Η Ουγγαρία και η Σλοβακία άσκησαν βέτο σε πρόταση επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε Γεωργιανούς αξιωματούχους ως απάντηση στη συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλωτών, δήλωσαν στο Euronews αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Ένα ξεχωριστό σχέδιο για την αναστολή της απελευθέρωσης της βίζας για τους Γεωργιανούς κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων μπορεί ακόμη να προχωρήσει, καθώς απαιτεί μόνο ειδική πλειοψηφία, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Το σχέδιο πρέπει να προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κυρώσεις προτάθηκαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλας κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Σηματοδότησε την πρώτη πρόταση της Κάλλας από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου.
"Οι εξελίξεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Γεωργία (δεν) πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι υποψήφιες χώρες", δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Πριν από τη συγκέντρωση, η Ουγγαρία, στενός σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος, Γεωργιανό Όνειρο, είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της να εμποδίσει κάθε περιοριστικό μέτρο.
"Είναι ανοησία, είναι εξωφρενικό, δεν υπάρχει τίποτα που να το δικαιολογεί", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πέτερ Σιζάρτο, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας. "Εάν γίνει επισήμως μια τέτοια πρόταση, θα ασκήσουμε φυσικά βέτο. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι γι' αυτό".
Η Σλοβακία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ευθυγραμμίζεται συχνά με τον Βίκτορ Όρμπαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν πιο διακριτική όσον αφορά τη θέση της, αλλά αναμενόταν επίσης να πει όχι.
Δεν ήταν άμεσα σαφές αν και άλλα κράτη μέλη είχαν προσχωρήσει στην ουγγρο-σλοβακική αντιπολίτευση, αλλά πέντε διπλωμάτες που συμβουλεύτηκε το Euronews δήλωσαν ότι ήταν μόνο οι δύο.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όλες οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση.
Η πρόταση της Κάλας, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε, στόχευε κρατικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου μετά τη μονομερή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ιρακλί Κομπαχίτζε για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το 2028. (Η ενταξιακή διαδικασία είχε de facto παγώσει από τις Βρυξέλλες λόγω δύο εξαιρετικά αμφιλεγόμενων νόμων που θεωρήθηκαν ασύμβατοι με τις θεμελιώδεις αξίες του μπλοκ).
Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της ΕΕ οδήγησε σε χαοτικές συγκρούσεις στους δρόμους, συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, πολλαπλές αναφορές για τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις, προκαλώντας δηλώσεις έντονης καταδίκης και νέες εκκλήσεις για κυρώσεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι τρεις χώρες της Βαλτικής έσπασαν τις γραμμές τους με την ΕΕ και εισήγαγαν τη δική τους σειρά κυρώσεων κατά 11 Γεωργιανών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών και αρκετών αναπληρωτών του. Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο μυστικοπαθής ολιγάρχης που ελέγχει αυστηρά το κυβερνών κόμμα και υποστηρίζει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, μπήκε επίσης στη μαύρη λίστα.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία αύξησαν την πίεση με πρόσθετους περιορισμούς - αυτή τη φορά με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων.
"Αυτή η βία είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στην πραγματικότητα εγκληματική", δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Margus Tsahkna, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.
"Οι γεωργιανές αρχές, οι ηγέτες των γεωργιανών ονείρων, είπαν ψέματα, είπαν ψέματα στον γεωργιανό λαό και σε εμάς. Επομένως, υπάρχουν συνέπειες".
Η κατάσταση στη Γεωργία έχει επιδεινωθεί απότομα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες το Γεωργιανό Όνειρο έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων εν μέσω εκτεταμένων αναφορών για παρατυπίες. Μια αποστολή παρατήρησης υπό την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημείωσε περιπτώσεις εκφοβισμού, εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων που "έθεσαν σε κίνδυνο" τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Ως αποτέλεσμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου και συνεχίζουν να ζητούν επανάληψη των εκλογών.
Το Σάββατο, οι νομοθέτες του Γεωργιανού Ονείρου εξέλεξαν τον Μιχαήλ Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστή, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου νόμου περί "ξένων πρακτόρων", ως νέο πρόεδρο της χώρας. Η απερχόμενη πρόεδρος, η Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, ένθερμη υποστηρίκτρια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαρακτήρισε την απόφαση του διαδόχου της ως "παρωδία".