Ο στρατός της Κίνας αξιοποιεί έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ

 
ψψ

Ενημερώθηκε: 28/06/24 - 19:02

Μια ομάδα κινεζικών πανεπιστημίων με στρατιωτικούς δεσμούς γνωστά ως «Επτά Γιοι Εθνικής Άμυνας» συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλυψε το POLITICO.

Η ΕΕ την τελευταία δεκαετία χρηματοδότησε τουλάχιστον 14 έργα για 26 εκατ. ευρώ που συνεργάστηκαν με κινεζικά πανεπιστήμια που θεωρήθηκαν "υψηλού κινδύνου" από ειδικούς. Οκτώ από αυτά τα έργα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Τα θέματα των ερευνητικών έργων κυμαίνονταν από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, τη μοντελοποίηση του κλίματος και την τεχνολογία θέρμανσης και ψύξης έως κεραίες και τεχνολογία πρόωσης κινητήρα.

Οι ερευνητικοί δεσμοί είναι άβολοι για τις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπαθούν να αναθερμάνουν τη σχέση τους με την Κίνα.

Τον Μάιο, η ΕΕ υιοθέτησε κατευθυντήριες γραμμές για τις χώρες και τα πανεπιστήμια της ΕΕ για να προστατεύσει τους ερευνητές και τα πανεπιστήμια από ξένες παρεμβάσεις —ιδίως από την Κίνα— από φόβο μήπως διαρρεύσει πνευματική ιδιοκτησία και η τεχνογνωσία της χρησιμοποιείται ενάντια στα συμφέροντά της.

Κινέζοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ομάδα Seven Sons έχει «γνωστούς δεσμούς με στρατιωτική έρευνα». Τα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας και «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κινεζική αμυντική βιομηχανία», ανέφερε μια πρόσφατη μελέτη από την Datenna, μια πλατφόρμα πληροφοριών δεδομένων που επικεντρώνεται στην Κίνα .

Όλα τα μέλη της λέσχης Seven Sons κατηγοριοποιούνται ως συνεργάτες "πολύ υψηλού" κινδύνου από το China Defense Universities Tracker του Australian Strategic Policy Institute, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από τα πανεπιστήμια για να αποφασίζουν για ερευνητικές συνεργασίες.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ξεκίνησαν ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές που έλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ σε κοινοτική χρηματοδότηση και περιελάμβανε ως εταίρο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου, μέλος της Λέσχης Seven Sons, την ανάλυση της POLITICO για μια βάση δεδομένων Έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δείχνει.

Το εμβληματικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ, το Horizon Europe, χρηματοδοτεί επίσης ένα έργο για την τεχνολογία μεταφοράς θερμότητας, το οποίο έχει ως εταίρο το Πανεπιστήμιο Beihang — επίσης ένα από την ομάδα των επτά — και θα διαρκέσει έως το 2027.

Πολλά περισσότερα έργα με τα μέλη της Seven Sons πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προκατόχου του Horizon Europe, του Horizon 2020, από το 2015: Τουλάχιστον 13 έργα, εκ των οποίων τα 7 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους μελετά την τεχνολογία κινητήρα και έχει δύο μέλη του Seven Sons ως συνεργάτες: το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Harbin και το Πανεπιστήμιο Beihang.

Ορισμένα από τα έργα που περιγράφηκαν έλαβαν πολύ σημαντική συνεισφορά της ΕΕ. Ένα έργο σχετικά με ασφαλέστερες λειτουργίες στη θάλασσα, το οποίο διήρκεσε μεταξύ 2017 και 2020 και περιελάμβανε το Harbin Engineering University ως εταίρο, απέφερε 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ, οι Κινέζοι συμμετέχοντες θεωρούνται "συνεργαζόμενοι εταίροι", που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ αλλά συμμετέχουν σε συγκεκριμένα ερευνητικά καθήκοντα.

Αξιωματούχοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως η βόρεια Φλάνδρα του Βελγίου, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα των επτά συνολικά.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν προειδοποιήσει να μην αποκλειστεί εντελώς η Κίνα από ερευνητικές συνεργασίες, ειδικά σε τομείς όπως η έρευνα για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με την ακαδημαϊκή ελευθερία και επιβραδύνει την ακαδημαϊκή πρόοδο.

Ορισμένα πανεπιστήμια που εμπλέκονται αναγνώρισαν τον κίνδυνο να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια των Seven Sons, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν καθώς το θέμα του ερευνητικού έργου δεν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.

Το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν, το οποίο συντόνισε το έργο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, είπε ότι οι Seven Sons θεωρήθηκαν «υψηλού κινδύνου» και τα αιτήματα συνεργασίας εξετάστηκαν για να ελεγχθεί εάν υπήρχε κίνδυνος κακής χρήσης των αποτελεσμάτων.

«Το θέμα της έρευνας είναι τέτοιο που δεν είδαμε κίνδυνο κατάχρησης για στρατιωτικούς ή άλλους ανεπιθύμητους στόχους», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο ενημερωτικό δελτίο China Watcher του POLITICO.

Ένας άλλος εταίρος, το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, δήλωσε ότι η ερευνητική συνεργασία με την Κίνα στο θέμα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές ήταν «επιθυμητή, καθώς το κινεζικό αποτύπωμα CO2 θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή».

Απηχεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες.

«Θα έβλεπα τη σχέση μας με ένα πιο ρεαλιστικό μάτι γιατί, σε άλλους τομείς, μπορούμε να είμαστε εταίροι, όπως η γεωργία, τα τρόφιμα, η κλιματική αλλαγή», είπε η επικεφαλής της καινοτομίας του μπλοκ Iliana Ivanova πέρυσι στο POLITICO.

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ