Τα κυριότερα εσωτερικά ζητήματα της ΕΕ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2025 η Κομισιόν και ειδικότερα η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη δεύτερη θητεία της, καταγράφει το Politico.
Μεταναστευτικό – Απελάσεις εναντίον ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι πρωτεύουσες της ΕΕ αναμένουν από την Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για τη διευκόλυνση των απελάσεων τους επόμενους μήνες. Το πιο δύσκολο όμως θα είναι η ιδέα δημιουργίας κέντρων επιστροφής εκτός της ΕΕ, όπου οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους. Η πρόκληση για τη von der Leyen θα είναι να προχωρήσει στην ατζέντα για τη μετανάστευση χωρίς να πέσει σε ηθικές παγίδες ή να κατηγορηθεί η ΕΕ για απάνθρωπες πρακτικές.
Διεύρυνση εναντίον κινδύνου εσωτερικής διάσπασης
Η Von der Leyen θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή τις ‘συμβολικές’ αιτήσεις ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και τις χρονίζουσες αιτήσεις των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Αγρότες εναντίον μεταρρυθμιστών
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ, και η von der Leyen θα αναζητήσει χρήματα από εκεί για επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ο αρμόδιος Επίτροπος θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την εύθραυστη συναίνεση για τις γεωργικές μεταρρυθμίσεις, για μείωση των περιβαλλοντικών βαρών και ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων.
Ανταγωνιστικότητα
Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, και η von der Leyen καλείται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί το πώς θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεγενθυθούν, χαλαρώνοντας, για παράδειγμα, τους κανόνες συγχωνεύσεων.
Ελευθερία λόγου εναντίον διαδικτυακής ασφάλειας: Κατά την πρώτη της θητεία, η ΕΕ υιοθέτησε διευρυμένη νομοθεσία που καλύπτει την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act) και τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), αλλά οι αλλαγές στις παγκόσμιες δυναμικές δημιουργούν νέες προκλήσεις για την εποπτεία στις διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το X του Elon Musk ή το TikTok.
Ασφάλεια έναντι δαπανών
Καθώς η ΕΕ εξετάζει ένα μέλλον όπου η Ουάσινγκτον επενδύει λιγότερο στο ΝΑΤΟ και αποσύρει τη στήριξή της στην Ουκρανία, η Ένωση ετοιμάζεται για μάχες γύρω από την ανάγκη μεγάλων δαπανών και τεράστιων επενδύσεων σε χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε βαριές αμυντικές δαπάνες, ενώ παραμένει ζητούμενο πού θα βρεθούν τα χρήματα, όταν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου δυσκολεύονται και όταν χρειάζονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ανταγωνιστικότητας. Η άλλη μάχη είναι για το αν θα προτιμηθούν δαπάνες μόνο για εξοπλισμούς παραγόμενους στην ΕΕ ή για μια γρήγορη απόκτηση αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.
Πράσινοι στόχοι εναντίον δημοσιονομικών περιορισμών
Η «Πράσινη Βιομηχανική Συμφωνία» υπόσχεται να είναι μια από τις πιο καθοριστικές νομοθετικές προσπάθειες της επόμενης Επιτροπής, αλλά παραμένουν ασαφείς οι τρόποι χρηματοδότησης, καθώς τα κράτη μέλη διστάζουν να διαθέσουν χρήματα.
Εθνικά συμφέροντα εναντίον προτεραιοτήτων της ΕΕ
Αναμένονται έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, με διαφορετικές προτεραιότητες να συγκρούονται, από την άμυνα μέχρι τη μετανάστευση. Οι ανατολικοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τις δαπάνες της ΕΕ για την άμυνα, ενώ οι νότιες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα ήθελαν περισσότερα μετρητά για να ανακόψουν τις αναχωρήσεις μεταναστών από την Αφρική. Η Επιτροπή θα ήθελε οι πρωτεύουσες να εφαρμόσουν βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την πρόσβαση στο μερίδιό τους στα χρήματα της ΕΕ, όπου αντιδρούν κυρίως οι χώρες στην Ανατολική Ευρώπη.
Καθαρή τεχνολογία έναντι τοξικού κινδύνου
Χώρες και εταιρείες σπεύδουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή αλλά πολλές τέτοιες λύσεις κατασκευάζονται με χημικές ουσίες με απρόβλεπτες παρενέργειες που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους από μόνες τους. Τα επόμενα χρόνια, η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ θα παλέψουν για το πώς να διασφαλίσουν ότι ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για χημικά όπως τα PFAS δεν θα εμποδίσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τον πληθυσμό και το περιβάλλον από την τοξική ρύπανση.
Politico [The biggest battles headed for Brussels]
Πηγή: Hellasjournal.com