Le Figaro : Ερντογάν ένας αμφιλεγόμενος και απρόθυμος καλεσμένος στην Πράγα

 
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 06/10/22 - 17:17

Στην έλλειψη ενθουσιασμού του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν ως προς την πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση της Πράγας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, αναφέρεται το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. L

Η δημοσιογράφος Anne Andlauer υπογραμμίζει, ότι η πρόσκληση σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) δεν «προήλθε από την πηγή», αλλά και ότι αυτό ήταν τουλάχιστον το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), κατά την διάρκεια ομιλίας του στους πρέσβεις, στο Μέγαρο των Ηλυσίων την 1η Σεπτεμβρίου.

Κατά την ίδια, αυτή η απροθυμία οφείλεται κυρίως στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν αυτό το νέο φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας,  όσον αφορά στη λειτουργία του, στους στόχους του και, εν τέλει, στο ενδιαφέρον για μια χώρα όπως η Τουρκία.

«Αν και η ΕΕ το έχει αρνηθεί, η Άγκυρα είναι επιφυλακτική για οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στην ένταξη, ενώ σε άλλη κλίμακα, το έργο θυμίζει σε ορισμένους την Ένωση για τη Μεσόγειο, που ξεκίνησε στην εποχή του Nicolas Sarkozy και η οποία έδινε στην Τουρκία παρόμοια σχέδια», σημειώνει η Anne Andlauer.

Προσθέτοντας, ότι η ένταξη της Άγκυρας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ότι η υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει μπλοκαριστεί για περισσότερα από δέκα χρόνια, σημειώνει, ότι πολλοί στην Τουρκία προτιμούν το μπλοκάρισμα – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει, ότι το χρησιμοποιούν πολιτικά, όπως κάνει ο Erdogan – από την αποδυνάμωση του στόχου της ένταξης, σε ένα αόριστα καθορισμένο πλαίσιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο φροντίζει την εικόνα του, ως «παγκόσμιου ηγέτη» και σπάνια αποφεύγει τις ευκαιρίες να εμφανιστεί δίπλα σε δυτικούς ηγέτες, φαίνεται επίσης διστακτικός, σχετικά με την ιδέα της ένταξης σε μια «λέσχη κατά του Poutine», όπως την βλέπουν ή θα ήθελαν να τη δουν κάποιοι την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Ο Recep Tayyip Erdogan, που ενδιαφέρεται για τους προνομιακούς δεσμούς του με τον Ρώσο ηγέτη, σίγουρα θα διαφωνούσε με τη Laurence Boone, υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη, η οποία περιέγραψε την ΕΠΚ ως «θετικό καθρέφτη αυτού που κάνουν η Ρωσία και η Κίνα με αρνητικό τρόπο σε χώρες, που βρίσκονται στη γειτονιά της ΕΕ».

Όπως σημειώνεται, Τούρκοι αξιωματούχοι,  ήδη μπερδεμένοι ως προς τις προθέσεις του Emmanuel Macron, «σήκωσαν τα φρύδια τους», όταν τον άκουσαν να λέει στην ομιλία του στους πρέσβεις, ότι η πρωτοβουλία θα επέτρεπε κατά πρώτον να σταματήσει την αυξανόμενη επιρροή, που θα μπορούσαν να έχουν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η Ρωσία ή η Τουρκία.

Από την πλευρά της  Άγκυρας, η ΕΠΚ εμφανίζεται ως ένα έργο με διάχυτους στόχους και αμφίβολο ενδιαφέρον, στο οποίο η Τουρκία βρίσκεται απρόθυμα προσκεκλημένη, περισσότερο για να την πείσουν ή να την περιορίσουν, παρά να την συνεταιριστούν πραγματικά, αναφέρει καταλήγοντας η δημοσιογράφος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ