Η ΕΕ έχει πλήξει τη Ρωσία με 13 γύρους κυρώσεων από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ ένα 14ο πακέτο βρίσκεται στα σκαριά. Αλλά η ρωσική οικονομία ζει και βασιλεύει, χάρη στα παραθυράκια και την παράκαμψη των μέτρων με τη βοήθεια άλλων χωρών.
Ο Vladyslav Vlasiuk, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε στους FT: «Αυτό πρέπει να σταματήσει». Το 2023, το 60% των εισαγωγών διπλής χρήσης της Ρωσίας θα προέρχεται από την Κίνα, σύμφωνα με τους FT.
Ο Vlasiuk ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που πωλούν εξαρτήματα όπλων στη Ρωσία. Στη συνέχεια, υπάρχει το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο εφαρμόστηκε από την ΕΕ και την G7 για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων, αλλά δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Η ικανότητα καταστρατήγησης αυτού του περιορισμού είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα ελέγχου [του]», δήλωσε ο Vlasiuk, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται και στον «τεράστιο σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων της Ρωσίας».
Ο Vlasiuk επέκρινε την Ελλάδα, η οποία διαθέτει σημαντική ναυτιλιακή δύναμη, επειδή αντιτίθεται στις κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα. Προέτρεψε τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων σε μεμονωμένα πλοία. […]
Στις Βρυξέλλες αναζητούν τρόπο για καινοτόμες προσεγγίσεις και παράκαμψη του βέτο
Την ίδια ώρα σε άρθρο του Politico αναφέρεται ότι η ΕΕ επεξεργάζεται καινοτόμες στρατηγικές για να περιορίσει τους οικονομικούς πόρους της Ρωσίας, αφού οι υπάρχουσες κυρώσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για να επηρεάσουν σοβαρά τις πολεμικές δυνατότητες της Μόσχας. Το δημοσίευμα παρουσιάζει λεπτομερώς τα μέτρα που εξετάζονται και τις πιθανές επιπτώσεις τους.
Η ΕΕ στρέφεται σε νέες στρατηγικές για την παράκαμψη της ομοφωνίας, όπως η εφαρμογή δασμών αντί κυρώσεων, καθώς σε αντίθεση με τις κυρώσεις, οι δασμοί εμπίπτουν στην εμπορική πολιτική, η οποία δεν απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ. Η Σουηδία έχει προτείνει την επιβολή δασμών στις ρωσικές εξαγωγές ως «λογικό επόμενο βήμα» για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων κυρώσεων. Η πρόταση αυτή κερδίζει έλξη μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ.
Αρχικά τομείς εστίασης θα μπορούσαν να είναι οι ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών, θέτοντας προηγούμενο για την επέκταση αυτής της προσέγγισης.
Επιπλέον η ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλειά της. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με στόχο την πλήρη σταδιακή κατάργηση έως το 2027 στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU.
Εξετάζουν «Σχέδιο Δράσης» για το κλείσιμο των κυρώσεων και την παροχή κινήτρων για την παύση των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες και πιθανές νέες κυρώσεις.
Το δημοσίευμα επισημαίνει το ρόλο της Ουγγαρίας που έχει συχνά μπλοκάρει ή καθυστερεί τις προτάσεις κυρώσεων, ιδιαίτερα όσες στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επικαλούμενη οικονομικές ανησυχίες. Αυτό έχει απογοητεύσει άλλες χώρες της ΕΕ που επιδιώκουν μια πιο επιθετική στάση κατά της Ρωσίας. Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο, περιπλέκει την εφαρμογή νέων μέτρων κατά της Ρωσίας. Η σύσταση της ομάδας εργασίας πριν αναλάβει η Ουγγαρία θεωρείται στρατηγική κίνηση για τη διατήρηση της δυναμικής στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Η ΕΕ παραμένει ευάλωτη σε διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδιαίτερα το χειμώνα. Η πιθανή λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ικανότητα της ΕΕ να καινοτομεί σε μηχανισμούς χάραξης πολιτικής καταδεικνύει μια στρατηγική εξέλιξη στην προσέγγισή της στον χειρισμό διεθνών συγκρούσεων και οικονομικών εξαρτήσεων.
Πηγή: FT [Why are the EU’s angry youth more keen on protesting than voting?] & Politico [EU plots new ways to cut Russia’s cash as sanctions stall]
Μέσω HellasJournal.com