Μονή Αγίας Παρασκευής, το πανεπιστήμιο των Βραγγιανών

 
Μονή Αγίας Παρασκευής, το πανεπιστήμιο των Βραγγιανών

Ενημερώθηκε: 10/12/21 - 21:19

Η μεγάλη Σχολή του Γένους στη παλιά μονή της Αγίας Παρασκευής - Γούβας Βραγγιανών του 17ου αιώνα. Την μεγάλη Σχολή, ίδρυσε ο Δάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός το 1662. Συνεχιστής του μεγάλου έργου του μετά το θάνατό του, ο αντάξιος μαθητής του ο Βραγγιανίτης καλόγηρος Αναστάσιος ο Γόρδιος (1654-1729). Οι προτομές των μεγάλων Δασκάλων του Γένους, στο προαύλιο του ναού και δίπλα το βήμα απ' όπου δίδασκαν.

Εδώ στο διάστημα 1661 έως το 1781 λειτούργησαν σχολές των Ελληνικών Γραμμάτων καθώς και άλλων επιστημών, γνωστές ως «Ελληνομουσείο Αγράφων». Στην ουσία επρόκειτο για ένα πανεπιστήμιο της εποχής.

Οι σημαντικότερες σχολές στον Ελληνικό χώρο και στεγάζονταν στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής. Ιδρυτής και μεγάλος δάσκαλος υπήρξε ο Ευγένιος ο Αιτωλός.

Ο σημαντικότερος μαθητής του ήταν ο Αναστάσιος Γόρδιος, ο οποίος αγιοκατατάχτηκε πρόσφατα η κάρα του οποίου υπάρχει στην Αγία Παρασκευή. Ο Γόρδιος σπούδασε και ιατρική στην Ιταλία.

Η περίφημη πηγή Βυτίνα (Φοντάνα) της Αγίας Παρασκευής Βραγγιανών ανακατασκευάστηκε το 1987. Φέρει μαρμάρινη πλάκα με επίγραμμα του Ευγένιου Γιαννούλη, σε αρχαϊζουσα γλώσσα και μετάφραση: Διαβάτη, έλα κάτσε κοντά μου κι ας βρίσκομαι παράμερα. Πιες από τούτο το αθάνατο νερό. Μια λοιπόν και ήρθες, ξάπλωσε κάτω απ' αυτή την κερασιά. Νίψε τα γρήγορά σου πόδια κι όλο το τρυφερό σου δέρμα. Και τώρα, μάθε, ότι Φοντάνα με φωνάζουν οι ντόπιοι. Στη γλώσσα των Λατίνων και όχι των Ελλήνων.