Κάτω από μια τέντα, ο Σάντι Τζόουνς πουλάει τάκος με χοιρινό σχάρας στους φιλάθλους, έπειτα από έναν αγώνα του αμερικάνικου φούτμπολ στη Βόρεια Καρολίνα. Ο μαύρος επιχειρηματίας ανησυχεί για το κατά πόσον η Χίλαρι Κλίντον θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους μαύρους για να την ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου—κάτι κρίσιμο για να επικρατήσει στην αναμέτρηση.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα χρειαστεί ευρεία συμμετοχή των μειονοτήτων στη διαδικασία για να κερδίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μπορεί όμως να πείσει τα μέλη τους να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών, πράγμα που θα κάνει τη διαφορά στις πολιτείες-κλειδιά όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια ή η Φλόριντα;
«Μπορεί», θεωρεί ο Τζόουνς. «Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει».
Οι φυλετικές εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον μαύρων από το καλοκαίρι του 2014.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορηθεί πως ρίχνει λάδι στη φωτιά στην προεκλογική του εκστρατεία, κατά την οποία αρνείται επί χρόνια να αναγνωρίσει πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος έχει προσελκύσει την υποστήριξη των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής.
Ερωτηθείς κατά το πρώτο ντιμπέιτ με την Κλίντον για το πώς θα εξαλειφθούν οι φυλετικές διακρίσεις, ο Τραμπ είχε απαντήσει: «χρειαζόμαστε νόμο και τάξη στη χώρα μας (...) Πρέπει να προστατεύσουμε τα κέντρα των πόλεών μας διότι οι κοινότητες των μαύρων αποδεκατίζονται από το έγκλημα».
Θα καρπωθεί η Κλίντον τη στήριξη των μαύρων στον Ομπάμα;
Η Βόρεια Καρολίνα θεωρείται το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κλίντον να καρπωθεί την τεράστια υποστήριξη των μαύρων στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει οριακά στη Βόρεια Καρολίνα το 2008, όπου ηττήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εκστρατεία της Κλίντον καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να μεταστραφεί ξανά αυτή η πολιτεία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εννιά στους δέκα μαύρους υποστηρίζουν την πρώην Πρώτη Κυρία. Μολαταύτα, ελάχιστοι μαύροι δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τους ενθουσιάζει.
Μια ένδειξη της πρόκλησης με την οποία είναι αντιμέτωπη η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι ότι ακόμη κι ο Σάντι Τζόουνς δεν είναι ακόμη σίγουρος ότι θα πάει να ψηφίσει.
Σ' ένα προεκλογικό γραφείο της εκστρατείας της Κλίντον σε ένα εμπορικό κέντρο της Σάρλοτ, εθελοντές όπως η Αρνέτα Στρίκλαντ τηλεφωνούν σε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και αναποφάσιστους σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσουν και να τους κινητοποιήσουν.
Τίποτε απ' ό,τι κάνει ή λέει ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν μπορεί να τους αλλάξει την άποψη.
«Οι περισσότεροι μαύροι είναι Δημοκρατικοί», υπενθυμίζει η Στρίκλαντ. «Ανεξαρτήτως του τι λέει, δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε. Συνήθως συσπειρωνόμαστε».
Παρ' όλ' αυτά, η εθελόντρια, που είχε δουλέψει και για την εκστρατεία του Ομπάμα, παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσον η Κλίντον είναι σε θέση να κινητοποιήσει αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων στο βαθμό που το είχε επιτύχει ο απερχόμενος πρόεδρος.
Τον Σεπτέμβριο ο Ομπάμα είχε απευθύνει μια απερίφραστη προειδοποίηση στους μαύρους.
«Έπειτα από την ιστορική συμμετοχή το 2008 και το 2012, ιδιαίτερα αυτή της κοινότητας των μαύρων, θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή, μια προσβολή εναντίον της κληρονομιάς μου, αν αυτή η κοινότητα δεν επιδείξει την ίδια επαγρύπνηση και δεν κινητοποιηθεί σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε σε ένα
δείπνο των αφροαμερικανών στο Κογκρέσο, συμπληρώνοντας ότι κάθε ψήφος μετράει.
Η μνησικακία που επιμένει
Ωστόσο η υποψήφια των Δημοκρατικών δυσκολεύεται να προσελκύσει τις ψήφους των μαύρων λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της ποινικής νομοθεσίας που είχε προωθήσει ο σύζυγός της, ο Μπιλ Κλίντον, εξηγεί η Τζενίβα Ριντ-Βιλ της οργάνωσης Μητέρες του Κινήματος, την οποία έχουν συστήσει συγγενείς μαύρων που έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών ή ενώ κρατούνταν από την αστυνομία.
Σε μια ομιλία της το 1996, η Χίλαρι Κλίντον είχε πει πως το νομοσχέδιο αυτό στρεφόταν εναντίον των χειρότερων «αρπακτικών»—χρησιμοποιώντας έναν όρο που πολλοί εξέλαβαν ως προσδιορισμό των μαύρων. Παρ' ότι κατόπιν η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη, πολλοί δεν έχουν ξεχάσει.
Ο Τραμπ δεν τα πάει πολύ καλύτερα. Στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο, καταγράφηκε η χαμηλότερη συμμετοχή μαύρων τον τελευταίο αιώνα.
Ανάμεσά τους ήταν η Έιντα Φίσερ, 68 ετών, συνταξιούχος γιατρός, η οποία δηλώνει βέβαιη ότι το 10% των μαύρων θα πειστούν από το όραμα του μεγιστάνα για την αμερικανική οικονομία. Κατ' αυτήν, οι μαύροι θα είναι «τρελοί» αν ψηφίσουν την Κλίντον. «Λέω στους μαύρους "για πείτε μου, τι έκανε για εμάς ο Ομπάμα πέραν του ότι είναι μαύρος;"»