Η Βασιλόπιτα που αλλού είναι πίτα - με χορταρικά ή με κρεατικά - κι αλλού είναι ψωμί γλυκό με μπαχαρικά και ξερά φρούτα, (και κέικ ή τσουρέκι), καταστόλιστο με ζυμαρένια κεντίδια, με μύγδαλα και ζαχαρωτά, συνδέεται με το έθιμο του φλυρού που όποιος το βρίσκει φέρνει τύχη, και τις ευχές για καλή χρονιά.
Πάμπολλες οι συνταγές που απορρέουν από την παράδοση και αυτές που προστέθηκαν και προστίθενται από τους μάγειρες κάθε καιρού.
Εμείς επιλέξαμε την πολίτικη βασιλόπιτα σε αυθεντική συνταγή του Νίκου Τσελεμεντέ.
Βασιλόπιτα πολίτικη
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι
• 4 κουταλιές μαγιά της μπίρας
• 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
• 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
• 7 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
• 5-6 αυγά
• λίγο μαχλέπι
• λίγο αλάτι
• λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά, τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο αλεύρι, να γίνουν σαν κουρκούτι, που αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ν’ ανέβει.
Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό, να πάρει τ γεύση του, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσ το βούτυρο, λιωμένο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και, τέλος λίγο αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας μέσ και το αλεύρι, λίγο λίγο, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη σφιχτή. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, τ σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανέβει.
Τη ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα και την αφήνουμε πάλι σε μέρος ζεστό, να ανέβει. Την ψαλιδίζουμε λίγο από πάνω, να σχηματιστούν σχέδια σαν γιρλάντες, την αλείφουμε με λίγο αυγά την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε.
Σημείωση 1η: Παλιότερα, η πίτα αυτή γινόταν με ξινό προζύμι. Σήμερα δεν είναι εύκολο να βρεθεί και έχει αντικατασταθεί από τη μαγιά της μπίρας.
Σημείωση 2η: Το μαχλέπι είναι είδος αρωματικών σπόρων και πουλιέται στα καταστήματα μπαχαρικών.