Τις παρασκηνιακές ισορροπίες που οδήγησαν στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τους δασμούς που επέβαλλε για ενενήντα ημέρες, επιχειρεί να φωτίσει δημοσίευμα του BBC, αναλύοντας, μεταξύ άλλων, την στάση, τόσο του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, όσο και του υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και του συμβούλου εμπορίου, Πίτ Ναβάρο.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, ο κεντρικός ρόλος που έπαιξε ο Μπέσεντ στην ανακοίνωση των δασμών, αναδεικνύει έντονα τον τρόπο με τον οποίο, οι ΗΠΑ επανήλθαν από το χείλος ενός ολοκληρωτικού παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Ο καλός και ο κακός
Σχολιάζοντας τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο William Alan Reinsch, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου, ανέφερε ότι «ο Μπεσέντ παίζει τον καλό αστυνομικό», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ο Λούτνικ και ο Ναβάρο παίζουν τον κακό αστυνομικό».
Αν και δημόσια, ο Λευκός Οίκος δεν επέλεξε να φωτίσει την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην απόφαση του Τραμπ να σταματήσει την επιβολή αμοιβαίων δασμών για τις περισσότερες χώρες και να τους αυξήσει για την Κίνα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στον ρόλο που έπαιξε ο Μπέσεντ στο να μεταπείσει τον Τραμπ - αφού έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από επιχειρηματίες - ακόμα και με συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Air Force One.

Οι επιφυλάξεις Μπέσεντ για τους δασμούς σε συνδυασμό με την εμπειρία του στην αγορά ομολόγων, εκτιμάται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που τον βοήθησαν να κερδίσει «έδαφος» έναντι των Ναβάρο και Λάτνικ, οι οποίοι εκπροσωπούσαν μια πιο σκληρή στάση όσον αφορά τους δασμούς.
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι ο Τραμπ δεν έδινε σημασία στην αγορά ομολόγων. Και ο Μπέσεντ τον έκανε να δώσει προσοχή», πρόσθεσε ο Ράινς ο οποίος τώρα είναι ειδικός σε οικονομικά θέματα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κατά τον ίδιο, η προσέγγιση του Μπέσεντ, μέχρι στιγμής, ήταν «ένας κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του Τραμπ: Μην του πείτε ότι κάνει λάθος ή ότι έκανε λάθος. Πείτε του ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να προχωρήσει για να επιτύχει τους στόχους του και ότι η αγορά δεν αντιδρά με τον τρόπο που θέλουμε να αντιδράσει».

Τι αναφέρουν οι αναλυτές
Η εκτίμηση του ιδρυτή της εταιρείας συμβούλων Pangaea Policy με έδρα την Ουάσινγκτον, Τέρι Χάινς, είναι πώς ήταν «σκόπιμο» ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε διάφορα άτομα για να γίνουν τα δημόσια πρόσωπα των δασμών.
«Ήθελαν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους, να λένε διαφορετικά πράγματα και να πλημμυρίσουν την κοινή γνώμη με απόψεις. Αυτό μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα στην πολιτική, αλλά μπερδεύει κατά πολύ τις αγορές» είπε στο BBC.
Ως παράδειγμα, ο κ. Χάινς έδειξε τον Ναβάρο, ο οποίος, όπως είπε, έχει «μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από ότι θα περίμενε κανείς» λόγω της τετράμηνης φυλάκισης που εξέτισε για ασέβεια προς το Κογκρέσο, αφού αγνόησε την κλήτευση από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνούσε την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021.
Ακόμη, ο Χάινς πρόσθεσε «Οι αγορές θέλουν νικητές και ηττημένους», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξέρουμε ποιον να ακούσουμε, και αυτός έγινε, λίγο πολύ εξ ορισμού, ο Μπέσεντ».
Αρκετοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινώνησε το BBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο Μπέσεντ θα αναλάβει πλέον πολύ πιο σημαντικό δημόσιο ρόλο στην πολιτική των δασμών, με τον Λάτνικ να αναλαμβάνει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι Ναβάρο, Χάσετ και Γκριρ θα παίζουν υποστηρικτικούς ρόλους.