Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν φέρνει το τέλος του πολέμου - Σε ρόλο θεατή το Κίεβο

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 12/02/25 - 22:40

Τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα όσον αφορά τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δείχνει να ξεμένει από άσσους στα μανίκια του.

Η είδηση ότι οι ηγέτες των δύο πιο βαριά οπλισμένων πυρηνικών εθνών -της Ρωσίας και των ΗΠΑ- είχαν μια φαινομενικά εποικοδομητική και εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών είναι, εκ πρώτης όψεως, ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν σαφώς μια καλή σχέση συνεργασίας, σε πλήρη αντίθεση με τον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Τζο Μπάιντεν, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Έτσι, προς το παρόν, η θερμοκρασία έχει πέσει - αλλά αυτή η θετική κίνηση μπορεί κάλλιστα να έρθει εις βάρος της Ουκρανίας.

Τα λόγια του Pete Hegseth, του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, νωρίτερα σήμερα, ήταν ψυχρολουσία για πολλούς στην Ουκρανία, εξανεμίζοντας τις ελπίδες τους για ένα ασφαλές μέλλον, απαλλαγμένο από την απειλή περαιτέρω ρωσικών εντάσεων.

Αποτελούν επίσης πλήγμα για ορισμένους από τους στενότερους υποστηρικτές του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι ήθελαν να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα με την ελπίδα να εξαντλήσουν την οικονομία της.

Ο Pete Hegseth εξέθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την ειρήνη για την Ουκρανία, με λόγια που αναμφίβολα θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από τη Μόσχα:

  • Όχι αμερικανικά στρατεύματα για την Ουκρανία σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση ασφαλείας.
  • Καμία πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
  • Καμία ρεαλιστική πιθανότητα επιστροφής στα σύνορά της πριν από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους αντάρτες στο Ντονμπάς.

Όλοι αυτοί ήταν ξεκάθαρα διατυπωμένοι στόχοι που τέθηκαν από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του και έρχονται να προστεθούν σε μια δεινή κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου η αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας της επιτρέπει να εισχωρεί σιγά σιγά όλο και πιο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το συχνά επαναλαμβανόμενο και πλέον μάλλον κούφιο ηχηρό δυτικό μάντρα της διατήρησης της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Ο Τραμπ θέλει ένα σύντομο τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αναγκάσει την Ουκρανία να καταπιεί μερικά πολύ πικρά χάπια. Βλέπει τον πόλεμο ως πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να λύσει η Ευρώπη.

Έχει άλλες προτεραιότητες, όπως η διασφάλιση των νότιων συνόρων της Αμερικής ή η επικέντρωση στο εμπόριο, τους δασμούς, την Κίνα και τον Ειρηνικό.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ θα προκύψουν πιθανότατα στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο Ζελένσκι.

Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα ή κάποιου είδους συμφωνία με την Ουάσινγκτον για βοήθεια έναντι ορυκτών που θα δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, όπως το λίθιο.

Αλλά προς το παρόν, η 12η Φεβρουαρίου θα μείνει στο ημερολόγιο της Ουκρανίας ως μια σκληρή ημέρα κατά την οποία μια νέα και ανεπιθύμητη πραγματικότητα πήρε σάρκα και οστά, υπό την σφραγίδα του προέδρου της...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ