Ευρωεκλογές 2019-Γαλλία: Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, το ψηφοδέλτιο του οποίου για τις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο έπειτα από εκείνο του Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του, παρόλο που ο πρωθυπουργός του πρότεινε «πιο ανθρώπινες πολιτικές».
Αντιθέτως η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου. Ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου μια κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται –με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων– κάθε Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ
«Οι προσανατολισμοί που ανακοινώθηκαν μετά τη μεγάλη συζήτηση θα συνεχισθούν, ο στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή στο περιβάλλον του προέδρου.
Για την πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια «δημοκρατική αποκήρυξη» του προέδρου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, οφείλει «να εξαγάγει τα συμπεράσματα» από τα αποτελέσματα αυτά, «αυτός που κατέστησε την ψηφοφορία αυτή δημοψήφισμα για την πολιτική του, ακόμη και για το πρόσωπό του».
«Δεν έχει άλλη επιλογή, κατ’ εμέ, παρά τουλάχιστον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άκουσε «αυτό το ισχυρό μήνυμα, το λάβαμε πλήρως, όπως λάβαμε και το μήνυμα για την επείγουσα οικολογική ανάγκη», δήλωσε. Απηύθυνε έκκληση για μια «νέα μέθοδο» στην κυβέρνηση, αλλά όχι για αλλαγή δεδομένων ούτε εξέτασε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.
«Από αύριο θα είμαι επί ποδός», διαβεβαίωσε. «Οφείλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα μέθοδο για να βοηθήσουμε περισσότερο τα εδάφη (…) για πιο ανθρώπινες πολιτικές».
«Αυτό είναι το διακύβευμα της δεύτερης πράξης της πενταετίας, μας μένει συνεπώς πολλή».