Στη Μέση Ανατολή τα «αγκάθια» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι δύο: Η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους, αλλά και η επιμονή του Νετανιάχου να μην αποσύρει τη στρατιωτική παρουσία από τον διάδρομο.
Η άκαμπτη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του NBC σύμφωνα με το οποίο οι οικογένειες Αμερικανών ομήρων πιέζουν την Ουάσιγκτον να κάνει ξεχωριστή συμφωνία από αυτή που διαπραγματεύεται το Ισραήλ με τη Χαμάς, για να τους φέρει πίσω.
Δύο είναι τα εναπομείναντα εμπόδια για συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο κατάλογος των Παλαιστινίων που επιδιώκει να απελευθερώσει η Χαμάς και η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για επ’ αόριστον ισραηλινή παρουσία στον διάδρομο καθιστούν τα πράγματα «δύσκολα».
Να σημειωθεί ότι η ένταση στο Βόρειο Μέτωπο αυξάνεται με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι 1307 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο, ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων σε ένα μήνα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ την 8η Οκτωβρίου, την επομένη των επιθέσεων της Χαμάς.
Η διαδικασία ανταλλαγής κρατούμενων και ομήρων
Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσδιόρισε τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατούμενων ασφαλείας και τρομοκρατών που θα απελευθερωθούν σε ανταλλαγή με τους ομήρους σε 800, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια για τη δολοφονία αμάχων.
Όπως είπε, στην πρώτη φάση της συμφωνίας (τρεις συνολικά) αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν περίπου 18-32 όμηροι, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης στη Ντόχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η συμφωνία έχει συνολικά 18 παραγράφους, εκ των οποίων οι 14 έχουν ολοκληρωθεί, με τρεις από αυτές να αφορούν την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, δήλωσε ο Αμερικανός. «Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα μέχρι να διευθετηθεί αυτό το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων», εξήγησε.
Ζητήματα γύρω από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας»
Ο αξιωματούχος μίλησε επίσης για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, εξηγώντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.
«Οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, κατέθεσαν μια πρόταση με την οποία θα μείωναν σημαντικά την παρουσία τους στο διάδρομο», είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντάς την ως «αρκετά σημαντική μείωση», όπως είπε, τονίζοντας ακόμα ότι υπάρχουν επιλογές για την ασφάλεια των συνόρων που δεν περιλαμβάνουν την παρουσία των IDF κατά μήκος του διαδρόμου.
«Θα βεβαιωθούμε και θα είμαστε σίγουροι ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι το πρωταρχικό ενδιαφέρον σε αυτή τη συμφωνία, έχω δει κάποιους Ισραηλινούς υπουργούς να λένε ότι αυτή η συμφωνία θα θυσίαζε κατά κάποιο τρόπο την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η μη σύναψη αυτής της συμφωνίας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ από ό,τι η πραγματική σύναψη της συμφωνίας», συνέχισε, καταλήγοντας πως «τελικά, αυτός θα αποφασίσει είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ».