Έδωσαν τα χέρια Μέρκελ και Ολάντ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά συμφώνησαν σήμερα ότι είναι σημαντικό, η αυριανή σύνοδος –η πρώτη μετά το Brexit – να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της Ένωσης, προτείνοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες μολονότι πολλοί ψηφοφόροι εδώ και χρόνια έκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβολικά γραφειοκρατική και αδιάφορη απέναντι στις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, έδωσε ώθηση στα αντιμετανατευτικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.
"Τώρα το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε μια ατζέντα που θα αποσαφηνίζει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού (για να αντιμετωπίσουμε) τις αδυναμίες, στα δύσκολα καθήκοντα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε" είπε η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Παρίσι μετά τη συνάντησή της με τον Ολάντ.
Ο τελευταίος σημείωσε ότι το "διαζύγιο" της Βρετανίας από την ΕΕ πυροδότησε μια κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Κάλεσε τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών που θα βρίσκονται αύριο στην Μπρατισλάβα να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Η ασφάλεια θα είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, είπε. "Η βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια... η συνοριακή ασφάλεια, η ασφάλειά μας απέναντι στις εξωτερικές απειλές", τόνισε.
Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει σχέδια για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας αφαιρεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ είπε ότι οι δύο χώρες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις τους, όμως πρόσθεσε: "Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε και οι 27 χώρες μέλη να έχουν φυσικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αποφασίσουμε μαζί".
Η καγκελάριος σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στο θέμα της μετανάστευσης καθώς πολλοί άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους και όχι για πολιτικούς ή επειδή είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. "Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας και φυσικά χρειάζεται να λάβουμε από κοινού την ευθύνη για αυτό", υπογράμμισε.