Ο ρόλος του τακτικού στρατού στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 26/09/24 - 20:51

Με την σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ να κλιμακώνεται στον Λίβανο και να πλησιάζει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, οι Δυτικοί διπλωμάτες αναρωτιούνται αν αυτή τη φορά ο τακτικός στρατός του Λιβάνου θα καταφέρει να ξεπεράσει τις τεράστιες ελλείψεις του. Από τη δεκαετία του 70 ο σεχταρισμός στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου καθιστά τον ρόλο και τη θέση του στρατού κάπως περίπλοκο.

«Ο λιβανέζικος στρατός ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης. Σε κυβερνητικό επίπεδο, τόσο τώρα όσο και εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν ακραίοι διαχωρισμοί. Ο στρατός είναι απόλυτα παραμελημένος. Αποφασίζει ό,τι και όπως θέλει. Κινείται με βάση τις οδηγίες του εκάστοτε επικεφαλής» λέει ο Χαλίλ Ελού, απόστρατος στρατηγός του λιβανέζικου στρατού.

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στον Λίβανο στηρίζουν τις αποτρεπτικές δυνατότητες του λιβανέζικου στρατού, σύμφωνα με τον ψήφισμα 1701 που καλεί σε αφοπλισμό της Χεζπολάχ ώστε να αποτραπεί χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Η οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ αποτελεί άμεση και αυτόματη συνταγή εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση. Υπάρχει χώρος για ελιγμούς και είναι κάτι που έχει κερδίσει η ηγεσία του στρατού στον Λίβανο. Θεώρησε απαραίτητο να δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική σταθερότητα και να αποφύγει έναν πόλεμο διαρκείας ανάμεσα στον στρατό και την Χεζμπολάχ» λέει ο Χαλίλ Ελού.

Μάλιστα ειδικοί αναλυτές λένε πως μία πιθανή σύγκρουση με την δύναμη πυρός του Ισραήλ και τις ισχυρές δυνάμεις της Χεζμπολάχ θα πίεζαν τον στρατό του Λιβάνου.

«Θα οδηγούσε σε μετακίνηση των τακτικών δυνάμεων, άρα αποχώρηση από την κοιλάδα της Μπεκάα, η οποία θα μείνει ακάλυπτη ή θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Το δεύτερο σενάριο, αλλά όχι τόσο πιθανό, είναι να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή χωρίς όμως να στοχεύουν στην αποτροπή κάποιας εν εξελίξει μάχης ή στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Η παρουσία του λιβανέζικου στρατού μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση» λέει ο Κλαούντιο Μπροτολότι, του Ινστιτούτου πολιτικών επιστημών του Μιλάνου.

Στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο το 2006, ο τακτικός στρατός της χώρας απέφυγε κάθε άμεσ η σύρραξη με τις ισραηλινές δυνάμεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι βομβαρδίστηκαν στρατόπεδα των λιβανέζικων δυνάμεων.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ