"'Οχι" των Βρετανών στον Τραμπ

 
"'Οχι" των Βρετανών στον Τραμπ

Ενημερώθηκε: 29/01/17 - 16:02

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα για την ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Βρετανία μετά το διάταγμα για την απαγόρευση προαφύγων στη χώρα.

Αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν θα ακυρωθεί η όχι η επίσημη επίσκεψη, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Στο αίτημα αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος "δεν θα πρέπει να προσκληθεί για επίσημη επίσκεψη γιατί θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την βασίλισσα".

Μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν το αίτημα, κάτι που σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο το θέτει στην ατζέντα του κοινοβουλίο προς συζήτηση.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες.
Αλλά αργότερα, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, η εκπρόσωπός της ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του ΗΒ». Πρόσθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».
Το διάταγμα του Τραμπ προκάλεσε χάος στο σύστημα ελέγχου της μετανάστευσης, με ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ να συλλαμβάνονται ή να διώχνονται από αεροδρόμια. Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου επικρίθηκε από συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Μέι, η πρώτη ηγέτις κράτους που συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα, επαινέθηκε αρχικά στη Βρετανία διότι αναζωογόνησε την «ειδική σχέση» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.


Αλλά η αντίδρασή της στο επίμαχο διάταγμα ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματός της, με βουλευτίνες να καλούν να μην τον υποδεχθεί κανένας στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν επισκεφθεί επίσημα το Λονδίνο αργότερα εντός του έτους ή να επισημαίνουν πως η Μέι θα όφειλε να πει στον Τραμπ ότι «κάνει λάθος».
Ένας βουλευτής των Συντηρητικών, ο Ναντίμ Ζαχάουι, βρετανός υπήκοος με καταγωγή από το Ιράκ, τόνισε πως πλέον δεν θα του επιτρέπεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. «Είναι μια λυπηρή ημέρα όταν νοιώθεις πολίτης δεύτερης κατηγορίας», έγραψε στο Twitter. «Είναι μια λυπηρή ημέρα για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, έκρινε πως η Μέι όφειλε να υψώσει το ανάστημά της στον Τραμπ και χαρακτήρισε «λυπηρό για τη χώρα μας ότι επέλεξε να μην το πράξει». Ενώ η βουλευτίνα των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ έκρινε ότι η άρνηση της Μέι να καταδικάσει το διάταγμα του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων είναι «ντροπή» για τη Βρετανία.