«Όπως αποδείχθηκε και χθες το βράδυ, η νέα στρατηγική που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ρώμης, έως τώρα κατάφερε να περιορίσει τις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών», γράφει σήμερα ο Τύπος της χώρας.
Μόνον στην Ρώμη, η συμμετοχή στην χθεσινή κινητοποίηση των αντιεμβολιαστών ήταν μαζική, με 4.000 άτομα. Η διαμαρτυρία, όμως, ήταν καθιστική, μακριά από πολυσύχναστους δρόμους. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι δεν έγιναν επεισόδια με την αστυνομία.
Στο Μιλάνο, δε, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία του Ντουόμο, αλλά η αστυνομία τους σταμάτησε. Τόσο στην ιταλική συμπρωτεύουσα, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από τις περασμένες εβδομάδες. Δεν καταγράφηκε, δε, συμμετοχή νεοφασιστικών στοιχείων, που επί σειρά μηνών είχαν προκαλέσει τις περισσότερες συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, μέχρι το τέλος του χρόνου απαγορεύονται διαδηλώσεις σε κεντρικές περιοχές των πόλεων, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πορείες ή διαμαρτυρίες κοντά σε υπουργεία, έδρες κομμάτων, συνδικάτων, και στην βουλή και την γερουσία.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του Μάριο Ντράγκι βρίσκονται, προς έγκριση τα μέτρα για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συγκράτηση της πανδημίας.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο ή μεθαύριο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα αφορούν την μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από ένα χρόνο σε εννέα μήνες, αλλά και μια ακόμη σημαντική αλλαγή: όπως προανήγγειλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού ετοιμάζεται να εγκρίνει το λεγόμενο «πράσινο πάσο δυο ταχυτήτων». Με πλήρη ισχύ για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά με αυστηρό περιορισμό, πλέον, για τους ανεμβολίαστους που κάνουν συνεχή διαγνωστικά τεστ. Με το «πάσο περιορισμένης διάρκειας», είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούν να πηγαίνουν μόνον στο γραφείο τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Rai, η ισχύς των γρήγορων διαγνωστικών τεστ αναμένεται να περιοριστεί στις 24 ώρες, και εκείνη των μοριακών τεστ, στις 48 ώρες. Τέλος, αν η όλη αυτή στρατηγική δεν αποδώσει, τότε η ιταλική κυβέρνηση είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα, επιβάλλοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ