατά καιρούς και ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι τελούν υπό διακριτική αλλά στενή παρακολούθηση των Αρχών Ασφαλείας και βεβαίως υπάρχει καθημερινή αλληλογραφία των ευρωπαϊκών Υπηρεσιών.
Δύο εβδομάδες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, η Europol, όπως έχει ειπωθεί ξανά, είχε προειδοποιήσει όλες τις Αρχές των ευρωπαϊκών κρατών-μελών να λάβουν τα μέτρα τους για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ειδικά μετά το χτύπημα που όντως έγινε αυτές οι οδηγίες αναβαθμίζονται συνεχώς.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Independent", η Frontex επισημαίνει ότι ορισμένοι πρόσφυγες μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε δομές φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι, από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες Τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που "χτίζεται" καθημερινά το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και αρκετοί εξ αυτών καταλήγουν να βρίσκονται στις λίστες υπόπτων που προαναφέρθηκαν.
Στο τέλος όμως, επειδή στην πραγματικότητα πρόκειται για κυνήγι "φαντασμάτων" είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Αρχές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη να είναι απόλυτα σίγουροι για τους ανθρώπους που επιτηρούν.
Πάνω σε αυτό το σκέλος αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρές οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών ή διαδικτυακών επικοινωνιών των ατόμων που κρίνονται ύποπτα και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ελαστικοποιηθούν οι προβλέψεις της νομοθεσίας που αφορούν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ειδικά για περιπτώσεις όπως αυτές.
Σχετικά Θέματα:
Προειδοποίηση από τη Frontex: Το ISIS εξοπλίζει πρόσφυγες για τρομοκρατικές επιθέσεις