Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ Ρίχτερ - Στους 40 οι νεκροί και πάνω 900 οι τραυματίες

 
Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ Ρίχτερ - Στους 40 οι νεκροί και πάνω 900 οι τραυματίες

Ενημερώθηκε: 28/11/19 - 14:53

Σεισμός Αλβανία: Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.20 τοπική η ώρα προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο των 40, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Στην επιχείρηση αυτή διάσωσης μετέχουν και άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ, που αναδείχτηκαν η πιο αποτελεσματικοί στις όλες επιχειρήσεις τους εδώ στο Δυρράχιο και Θουμάνα.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.