Τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του ρωσικού Τουπόλεφ και τον θάνατο 92 ανθρώπων, ανήμερα Χριστουγέννων στην Μαύρη Θάλασσα, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σότσι αναζητά η Ρωσία.
Αν και τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα Ρώσοι αξιωματούχοι απέκλειαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, χτες βράδυ ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας άφησε ανοιχτό κι αυτό το ενδεχόμενο.
Όπως είπε θα εξεταστούν «όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής», επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.
Τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;
Για την ώρα μόνο υποθέσεις γίνονται για τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος τα τελευταία 33 χρόνια και είχε κάνει 6.689 ώρες πτήσεις από το 1983. Τελευταία φορά πέρασε από μεγάλο τεχνικό έλεγχο το Δεκέμβριο του 2014 και τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος του κυβερνήτη. Νωρίτερα πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε τονίσει ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.
«Το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης δεν είναι το επικρατέστερο»
Ωστόσο, αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας λέει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.
«Η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης είναι μία εκδοχή», ανέφερε η πηγή αυτή στο Lenta.ru. «Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί ένα τέτοιο σενάριο μέχρις ότου αντλήσουμε πληροφορίες από τα μαύρα κουτιά, αλλά το ενδεχόμενο εξετάζεται», δήλωσε.
Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα για δύο λόγους:
Μια τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο για την συντριβή του αεροσκάφους Tu-154 ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
«Το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη» επισήμανε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν υπό φρούρηση κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού και ότι δεν προσφέρθηκαν γεύματα.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο» τόνισε η πηγή.
3.000 συμμετέχουν στις έρευνες
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το χτένισμα 10 τετραγωνικώνμ χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους. Οι έρευνες είναι επί 24ώρου βάσεως για την ανεύρεση σορών αφού η περιοχή φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από στεριά και αέρα.