Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε συγκεκριμένες στρατιωτικές δομές της Ρωσίας που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος, διαφορετικά είναι σαν να «στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία αλλά τους λέμε ότι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν». Ωστόσο, η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν αντίθετες σε αυτή την άποψη.
Ο Μακρόν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό Όλαφ Σολτς λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών στο Meseberg.
Ο Μακρόν επανέλαβε ότι το δόγμα της Γαλλίας απέναντι στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητο: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τα σύνορά της και δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση».
Αλλά η στρατιωτική τακτική της Ρωσίας έχει προσαρμοστεί, πρόσθεσε ο Μακρόν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται πλέον πύραυλοι στην Ουκρανία από στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία.
«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι πρέπει να προστατεύσουν τις πόλεις τους, [κυρίως] το Χάρκοβο, αν ταυτόχρονα τους λέμε ότι δεν μπορούν να στοχεύουν τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται ρωσικοί πύραυλοι;».
Ο Μακρόν έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως στην Ουκρανία να «εξουδετερώσει […] εντοπισμένους στόχους» από τους οποίους εκτοξεύονται πύραυλοι, «αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να χτυπήσουν σε άλλους στόχους, όπως πολιτικές υποδομές ή άλλων στρατιωτικών στόχων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο The Economist την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε παρόμοια άποψη. Για εκείνον, πρέπει να αρθούν ορισμένοι περιορισμοί της ΕΕ και η Ουκρανία να είναι ελεύθερη να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία.
«Ιδιαίτερα τώρα, όταν πολλές από τις μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα, το να στερούμε από την Ουκρανία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος καθιστά πολύ δύσκολο για την ίδια να αμυνθεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο Σολτς υποστηρίζει το status quo
Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται πολύ μακριά μέχρι στιγμής από το να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στο ρωσικό έδαφος. Αυτό ενόχλησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίο τη χαρακτήρισε «άδικη» αυτή τη στασιμότητα την Τρίτη, παρακαλώντας το μπλοκ να τους δοθεί η «άδεια να το κάνουμε αυτό».
Το θέμα εγείρει επίσης πιεστικά ερωτήματα για τη Γερμανία, η οποία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να στοχεύσουν το πυροβολικό που εδράζει στη Ρωσία. Ο εκτοξευτής πυραύλων Mars II μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη μάλιστα των 80 χιλιομέτρων.
Η συνέντευξη Τύπου ανέδειξε τις έντονες διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων των μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με τη στήριξη της Ουκρανίας.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φάνηκε να επιβεβαιώνει τον δισταγμό του να αλλάξει τις τρέχουσες ρυθμίσεις με την Ουκρανία για τη χρήση δυτικών όπλων πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
«[Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία] έχουν αναπτύξει κανονισμούς που δηλώνουν ότι [η χρήση των δυτικών όπλων] πρέπει πάντα να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό έχει λειτουργήσει καλά στην πράξη μέχρι στιγμής και σίγουρα θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι», δήλωσε ο Σολτς.
Επανέλαβε έτσι τα σχόλιά του που έκανε και την Κυριακή, όταν τόνισε ότι οι ισχύοντες «σαφείς κανόνες» για τη χρήση των γερμανικών όπλων «λειτουργούν».
Το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας έχει φέρει έντονα στο προσκήνιο τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών για την εθνική ασφάλεια. Ο Μακρόν σχεδόν απέκλεισε την ένταξη της Γαλλίας στην υπό γερμανική ηγεσία Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασπίδα του Ουρανού (ESSI) για την από κοινού προμήθεια εξοπλισμού αεράμυνας.
«Είμαστε αλληλέγγυοι, ναι, αλλά δεν είμαστε ακριβώς το ίδιο», τόνισε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς διαφωνίες. «Λειτουργεί επειδή έχουμε αυτές τις ικανότητες, επειδή έχουμε αυτή τη δυναμική να ξεπερνάμε όλες τις κρίσεις και τα εμπόδια. Ακόμη και αν δεν έχουμε το ίδιο σημείο εκκίνησης».
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περαιτέρω θέματα ασφάλειας με τους αρμόδιους υπουργούς μετά τη συνέντευξη Τύπου σε συνεδρίαση του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας.
Η Ρώμη εκφράζει την αντίθεσή της
Από την άλλη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ιταλία δεν θα στείλει στρατεύματα και δεν θα επιτρέψει τη χρήση ιταλικού στρατιωτικού εξοπλισμού εκτός των συνόρων της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις του ήταν απάντηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος την Τρίτη κάλεσε τις χώρες να εξισορροπήσουν τον φόβο της κλιμάκωσης με την ανάγκη της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να πλήξει το ρωσικό έδαφος.
Ο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι η Ιταλία τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση διατηρεί μια «σαφή θέση» σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Αυτό περιλαμβάνεται στις συμφωνίες που κάναμε με την Ουκρανία και είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με τη χρήση στρατιωτικού υλικού», σημείωσε.
Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID) ήταν ακόμη πιο άμεσος στην απάντησή του, αποκαλώντας τον Μπορέλ «ρίπτη βομβών» και ότι «παραληρεί» με τα σχόλιά του αυτά.
«Θέλει τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία για αυτοάμυνα να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις, βομβαρδισμούς και δολοφονίες στη Ρωσία. Δεν μιλάει εκ μέρους μου, ούτε εκ μέρους του ιταλικού λαού», δήλωσε ο Σαλβίνι.
Την Κυριακή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε επίσης κατά της χρήσης από την Ουκρανία των Δυτικών όπλων για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.
«Συμφωνώ ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σταθερό και να μην δείξει σημάδια αδυναμίας. Υπήρξαν πολλές αμφισβητήσιμες δηλώσεις, μεταξύ άλλων και από τον (Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν. Συνιστώ μεγαλύτερη προσοχή», δήλωσε η ίδια.
Πηγή: euractiv.gr