Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία το ταξίδι αναψυχής του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί στις Σεϋχέλλες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε τελεσίδικα στις 19 Δεκεμβρίου για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής σε τρία χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, και ο ένας χρόνος σε «κατ’ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση», δηλαδή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Το ταξίδι στις Σεϋχέλλες αποκάλυψε η 13χρονη κόρη του πρώην Γάλλου προέδρου και της Κάρλα Μπρούνι, Τζούλια Σαρκοζί, μέσω βίντεο και εικόνων που δημοσιεύθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια διαγράφηκαν. Στο φόντο ενός από τα βίντεο διακρίνεται ο Νικολά Σαρκοζί να μιλάει στο τηλέφωνο, όπως επισημαίνει το Paris Match.
Πώς είναι δυνατόν ο Σαρκοζί να πέταξε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, όταν τον Δεκέμβριο καταδικάστηκε οριστικά από το Κακουργιοδικείο; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το 20 Minutes.
Παρά την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί, το ηλεκτρονικό βραχιόλι δεν τοποθετείται απαραίτητα αμέσως μετά την έκδοση της ποινής. Εντός ενός μήνα, ο εισαγγελέας πρέπει να παραπέμψει το θέμα στον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της ποινής του καταδικασθέντος πρώην προέδρου.
Ο δικαστής έχει στη συνέχεια προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία επιβολής της ποινής για να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Συνεπώς, το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να τοποθετηθεί αρκετούς μήνες μετά την τελεσιδικία της ποινής. Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Ηθικό παρά νομικό το ζήτημα»
Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος είναι ελεύθερος να ταξιδεύει όπου και όποτε επιθυμεί παρά την καταδικαστική απόφαση.
«Η καταδίκη του δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο που να περιορίζει την ελευθερία μετακίνησής του, εφόσον δεν έχει εκτελεστεί. Τα ταξιδιωτικά του έγγραφα δεν έχουν αφαιρεθεί ως προληπτικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις: με εντολή του υπουργού Εσωτερικών όταν ένας Γάλλος υπήκοος είναι ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ή από δικαστή κατόπιν αιτήματος γονέα που φοβάται ότι το ανήλικο παιδί του θα εγκαταλείψει τη χώρα μόνο του ή με τον άλλο γονέα», αναφέρει στη Libération ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Paris-Nanterre, Ολιβιέ Καν.
«Το ζήτημα είναι τελικά περισσότερο ηθικό παρά νομικό», προσθέτει ο Καν και συνεχίζει: «Μπορεί να φαίνεται κάπως άγαρμπο να κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό όταν μόλις έχεις καταδικαστεί και έχεις περάσει ολόκληρη την πολιτική σου καριέρα αγωνιζόμενος για αυστηρότερες ποινές».
Πηγή: kathimerini.gr