Μπορεί στο Όσλο αυτές τις μέρες η θερμοκρασία να είναι υψηλή, φθάνοντας μάλιστα και τους 20 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη νορβηγική πρωτεύουσα τα όνειρα του Κιέβου για κάτι «χειροπιαστό» όσον αφορά την ένταξή του στη συμμαχία φαίνεται να «παγώνουν» από τη Δύση.
Οι περισσότεροι ηγέτες της Συμμαχίας συμφωνούν σε «αναβαθμισμένη σχέση», αλλά δεν έχουν τη διάθεση να ρισκάρουν να προκαλέσουν μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία.
Αίσθηση προκάλεσε η προσέγγιση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε από το Όσλο ότι ναι μεν προφανώς «ισχύει η πολιτική των ανοιχτών θυρών» στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, «βρισκόμαστε εν μέσω του πολέμου και άρα δεν μπορώ να μιλήσω για μια ένταξη νέου μέλους (της Ουκρανία) στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις κεκλεισμένων θυρών διαβουλεύσεις στο Όσλο, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία διεμήνυσαν πριν τη Σύνοδο ότι δεν προτίθενται να προβούν προς το παρόν σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επί τη βάσει μιας «αόριστης δήλωσης» του 2008, όταν τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ είχαν ταχθεί υπέρ μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και της Γεωργίας χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούν -και δικαίως- ότι μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους ακόμη και το ξέσπασμα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν δε, ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε, μαζί με τις επιθέσεις Ουκρανών εξτρεμιστών σε Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς, προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια. Μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εμπεριέχει ανεξέλεγκτους κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που σημειώνεται από μία ικανή μερίδα των μελών της Συμμαχίας και λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψιν από την ηγεσία.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ. Και ‘’με την πάροδο του χρόνου’’, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2023, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
«Όλοι συμφωνούν ότι η ένταξη δεν είναι για τώρα, αλλά όλοι συμφωνούν επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια αναβαθμισμένη σχέση με το ΝΑΤΟ», σχολίασε από πλευράς του στη DW ο Μπρούνο Λέτε, ειδικός στον τομέα της άμυνας του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.
«...θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε στο Όσλο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».
"Η θέση των ΗΠΑ θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ", εξήγησε στο AFP υπουργός Εξωτερικών που δεν κατονομάστηκε.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί, ούτε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανέφερε δε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook.
«Είμαστε σαφείς στο ζήτημα αυτό: η ένταξη στο ΝΑΤΟ μιας χώρας που βρίσκεται επί του παρόντος σε πόλεμο δεν μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να συζητηθεί ούτε καν ένα χρονοδιάγραμμα για την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας πάντως στη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμανε ότι το Κίεβο θέλει να λάβει μια «σαφή» απόφαση για το μέλλον του.