Με κυρώσεις απειλεί την Τουρκία ο Αραβικός Σύνδεσμος

 
Με κυρώσεις απειλεί την Τουρκία ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ενημερώθηκε: 13/10/19 - 02:31

Εισβολή στην Συρία: Οι Αραβικές χώρες όχι μόνο καταδικάζουν την Τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία, αλλά και εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Τουρκίας στο σώμα. Να σημειωθεί ότι την έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου είχε ζητήσει η Αίγυπτος.

«Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία είναι εισβολή» ξεκαθάρισε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζοντας την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ έκανε λόγο για «εισβολή σε γη του αραβικού κράτους και επίθεση στην κυριαρχία του».

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλί Αλχάκιμ, προεδρεύων της σημερινής συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε επίσης την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία. Διαβάζοντας το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, ο Αμπουλ Γκέιτ δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίον της Τουρκίας στον οικονομικό, επενδυτικό και πολιτιστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα για την άμεση αποχώρηση από τη συριακή επικράτεια».

Η Τουρκία απέρριψε το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι παραποίησε το νόημα της στρατιωτικής της επιχείρησης.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που αντιτίθενται στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τα θέματα της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και του πολέμου στην Υεμένη «δεν μιλούν για τον αραβικό κόσμο».

«Η επίθεση θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση, θα μεγαλώσει την ταλαιπωρία του συριακού λαού και θα ενισχύσει την ικανότητα των τρομοκρατών να αναδιοργανώσουν τα υπολείμματα των δυνάμεών τους» ανέφερε ο Αλχακίμ.

Ο Αλχάκιμ και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ κάλεσαν μάλιστα το Σύνδεσμο να επαναφέρει τη Συρία ως μέλος του σώματος. Η Δαμασκός αποβλήθηκε από τον σύνδεσμο στις 16 Νοεμβρίου του 2011.

Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς καταδίκασε επίσης την τουρκική επίθεση. «Ζητάμε την αποχώρηση της Τουρκίας και των δυνάμεών της, καθώς και όλων των ξένων δυνάμεων που έχουν παραβιάσει τα σύνορα αυτής της αραβικής χώρας - και πιέζουμε για μια επιτυχημένη πολιτική λύση» δήλωσε ο Γκαργκάς.

Το Κατάρ, αραβικό κράτος που θεωρείται σύμμαχος της Τουρκίας, δεν εμπόδισε το ανακοινωθέν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις, μαζί με τη Σομαλία.

«Η επιφύλαξη του Κατάρ το θέτει στην πλευρά του επιτιθέμενου… Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο» δήλωσε ενοχλημένος ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σουκρί στο Reuters TV.

ΠΗΓΗ: skai.gr