Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογικές μάχες στην Τουρκία (14 Μαΐου) και την Ελλάδα (21 Μαΐου) οι ηγέτες των δύο χωρών, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν σε έναν άτυπο διάλογο μέσω δηλώσεών τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε συνέντευξή του στο AP ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, 10 μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής 14 Μαΐου στην Τουρκία.
«Αλλά δεν είμαι αφελής» δήλωσε στο Associated Press σε μια εκτενή συνέντευξη, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία στην κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».
Το «άνοιγμα» Ερντογάν
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» και τον Μανώλη Κωστίδη στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ερντογάν μετά την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στην Αγκυρα, τόνισε συγκεκριμένα:
«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».
Σε ερώτηση αν ο κ. Ερντογάν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα ή ευχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνος απάντησε:
«Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».
Οι εξοπλισμοί
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο, σημειώνει το άρθρο του Associated Press , με Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.
Σε απάντηση, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.
«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με … μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ελπίζει στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία.
«Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.
Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».
Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας:
«Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».