Η Τουρκία χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου στους Κούρδους

 
Η Τουρκία χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου στους Κούρδους

Ενημερώθηκε: 27/08/17 - 02:31

Η Τουρκία χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουδιστάν με το εθνικιστή ηγέτη Μπαχτσελί, συμμάχου του Προέδρου Ερντογάν, ότι οι κάλπες αυτές αποτελούν casus belli (αιτία πολέμου) και την προσπάθεια του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ να υποβαθμίσει την απειλή για μια νέα στρατιωτική περιπέτεια της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή.

Αντιμέτωπη με μια ιστορική στρατηγική ήττα και με τον εφιάλτη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της, η Άγκυρα καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις επικρίσεις για το κύμα καταστολής αλλά και τις κατηγορίες ότι από χωροφύλακας έχει εξελιχθεί σε «ταραξία» της περιοχής.

Κάνοντας λόγο για μια «πρόβα» δημιουργίας του Κουρδιστάν, ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάλεσε την κυβέρνηση της Άγκυρας να παίξει το χαρτί της μειονότητας των Τουρκμένων και να ξεκαθαρίσει προς όλους ότι οι κάλπες των Κούρδων θα αποτελούσαν αιτία πολέμου. «Πρέπει πάση θυσία να δείξουμε την ισχύ του τουρκικού έθνους και να συντρίψουμε εκείνους που θέλουν να διασπάσουν τη χώρα μας» είπε ο Μπαχτσελί αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στο οποίο προχωρούν οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά της, εκτοξεύοντας κυρίως απειλές εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Σημειώνεται ότι ο Μπαχτσελί προσέφερε πολύτιμη στήριξη στον Ερντογάν κατά το συνταγματικό δημοψήφισμα, αλλά η επιλογή του αυτή προκάλεσε εσωκομματική ανταρσία, παραιτήσεις, διαγραφές βουλευτών και διάσπαση του Εθνικιστικού Κινήματος, που είναι συνεχιστής των φασιστών Γκρίζων Λύκων.

Μπ. Γιλντιρίμ: Ποιος πόλεμος;
Οι δηλώσεις Μπαχτσελί ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να πάρει θέση για το εθνικό θέμα. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνησή του μάλλον θα αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι, αλλά και να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ο Τούρκος πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Μεταξύ ποιων ξεσπά ένας πόλεμος; Μεταξύ ενός κράτους και ενός άλλου κράτους. Εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε ως κράτος». Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το δημοψήφισμα πρέπει να ανακληθεί, συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ.

Το "χαρτί" των S-400
Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία κατέληξαν στη συμφωνία για την προμήθεια των αντιβαλλιστικών ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά απομένει να ληφθεί η τελική απόφαση από την αρμόδια τουρκική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας. Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, ο Γιλντιρίμ είπε ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται απέναντι στην Τουρκία καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. «Βέβαια, εάν δεν κάνουν αυτό που μας έχουν υποσχεθεί στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, τότε θα υπάρξει πρόβλημα» είπε ο Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε πρόσφατα το Ερμπίλ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, καθώς και τη Βαγδάτη για επαφές με την ιρακινή κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Μπαρζανί, η κουρδική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δημοψήφισμα παρά τις αμερικανικές «παραινέσεις» για την αναβολή του. Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στη βάση Μπασίκα του βόρειου Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, ενώ η Άγκυρα έχει απειλήσει στο παρελθόν με στρατιωτική εισβολή στο όνομα της προστασίας της τουρκμενικής μειονότητας.

Ασπίδα Ερντογάν στον αρχηγό της ΜΙΤ;
Καθώς συνεχίζονται οι διώξεις «γκιουλενιστών» και οι δίκες πρωταιτίων της απόπειρας πραξικοπήματος, πυκνώνουν τα ερωτήματα στην Τουρκία για το «ποιοι γνώριζαν, τι και πότε», με αιχμές κατά της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, του επικεφαλής της υπηρεσίας Χακάν Φιντάν, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ηγέτη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Οι εθνικιστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προφυλάξει τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες από το κυνήγι μαγισσών αλλά και να αποκαλύψει το «πολιτικό σκέλος» του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με διατάγματα που δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο απευθείας έλεγχος της ΜΙΤ μεταφέρεται από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (δηλαδή τον Ερντογάν) και θα απαιτείται η δική του άδεια προκειμένου να διενεργείται έρευνα για τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ή προκειμένου το πρόσωπο αυτό να καταθέτει ως μάρτυρας. Επίσης, το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνα για βουλευτές που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν πριν ή έπειτα από εκλογές σύμφωνα με ένα από τα διατάγματα. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξήγησε ότι οι αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε Προεδρευόμενη Δημοκρατία, όπως αποφασίστηκε στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

Διώξεις και... προσλήψεις

Με άλλο διάταγμα κλείνουν το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδες, που έχουν τα γραφεία τους στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, για να προστεθούν στον κατάλογο των 130 δημοσιογραφικών οργανισμών (κανάλια, εφημερίδες, πρακτορεία) που έχουν ήδη φιμωθεί. Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι αυτών των οργανισμών βρίσκονται ήδη στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «τρομοκρατία» ή εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο διατάγματα περιλαμβάνουν περισσότερα από 400 άρθρα που αντικαθιστούν ή τροποποιούν υπάρχοντες νόμους και διατάξεις, ενώ προβλέπουν προσλήψεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων καθώς και 30.000 αστυνομικών προκειμένου να καλυφθούν θέσεις που έμειναν κενές μετά τις μαζικές απολύσεις «γκιουλενιστών».

"Εκτός Ε.Ε. η Τουρκία του Ερντογάν"
Κλιμακώνεται εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου μετά την προτροπή του Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μαυρίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκρατες και τους Πράσινους στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια υπολογίσιμη πολιτική απειλή καθώς απευθύνεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από τα τουλάχιστον τρία εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και έχουν διπλή υπηκοότητα.
«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την Άγκυρα για φασιστικές πρακτικές και υιοθέτηση της ακροδεξιάς προπαγάνδας.

Πηγή: Αυγή