Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το Κίεβο επεσήμανε χθες, Τρίτη, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε επόμενη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να λάβει τον οδικό χάρτη που θα έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου.
«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
«Για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής θα εργαστούμε με όλους τους συναδέλφους μας, με όλες τις χώρες που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτή», υπογράμμισε ο Γερμάκ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Βερολίνο.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και για τον λόγο αυτόν δεν προσεκλήθη από την Ελβετία, τη χώρα που τη φιλοξενεί. Η Ουκρανία από την πλευρά της επιδιώκει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διάσκεψη αυτή προκειμένου να τα παρουσιάσει σε μια δεύτερη.
Για τον Γερμάκ «η κακή εμπειρία» από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε η Μόσχα, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έδειξε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει να παρουσιαστεί μια πρόταση που θα βασίζεται σε μια ευρεία πλατφόρμα στήριξης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.
Μια πρόταση που θα στηρίζουν «100 ή και περισσότερες χώρες» από όλες τις ηπείρους, αντί για μία θέση της Ουκρανίας, «θα είναι πραγματικά ένα σχέδιο που θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί», εκτίμησε ο προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο –ανάμεσά τους και ο Ζελένσκι-- θα συναντηθούν το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που θεωρείται «πρώτο βήμα» στον δρόμο προς την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 90 χώρες και οργανώσεις --ανάμεσά τους η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς-- αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.
Περίπου οι μισοί ηγέτες θα είναι Ευρωπαίοι. Στόχος της συνόδου αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε το Κίεβο, είναι να «αποτελέσει έμπνευση για μια μελλοντική διαδικασία ειρήνευσης», ωστόσο το αποτέλεσμά της παραμένει αβέβαιο.
Η «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία» θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο της G7, που διεξάγεται από την Πέμπτη ως το Σάββατο στη νότια Ιταλία και στην οποία επίσης θα παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος.