Ο Βίκτορ Όρμπαν χάνει την έκπτωση του Πούτιν

 
ddd

Ενημερώθηκε: 06/09/24 - 13:22

Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο, οι Ούγγροι θα πεινάσουν. Τουλάχιστον, αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Βουδαπέστης, Péter Szijjártó, όταν προσγειώθηκε στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

«Δεν θα μπορέσουμε να ταΐσουμε τη χώρα» αν διακοπούν αυτές οι προμήθειες, δήλωσε.

Από όλες τις απόψεις, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, σύμφωνα με την ΕΕ, και οι γείτονες της Βουδαπέστης προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Να τι συμβαίνει : Ο Βίκτορ Όρμπαν χάνει σταδιακά την έκπτωση του στη Ρωσία. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ουγγαρία απολάμβανε ειδικές εξαιρέσεις της ΕΕ που της δίνουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο σε πολύ χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Τον Ιούνιο, η Ουκρανία έθεσε αυτή τη συμφωνία σε αμφισβήτηση όταν εμπόδισε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Lukoil να στείλει προϊόντα μέσω της χώρας στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ένας άλλος μόνιμος ρωσικός εισαγωγέας πετρελαίου, προειδοποίησαν αμέσως ότι οι ελλείψεις ενέργειας διαφαίνονταν και για τους δύο. Ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΕ. 

Αλλά τις εβδομάδες που πέρασαν, το αργό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει. Στοιχεία από την υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας Argus Media δείχνουν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρέλαβαν συνολικά 720.000 τόνους αργού τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 792.000 τον Ιούλιο και 610.000 τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παρόμοια αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τις γενικά αμετάβλητες ροές. Ενώ η Lukoil είναι μπλοκαρισμένη, άλλοι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου δεν είναι - και είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να στέλνουν αργό στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Lukoil μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο της στα ουκρανικά σύνορα σε έναν έμπορο που το πουλά στην ΕΕ. Εάν αυτό αποτύχει, η Κροατία προσφέρει ανυπόμονα τον δικό της αγωγό ως εναλλακτική οδό εφοδιασμού.

Ιδού η αλίευση: Αυτές οι λύσεις είναι όλες πιο ακριβές για την Ουγγαρία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα για τον Orbán, ο οποίος χρησιμοποίησε την έκπτωση για να αυξήσει τα κέρδη και να καταστείλει τις εγχώριες τιμές καυσίμων.

Η τρέχουσα συμφωνία «είναι εξαιρετικά επικερδής για την Ουγγαρία», δήλωσε η Ilona Gizińska, ερευνήτρια και ειδικός στην Ουγγαρία στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών. «Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται φθηνότερα από το μη ρωσικό — η διαφορά τιμής ανά βαρέλι κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 30 δολαρίων από την επιβολή των κυρώσεων».

Αγοράστε χαμηλά, πουλήστε ψηλά

Η ρωσική σχέση της Ουγγαρίας ωφέλησε τόσο τον πληθυσμό της όσο και τον προϋπολογισμό της χώρας. 

Η έκπτωση του πετρελαίου βοήθησε τους Ούγγρους να απολαμβάνουν μερικές από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στην ήπειρο, ενώ το κόστος ενέργειας αυξήθηκε. Η χώρα πουλάει επίσης τις πλεονάζουσες προμήθειες της με υγιή άνοδο - ένα κρίσιμο γεγονός καθώς ο Orbán αγωνίζεται να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης που έχει τροφοδοτήσει ένα κίνημα της αντιπολίτευσης. 

Η Gizińska σημείωσε επίσης ότι ο ενεργειακός γίγαντας MOL της Ουγγαρίας κατέγραψε κέρδη ρεκόρ το 2022. 

«Ο ουγγρικός προϋπολογισμός επωφελείται επίσης από αυτό, υποστηριζόμενος από τον φόρο επί των υπερβολικών κερδών της εταιρείας», είπε. 

Ο Mykhailo Gonchar, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης CGS Strategy XXI του Κιέβου, εκτίμησε ότι το αργό πετρέλαιο που πήρε η Ουγγαρία από τη Lukoil είχε έκπτωση 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς. 

«Οι κυρώσεις της Ουκρανίας κατά της Lukoil [είναι] ένα χτύπημα κατά των σκιωδών εσόδων του επιχειρηματικού κύκλου του Orbán», είπε ο Gonchar. «Αυτά τα έσοδα είναι πολύ σημαντικά για τον Orbán γιατί σημαίνει μέγιστο δυνατό κέρδος, το οποίο δημιουργείται στο περιθώριο μεταξύ [της] φθηνότερης τιμής του πετρελαίου και των τιμών της αγοράς για τα προϊόντα πετρελαίου».

Οι εξελισσόμενες αλλαγές αναπόφευκτα θα αυξήσουν το κόστος της Ουγγαρίας. Η αγορά μέσω διαμεσολαβητών — ή η πληρωμή πρόσθετων τελών διαμετακόμισης στην Ουκρανία — είναι πιο ακριβή. Και η στροφή προς τον αγωγό της Κροατίας θα αποδεικνυόταν σίγουρα πιο δαπανηρή. 

Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει βρει ελάχιστα συμπαθητικά αυτιά στην ΕΕ. Στη χώρα χορηγήθηκε εξαίρεση από το εμπάργκο της ΕΕ σε όλο το μπλοκ στο πετρέλαιο του ρωσικού αγωγού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το carveout προοριζόταν μόνο να είναι προσωρινό , ωστόσο, για να επιτρέψει στις μεσόγειες χώρες να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες.

Αντίθετα, η Βουδαπέστη αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Druzhba κατά 50% σε σύγκριση με το 2021 και υπέγραψε νέες συμφωνίες φυσικού αερίου με την κρατική εταιρεία της Μόσχας Gazprom. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, θρήνησε ότι «είχαν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν» και είπε «είναι θέμα θέλησης».

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε: «Πρώτα είναι η Ουγγαρία».

Η Olena Lapenko, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και ανθεκτικότητας στο ενεργειακό think tank DiXi Group με έδρα το Κίεβο, πιστεύει ότι η υπομονή της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί.

«Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν δεσμευτεί να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο, αλλά δεν έχουμε ακόμη δει συγκεκριμένα βήματα», είπε. «Η Ουκρανία δεν είδε πραγματική προοπτική τερματισμού της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αυτές τις χώρες της ΕΕ. Προφανώς, αυτό εξηγεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους ρωσικούς εξαγωγείς πετρελαίου».

Ουγγρικός πονοκέφαλος

Η διαμάχη στην Ουκρανία έρχεται σε μια δυνητικά επικίνδυνη στιγμή για τον Όρμπαν, ο οποίος υπερασπίζεται εδώ και καιρό τις φιλόξενες σχέσεις του με το Κρεμλίνο ως οικονομική αναγκαιότητα. 

Οι επιδοτήσεις ενέργειας, τα προσιτά καύσιμα και οι μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ήταν ένα βασικό μέρος της απήχησης του λαϊκιστή ηγέτη στο εσωτερικό - αλλά ο υψηλός πληθωρισμός που έφτασε το 17,5% πέρυσι έχει αναγκάσει ορισμένους ψηφοφόρους να επανεκτιμήσουν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βουδαπέστη έχασε επίσης την προθεσμία για να πληρώσει πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ για το άσυλο για τους πρόσφυγες, ανοίγοντας το δρόμο για την ΕΕ να πάρει τα χρήματα από τις πολυαναγκαίες μελλοντικές πληρωμές στο χώρα.

Τώρα, ο 61χρονος Όρμπαν, ο οποίος κατείχε την εξουσία για πάνω από μια δεκαετία, αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της πολιτικής του καριέρας - την άνοδο ενός αντιπάλου μέσα από το δικό του στρατόπεδο.

Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Péter Magyar, κάποτε μέλος του δεξιού κόμματος Fidesz του Orbán, ξεκίνησε τον Μάρτιο ένα νέο κίνημα δεσμευόμενο να τερματίσει το «κράτος της μαφίας» της χώρας και ακόμη και να στρέψει την παραδοσιακά φιλορωσική εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας προς στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία .

Σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO , η παράταξη Tisza του Magyar συγκεντρώνει τώρα το 32% των ψήφων, σε απόσταση αναπνοής από το 43% του Fidesz και του πλησιέστερου ανταγωνιστή του πρωθυπουργού από την κατάρρευση του προηγούμενου συνασπισμού της αντιπολίτευσης το 2022.

Προς το παρόν, η Ουγγαρία πιθανότατα θα συνεχίσει να λαμβάνει το ρωσικό της πετρέλαιο, ακόμα κι αν έχει ελαφρώς υψηλότερη τιμή. Τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι είναι πετρέλαιο από άλλους Ρώσους παραγωγούς που ρέει μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο John Gawthrop, συντάκτης της Argus Media. «Η Lukoil δεν είναι η μόνη εταιρεία που προμηθεύει όγκους στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, υπάρχουν και άλλες ρωσικές εταιρείες που στέλνουν κατά μήκος αυτής της διαδρομής και πιστεύουμε ότι έχουν παρέμβει για να καλύψουν το κενό».

Μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας το 2026, η κατάσταση αναπόφευκτα θα έχει αλλάξει ξανά. Η Ουκρανία μπορεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ οι χώρες της ΕΕ μπορεί να κλίνουν περισσότερο στην Ουγγαρία για να εγκαταλείψουν το αργό της Μόσχας. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην μπορεί να βοηθήσει τον Όρμπαν για πάντα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ