Πιέσεις από Ρωσία και φανατικούς στο Σερβικό Πατριαρχείο να αντιδράσει στην αναγνώριση των σχισματικών των Σκοπίων

 
Πιέσεις από Ρωσία και φανατικούς στο Σερβικό Πατριαρχείο να αντιδράσει στην αναγνώριση των σχισματικών των Σκοπίων

Ενημερώθηκε: 11/05/22 - 19:45

H ρωσική Εκκλησία φαίνεται πως ασκεί πιέσεις στο Πατριαρχείο της Σερβίας για να μη δεχτεί την απόφαση για αναγνώριση της σχισματικών των Σκοπίων. Αν και ο Σέρβος πατριάρχης δεν έχει πάρει σαφή θέση χθες σερβική κρατική τηλεόραση ς ήταν ιδιαίτερα επικριτική χρησιμοποιώντας τον όρο «Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας» έκανε αρκετές φορές με αναφορά στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει τους σχισματικούς.

Ο Ζόραν Τσβόροβιτς, καθηγητής στη Νομική Σχολή, δήλωσε με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι μόνο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει αυτοκεφαλίασε ορισμένες από τις οργανωτικές της μονάδες . Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Beta, ο Cvorovic είπε ότι ο Βαρθολομαίος «λήστεψε την κανονική επικράτεια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και ότι, όπως τους αποκαλούσε, ανακήρυξε τους «σχισματικούς στη Μακεδονία» που χωρίστηκαν από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως κανονική τοπική εκκλησία. Πρόσθεσε ότι ο Βαρθολομαίος ήθελε τη θέση του «ανατολικού πάπα» για τον εαυτό του, αν και ήταν «μόνο ο πρώτος επί τιμή» μεταξύ των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών.

«Η αντικανονική απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως όχι μόνο προδίκασε τη λύση του μακεδονικού σχίσματος, αλλά η Κωνσταντινούπολη ήθελε να υποβαθμίσει πλήρως τη δύναμη του πιθανού τόμου που θα έδινε η Σερβική Εκκλησία στους Ορθοδόξους Μακεδόνες, αλλά και να περιορίσει και να υποβαθμίσει την πλήρη εξουσία κάθε αυτοκέφαλης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της SOC» , δήλωσε ο νομικός ιστορικός Τσβόροβιτς, γνωστός και ως συγγραφέας του βιβλίου «Νόμος και Ορθοδοξία». Δήλωσε επίσης ότι, πριν από μερικά χρόνια, «αν και οι κανόνες δεν το επιτρέπουν», το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παρενέβη στην Ουκρανία, δημιουργώντας μια νέα μη κανονική εκκλησία, τη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από «πρώην σχισματικούς». «Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με άλλες τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες, γιατί όλες οι αυτοκέφαλες εκκλησίες έχουν το ίδιο πεδίο αρμοδιοτήτων και είναι ίσες μεταξύ τους», επεσήμανε ο Τσβόροβιτς.

Μάλιστα προτείνει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα αποφασιστικά διακόπτοντας την κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έως ότου ακυρώσει την μη κανονική πράξη»

Η Ρωσική αντίδραση 

Αν και αρχικά με δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Πρωθιερέας Ιγκορ Γιακιμτσούκ η Ρωσική Εκκλησία θα περίμενε την αντίδραση της Σερβίας, ακολούθησε τοποθέτηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ιδίου Τμήματος, Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ ο οποίος κατηγορεί το Φανάρι . “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, διακρίθηκε για άλλη μια φορά ως ο μόνος και αυτοαποκαλούμενος διαιτητής σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος διαιτητής για όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, έκανε μια ωμή αντικανονική και πολιτικά υποκινούμενη παρέμβαση. Ωστόσο, νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να ληφθεί μόνο από το Σερβικό Πατριαρχείο, μέσω του Ιεραρχικού Συμβουλίου του. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της αυτοκέφαλης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα αναγνωριστεί από τη Ρωσία. Ελπίζω ότι οι άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες δεν θα το αναγνωρίσουν”, δήλωσε.

Ο Σκοπιανός αναλυτής δεν παραλείπει να επιτεθεί και στην Σόφια, λέγοντας πως «οι Βούλγαροι είναι έξυπνοι, θα δώσουν συγχαρητήρια, θα χαρούν μαζί με εμάς τους Μακεδόνες, για την αποκαταστημένη Αρχιεπισκοπή Οχρίδος. Ο Πατριάρχης Νεόφυτος θα έρθει στα Σκόπια αν του το επιστρέψει η Μόσχα και θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Στεφαν. Θα αναγνωρίσουν επίσημα το MPC-OA στην πληρότητά του και θα ζητήσουν επείγον βέτο για την Μακεδονία. Θα δεχθούν και θα αναγνωρίσουν την πραγματικότητα στην Μακεδονία, την ύπαρξη Μακεδόνων και η Μακεδονία θα τους κηρύξει φιλική πράξη προς την Βουλγαρία και στο τέλος θα γίνουν Ευρωπαίοι όπως θέλουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Andreja Bogdanovskiδιδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Buckingham, όπου μελετά τα κινήματα για αυτοκεφαλία στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε δήλωση στο Triligαναφέρει ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ένα βήμα προς την αυτοκεφαλία. «Αναμφίβολα, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια ιστορική πράξη που ευνοεί την πλήρη επίλυση του μακεδονικού εκκλησιαστικού ζητήματος και τη φιλοδοξία του μακεδονικού λαού για αυτοκεφαλία. Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, έτσι και εδώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης δείχνει ποιμαντική ανησυχία ότι η σημερινή απόφαση πρέπει να επαναφέρει τον μακεδονικό λαό και το MOC-OA σε κανονική ενότητα και κοινωνία με άλλες εκκλησίες, και έτσι να τερματιστεί το σχίσμα του 1967».