SOS εκπέμπουν με επιστολή τους οι 83 κάτοικοι της ιστορικής συνοικίας ''Αναφιώτικα'' , περιγράφοντας ένα σκηνικό κατάρρευσης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''το Έθνος''.
Με το υπόμνημα που έστειλαν οι κάτοικοι στον Δήμο Αθηναίων, εκθέτουν τα παράπονά τους και ζητούν τη στοιχειώδη φροντίδα της συνοικίας όπως, καθαριότητα, αστυνόμευση, να μην πέφτει το ρεύμα µε το παραμικρό, να μην απειλούν τους περαστικούς ηλεκτροφόρα καλώδια και χαλάσματα.
Τα Αναφιώτικα, περίπου πενήντα σπιτάκια που σκαρφάλωσαν στην ανατολική-βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης στου Όθωνα τα χρόνια, τα έχτισαν μαστόροι που είχαν κληθεί από την Ανάφη για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Ξέμειναν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Απειλήθηκαν µε κατεδάφιση, κάποια απαλλοτριώθηκαν, αλλά 180 χρόνια αργότερα στέκουν εκεί, χαμηλά και στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ανάμεσα σε δρομάκια που μετά βίας χωρούν δύο ανθρώπους τον έναν δίπλα στον άλλον. Για έναν περαστικό, το περπάτημα στα Αναφιώτικα είναι πραγματικά μαγικό ταξίδι.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των κατοίκων θα βρεθούν αύριο Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μιλήσουν και να ζητήσουν λύσεις , ενώ την ανάγκη σχετικής συζήτησης έχει επισημάνει εδώ και έναν μήνα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Σοφιανός.
Στο υπόμνημα που υπογράφουν 83 κάτοικοι των Αναφιώτικων αλλά και φίλοι του οικισμού ξεκινούν περιγράφοντας σκηνές κυκλοφοριακής συμφόρησης πεζών: «Ήδη η γειτονιά ασφυκτιά τόσο απ’ την επισκεψιμότητα, που πολλές φορές δυσανασχετούν και οι ίδιοι οι περαστικοί όταν τα στενάκια μπλοκάρουν από τα γκρουπ που δεν πάνε ούτε µπρος ούτε πίσω».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η όχληση είναι δεδομένη για τους κατοίκους, οι οποίοι στο υπόμνημα συνεχίζουν περιγράφοντας την καθημερινή τους πάλη: «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι κάτοικοι, απ’ το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους, αναλαμβάνουν δράση απ’ τα χαράματα. Σκουπίζουν, ασπρίζουν, μαζεύουν ό,τι άφησε η νύχτα, περιποιούνται τις αυλές-σοκάκια, δενδροφυτεύουν, κλαδεύουν, επιδιορθώνουν τα δρομάκια και µαντράκια από τις φθορές, καθαρίζουν τις ακαθαρσίες ζώων, αντιπαρατίθενται µε κλεφτρόνια, πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες, εγκληματίες, αγενείς, όταν δεν τους έχουν ρημάξει τα σπίτια από τις διαρρήξεις».
«Αμέτρητες φορές έχουν περιθάλψει ανθρώπους μετά από επιθέσεις κάθε είδους» γράφουν στο υπόμνημα, ενώ η κάτοικος της περιοχής Ελένη Γιαννακάκη, µε την οποία επικοινωνήσαμε, µας μίλησε για πολλές ληστείες αλλά και κάποιες απόπειρες βιασμού.
Οι κάτοικοι προβάλλουν τα εξής αιτήματα:
-Να περνούν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα οδοκαθαριστές.
-Αποψίλωση από χόρτα και αποκλάδωση δέντρων διότι προκαλούνται συχνά καταστροφές όταν φυσά δυνατός άνεμος.
-Συντήρηση των μονοπατιών και των πλατωμάτων.
-Να τοποθετηθούν καλαθάκια για σκουπίδια, κρουνοί για πυρόσβεση, βρύσες για πότισμα, παγκάκια, ταμπέλες.
-Καινούργια και πρόσθετα σώματα ηλεκτροφωτισμού, διότι µε την πρώτη βροχή προκαλούνται συνεχείς διακοπές ρεύματος, πολλές φορές γενική συσκότιση για μέρες.
-Παρέμβαση προς ΔΕΔΔΗΕ, διότι η ηλεκτροδότηση γίνεται μετά το 2005 µε εναέρια καλώδια που προκειμένου να στηριχθούν «αγκαλιάζουν δέντρα και σπίτια» ή «βυθίζονται απροστάτευτα στο δάπεδο κοινόχρηστου δρόμου».
-Συνεχή αστυνόμευση ώστε να ελαχιστοποιηθούν «οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι επιθέσεις µε απειλή και μαχαιριών» και να αντιμετωπιστούν νεαροί «υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ που ευθυμώντας εκσφενδονίζουν πέτρες και μπουκάλια τα οποία σπάνε στις αυλές» και άλλοι που «ρεµβάζουν ή κάνουν παρκούρ στα κεραμίδια και στα ταρατσάκια όλο το 24ωρο».