Tην καταδίκη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος , σε συνέντευξη τύπου εν όψει του συνεδρίου ορθοδόξων νέων στην Τουρκία. Ο κ. Βαρθολομαίος κατηγόρησε για μια ακόμη φορά για την στάση του τηρεί σε «έναν διαβολικό πόλεμο».
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το συνέδριο ορθοδόξων νέων στην Τουρκία που διοργανώνει στις αρχές Σεπτεμβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Βαρθολομαίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε πως «έχω εκφράσει από την αρχή του οδυνηρού αυτού πολέμου τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είπα ότι είναι αδικαιολόγητος και απαράδεκτος. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας είπε ότι είναι ιερός πόλεμος και προσπάθησε να τον δικαιολογήσει και να τον εξηγήσει με πνευματικούς και θρησκευτικούς όρους».
Ο Πατριάρχης εξήγησε επίσης γιατί θεωρεί τον πόλεμο ανίερο: «Επέτρεψα στον εαυτό μου να τον διορθώσει και να πει ότι δεν είναι ιερός πόλεμος αλλά είναι ανίερος και διαβολικός πόλεμος. Όταν σκοτώνονται χιλιάδες νέοι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, και όχι μόνο στρατιώτες, αλλά και άμαχοι, πώς μπορούμε να ευλογήσουμε αυτόν τον πόλεμο με τα δύο χέρια μας όπως κάνει δυστυχώς ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας;».
Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει άλλον τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα της με την Ουκρανία με την οποία συνορεύει. «Επέλεξε τον χειρότερο τρόπο. Εμείς θέλουμε να τελειώσει μια ώρα νωρίτερα αυτός ο πόλεμος, να βοηθήσουν και οι δυτικές δυνάμεις να πειστεί η Ρωσία».
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στον ρόλο του Πατριαρχείου ως μητέρα Εκκλησία και την αποκλειστική ευθύνη η οποία του ανήκει για τους χριστιανούς που ζουν στην Τουρκία: «Έχουμε Ρώσους, Ουκρανούς, Γκαγκαούζους, Γεωργιανούς, Ρουμάνους κ.ο.κ. και όλους τους περιβάλλουμε με την ίδια στοργή χωρίς να κάνουμε καμία διάκριση υπέρ του ενός ή εις βάρος του άλλου. Όλοι είναι παιδιά του Πατριαρχείου εφόσον ζουν εδώ, στην Τουρκία».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «κατά το κανονικό δίκαιο της Ορθόδοξου Εκκλησίας, καμία άλλη Εκκλησία δεν έχει δικαιοδοσία επί των Ορθοδόξων οι οποίοι ζουν στην Τουρκία, παρά μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η τοπική Εκκλησία. Ούτε το Ρωσικό Πατριαρχείο, ούτε το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, ούτε το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας. Καμία εκκλησία δεν έχει δικαιοδοσία. Όλοι αυτοί οι νέοι που θα συγκεντρωθούν την επόμενη Τετάρτη στο ξενοδοχείο για το συνέδριο, όλοι είναι τέκνα πνευματικά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Θθέλουμε να δείξουμε την αγάπη και τη στοργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το ενδιαφέρον της εκκλησίας στα μέλη της κοινωνίας που βγαίνουν στον στίβο της ζωής. Και ότι ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οποιαδήποτε και αν είναι η εθνική τους καταβολή. Και το Πατριαρχείο είναι στη διάθεση τους για να καλύψει τις θρησκευτικές και πνευματικές τους ανάγκες».