Κόστα: «Αν παραιτηθούμε από την εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας»

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Harry Nakos

Ενημερώθηκε: 25/03/25 - 20:55

Εάν η Ευρώπη κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο ζήτημα των εδαφικών περιοχών, θα διακινδυνεύσει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με παγκόσμιες επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Αντόνιο Κόστα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον της Γροιλανδίας.

«Πρέπει να σεβαστούμε, πρώτα απ' όλα, την εδαφική ακεραιότητα της Δανίας και πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού της Γροιλανδίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτό είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αν παραιτηθούμε από την εδαφική ακεραιότητα, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας στον κόσμο, από την Ασία έως (την) Αμερική».

Η Γροιλανδία, το ημιαυτόνομο έδαφος που αποτελεί μέρος του Βασιλείου της Δανίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Ούσα Βανς, συζύγου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, να επισκεφθεί το νησί και να πραγματοποιήσει μια σειρά από πολιτιστικές στάσεις, όπως η παρακολούθηση του εθνικού αγώνα έλκηθρου σκύλων. Η Δεύτερη κυρία των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, και ο Κρις Ράιτ, υπουργός Ενέργειας, οι οποίοι ταξιδεύουν χωριστά.

Η επίσκεψη επανέφερε τους φόβους ότι οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδιώξουν να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία. Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει οικονομικό εξαναγκασμό και στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει την εκτεταμένη περιοχή, η οποία θεωρείται εξαιρετικά στρατηγική λόγω της θέσης της στην Αρκτική Θάλασσα και των πλούσιων κοιτασμάτων ορυκτών πόρων της.

Η απειλή του Τραμπ έχει θέσει την ΕΕ σε συναγερμό και πιέζει τη διατλαντική συμμαχί του ΝΑΤΟ, η οποία ήδη δοκιμάζεται για μια άλλη εδαφική διαμάχη: Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο σεβασμός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων είναι μια παγκόσμια αρχή», δήλωσε ο Κόστα στην παρέμβασή του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC).

«Πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των διαφόρων λαών και αυτό είναι απαραίτητο για να ζούμε σε μια τάξη, βασισμένη σε κανόνες», συνέχισε.

«Η εναλλακτική λύση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες είναι το χάος και το χάος είναι πολύ επικίνδυνο για την ανθρωπότητα, για τις επιχειρήσεις (και) για το μέλλον. Πρέπει να διατηρήσουμε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες και τότε, όλα μπορούν να λειτουργήσουν», τόνισε.

Η προειδοποίηση του Αντόνιο Κόστα έρχεται μετά από επικριτικά σχόλια του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, και της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, που προχώρησαν σε καταγραφή της επίσκεψης της Ούσα Βανς ως ανεπιθύμητη και ανάρμοστη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ