Στην μη εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής αποδίδουν το ναυάγιο στο Κυπριακό οι Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου

 
Στην αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής αποδίδουν το ναυάγιο στο Κυπριακό οι Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου

Ενημερώθηκε: 07/07/17 - 15:00

Στην αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακή πλευράς αποδίδουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών το αδιέξοδο στις συνομιλές για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθέτησε μία εποικοδομητική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», επιρρίπτοντας έτσι την ευθύνη για το ναυάγιο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πλέον άρχισε να παίρνει γεύση κολοκύθας το πράγμα (σ.σ. να γίνεται βαρετό, να βγάζει άρωμα μούχλας), πρέπει να το τελειώσουμε εδώ», είπε στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία και η 'ΤΔΒΚ' έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, από την αρχή έδειξαν πόσο εποικοδομητικοί ήταν. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ε.Ε. έδειξαν ότι ήθελαν λύση, αλλά η ε/κ πλευρά δεν έδειξε εποικοδομητική στάση».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία κράτησαν αυτή τη στάση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι' αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρότι, είπε, δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, από τη μέρα που το κόμμα του ήρθε στην εξουσία μέχρι σήμερα συνέβαλε για να βρεθεί λύση, ενώ υπενθύμισε και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είχε εκτιμηθεί η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και πως η τουρκική πλευρά είχε κάνει αυτό που της αναλογεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς, παρ' όλες τις προσπάθειες, δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει αποκαλυφθεί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρους, προσθέτοντας ότι θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης, του Προέδρου και του πρωθυπουργού και θα γίνουν οι αναγκαίες αξιολογήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός, ερωτηθείς από το πρακτορείο Anadolu αν η διαρροή εγγράφων από την ελληνοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία, είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, ωστόσο ανέφερε πως υπήρξαν πολύ αρνητικά βήματα, όπως πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων. Σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπε αυτό που ήθελε, αυτό που δεν ήθελε, έθεσε καθαρά τις «κόκκινες» γραμμές της και έδειξε ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσε.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τώρα θα γίνει αξιολόγηση τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι άλλωστε αύριο θα πάει στο Αμβούργο για τη σύνοδο της G20. Όπως είπε, θα γίνει αξιολόγηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία και μετά θα ανακοινώσουν τι θα κάνουν.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δυστυχώς στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού, της θέσης μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατός δεν είδαν καμιά αλλαγή. «Επομένως η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε και από εμάς και τήρησαν την ίδια στάση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Τούρκος υπουργός είπε ότι από την αρχή είπαν πως αυτή είναι η τελευταία διάσκεψη, λέγοντας πως αν και η διάσκεψη της Γενεύης ήταν για εκείνους τελευταία διάσκεψη, αλλά έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε τέλος σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν είδε φως προσέγγισης. Επισήμανε πως αν υπήρχε προσέγγιση θα καλούσαν και τον πρωθυπουργό να έρθει στο Κραν Μοντανά, αλλά επειδή δεν δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον για να έρθει εδώ, δόθηκε τέλος. «Τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποια βήματα θα κάνουμε, όπως είπα και προηγουμένως εμείς ως Τουρκία, θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας και θα διαβουλευθούμε και με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και θα λάβουμε την απόφαση μαζί για το ποια βήματα θα λάβουμε», υπογράμμισε.