Βρετανία-Brexit: Η δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία της εξόδου

 
Βρετανία-Brexit: Η δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία της εξόδου

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 13:21

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει πως σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) θέτοντας σε κίνηση την διαδικασία εξόδου από την Ενωση. Αυτό θα συμβεί μέσα σε δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.


Μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 δεν υπάρχει δρόμος επιτσροφής στην ΕΕ, παρά μόνο με την ομόφωνη συγκατάθεση των άλλων χωρών-μελών. Ομως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, απαιτείται η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια, όμως το Ευρωκοινοβούλιο έχει το δικαίωμα βέτο σε κάθε νέα συμφωνία που θα ορίζει τη σχέση Βρετανίας και ΕΕ.
Οι υπέρμαχοι του Brexit Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει λόγος να ενεργοποιηθεί αμέσως το άρθρο 50. Μπορεί να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανεπίσημες συνομιλίες ανάμεσα στα άλλα μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σκέψη αυτή βασίζεται στο σκεπτικό να δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους ηγέτες για να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναγκαία μια "φιλική" συμφωνία με το ΗΒ ώστε να συνεχιστούν οι εξαγωγές προϊόντων στην βρετανική αγορά, χωρίς δασμούς.


Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις


Ετσι λοιπόν και ανάλογα το πότε ο πρωθυπουργός θέσει σε εφαρμογή το Αρθρο 50, κάποια στιγμή το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τους όρους της εξόδου και το ποιά θα είναι στο μέλλον η σχέση ΕΕ-Βρετανίας.
Αυτη η διαδικασία δεν έχει μόνο να κάνει με την ανάκληση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, που δίνει προτεραιότητα στους νόμους της ΕΕ στην Βρετανία, αλλά και στην εξέταση των περίπου 80.000 σελίδων με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές μέσα σε πέντε δεκαετίες, για να αποφασιστεί ποιές από αυτές θα καταργηθούν, θα τροποποιηθούν ή θα παραμείνουν. Υπολογίζεται πως στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούν δύο χρόνια.
Ας μην ξεχνάμε πως μόνο η Γροιλανδία, έδαφος της Δανίας, αποχώρησε από την ΕΕ πριν από 30 χρόνια. Ολοι λοιπόν βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.


Ποιός θα διαπραγματευτεί


Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και η Τερέζα Μέι, υπουργος Εσωτερικών είναι οι επικεφαλής της κυβέρνησης και όλοι τάσσονται υπέρ της παραμονής.
Οι ηγέτες της εκστρατείας αποχώρησης θεωρούν ότι σε αυτούς μπορεί να προστεθεί και ο σερ Τζέρεμι Χέιγουντ γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, αλλά ηγετικό ρόλο πρεέπι να έχουν αυτοί.
Ακόμα και αν ο Κάμερον μείνει θα πρέπει να περιμένουμε ανασχηματισμό (μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και στην περίπτωση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ) με τον Μάικλ Γκοβ και τον Μόρις Τζόνσον να παίρνουν...προαγωγή.


Καλοκαίρι 2018 η ώρα της εξόδου


Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία του συμβουλίου υπουργών και από τα κράτη-μέλη. Επίσης πρέπει να συμφωνήσει το Ευρωκοινοβούλιο.