Διεξάγεται σήμερα Τετάρτη (24/04) ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.
Στις εκλογές αυτές για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας συμμετέχουν επτά υποψήφιοι, όμως κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο, οπότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα (στις 8 Μαϊου), ο οποίος θα συμπέσει με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν η υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι.
Η 70χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με τις λίγες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί φέρεται πως θα κόψει πρώτη το νήμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και μάλιστα με διαφορά που δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί από τον αντίπαλό της Στέβο Πεντάροφσκι στον δεύτερο γύρο.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει και η στάση των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος της Βόρειας Μακεδονίας. Ο 60χρονος Στέβο Πεντάροφσκι έχει μεγαλύτερη απήχηση στους Αλβανούς ψηφοφόρους απ΄ ότι η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και θα μπορούσε να ελπίζει σε επανεκλογή του, μόνον εάν ψηφιστεί μαζικά από αυτούς στον δεύτερο γύρο.
Ο Στέβο Πεντάροφσκι είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Μάιο του 2019, ως κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Ο Στέβο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στις εκλογές εκείνες της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Το αποτέλεσμα του πρώτου αυτού γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται πως θα έχει αντανάκλαση και στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαϊου, στις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.