Σε παλιές δοκιμασμένες πρακτικές για την πρόληψη των πυρκαγιών επέστρεψαν στην Ισπανία επιστρατεύοντας κατσίκες και πρόβατα προκειμένου να μειωθούν μέσω της βόσκησης η βλάστηση και τα ξερά χόρτα. Στη Βαρκελώνη οι αρχές , γνωρίζοντας πως είναι αδύνατο να καθαριστούν τα χιλιάδες στρέμματα δάσους έριξαν στη μάχη της πρόληψης 290 πρόβατα και κατσίκες εφαρμόζοντας ένα εξειδικευμένο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η λογική είναι απλή: Σε όλες τις χώρες η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ειδικά της κτηνοτροφίας στα βουνά αύξησαν δραματικά τη βλάστηση και παράλληλα τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Αντίστοιχες ενέργειες, για την προστασία των δασών από ζώα, έχουν γίνει στην Καλιφόρνια και την Πορτογαλία, καθώς και στη Βρετανική Κολομβία, ενώ στην Ισπανία είχε υιοθετηθεί παλαιότερα στην Ανδαλουσία, όπου καλούνταν οι βοσκοί να περάσουν από πεδιάδες και κοιλάδες με τα ζώα τους.
Η συγκεκριμένη μέθοδος καθαρισμού των ξερών εκτάσεων, έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην οικονομία –εξοικονόμηση κατά 75% του κόστους καθαρισμού, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς τα ζώα καθώς μετακινούνται μεταφέρουν σπόρους και αφήνουν πίσω τους «φυσικό λίπασμα».
Το μέτρο έχει απασχολήσει και τις ελληνικές αρχές αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει αν και έχει διαπιστωθεί οτι στο σύνολο των δασών συσσωρεύεται εύφλεκτη ύλη καθώς η εκτατική κτηνοτροφία στην χώρα μας έχει περιοριστεί σοβαρά.
Αποτέλεσμα της μείωσης αυτής είναι η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ξηρής βιομάζας είτε λόγω ανάπτυξης ποωδών φυτών, που τρώγονται από γελάδια και πρόβατα, είτε λόγω πυκνής ανάπτυξη κλαδιών τα οποία καταναλώνονται μόνο από τις κλαδοφάγες γίδες ή τα ζαρκάδια. Πολλά χωριά στη νησιωτική ή την ηπειρωτική χώρα περιβάλλονται από αγροτικές εκτάσεις οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί. Τα χόρτα ψηλώνουν και το καλοκαίρι είναι ξηρά και εύφλεκτα.