Ο Πούτιν κατονόμασε την προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία - Τι είπε για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια

 
poytin

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 13:53

Η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις νέες περιοχές της Ρωσίας για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόσθεσε επίσης ότι μια άλλη προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι μια δήλωση από το Κίεβο ότι παραιτείται από τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Μόλις δηλώσουν στο Κίεβο ότι είναι έτοιμοι για μια τέτοια απόφαση και ξεκινήσουν μια πραγματική απόσυρση στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές και επίσης ειδοποιήσουν επίσημα για την εγκατάλειψη των σχεδίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η πλευρά μας θα αμέσως, κυριολεκτικά το ίδιο λεπτό , ακολουθήστε τη διαταγή για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία κάνει άλλη μια πραγματική ειρηνευτική πρόταση σήμερα, αλλά αν η Δύση και το Κίεβο αρνηθούν, θα γίνει δική τους ευθύνη για το αιματοχυσία.

Ο Πούτιν έδειξε επίσης ότι η Μόσχα χρειάζεται ένα ουδέτερο, αδέσμευτο, χωρίς πυρηνικό καθεστώς για την Ουκρανία για μια ειρηνική διευθέτηση.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σκόπευαν να εισβάλουν στο Κίεβο το 2022, είπε ο Πούτιν, κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφαλείας στην Ευρασία

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρασία, αυτό απαιτεί την έναρξη μιας ευρείας συζήτησης για τις αμοιβαίες εγγυήσεις, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε μια ευρεία συζήτηση για ένα νέο σύστημα διμερών και πολυμερών εγγυήσεων συλλογικής ασφάλειας στην Ευρασία. Ταυτόχρονα, στο μέλλον, πρέπει να εργαστούμε για τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων περιοχή της Ευρασίας», είπε.

Οι χώρες και οι περιοχές της Ευρασίας πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τομείς συνεργασίας στον τομέα της κοινής ασφάλειας, να οικοδομήσουν ένα σύστημα λειτουργικών θεσμών, μηχανισμών και συμφωνιών, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι οι χώρες της ΚΑΚ ενέκριναν ένα κοινό έγγραφο για τις διεθνείς σχέσεις σε έναν πολυπολικό κόσμο και κάλεσε τους εταίρους της SCO και των BRICS σε διάλογο . Οι συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να αναπτυχθεί σοβαρά η συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη .

Όπως τόνισε ο Ρώσος ηγέτης, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ανοιχτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της.

«Για όλους σημαίνει ότι σίγουρα και οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ζούμε στην ίδια ήπειρο, ό,τι κι αν συμβεί, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να συνυπάρχουμε και να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η Ευρώπη πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία εάν θέλει να παραμείνει ως ένα από τα ανεξάρτητα κέντρα ανάπτυξης, τόνισε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για αυτό.

Διευκρίνισε ότι στην παρούσα κατάσταση, η θέση του περιορισμού της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων στην ευρασιατική περιοχή μπορεί να φαίνεται μη ρεαλιστική, αλλά εάν είναι δυνατό να οικοδομηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας, απλά δεν θα υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους δυνάμεις.
Σημαντικό μέρος του ευρασιατικού συστήματος ασφάλειας θα πρέπει να είναι θέματα οικονομίας, κοινωνικής ευημερίας, ολοκλήρωσης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων φτώχειας, ανισότητας, οικολογίας και κλίματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονόμευσαν τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη
Στην ομιλία του, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι το σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των εξοπλισμών στον ευρωπαϊκό χώρο που είχε δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες καταστράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ.

«Ήταν η Ουάσιγκτον που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας μια μονομερή αποχώρηση από τις συνθήκες αντιπυραυλικής άμυνας, την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς και των ανοιχτών ουρανών», τόνισε.

Όπως υπενθύμισε ο Πούτιν, πριν από δύο χρόνια στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ανακοινώθηκε ότι το μπλοκ θα ασχολείται πλέον με θέματα ασφάλειας όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, αλλά και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς και εκεί Προφανώς, πίσω από αυτό υπάρχει μια προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση σε εκείνες τις χώρες στην περιοχή των οποίων την ανάπτυξη αποφάσισαν να συγκρατήσουν είναι η χώρα μας, η Ρωσία», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη δεκαετή συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία στη σύνοδο της G7, ο Πούτιν έκανε λόγο για «μπλόφα», για μια συμφωνία ασήμαντη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ουκρανία σύναψε ένα πακέτο δύο συμφωνιών με μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, τώρα εμφανίστηκε ένα παρόμοιο έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες… Εάν αργότερα πραγματοποιηθεί μια σοβαρή νομική εξέταση μιας τέτοιας συμφωνίας, σίγουρα θα προκύψει το ερώτημα: ποιος υπέγραψε αυτά τα έγγραφα και με ποια εξουσία. Αποδεικνύεται ότι όλα αυτά είναι μια μπλόφα: η συμφωνία είναι ασήμαντη και το όλο οικοδόμημα θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ