Η Μόσχα απέλασε τρεις διπλωμάτες από τις Σουηδία, Πολωνία και Γερμανία - Καταδικάζουν Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν

 
Η Μόσχα απέλασε τρεις διπλωμάτες από τις Σουηδία, Πολωνία και Γερμανία - Καταδικάζουν Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν

Ενημερώθηκε: 05/02/21 - 18:46

Η Ρωσία απέλασε τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον φυλακισθέντα ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίες δεν είχαν την έγκριση των αρχών.

Η απέλαση τους έγινε γνωστή κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα EUobserver, επικαλούμενη διπλωματική πηγή που συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Ρωσία κηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα έναν Σουηδό, έναν Πολωνό και έναν Γερμανό διπλωμάτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε μη νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου. Οι πρεσβευτές της Σουηδίας και της Πολωνίας σε σχέση με την εν λόγω απόφαση κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ρωσική πλευρά αναμένει ότι στο μέλλον οι διπλωματικές αποστολές του βασιλείου της Σουηδίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το προσωπικό τους θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. «Αρνούμαστε την κατηγορία της Ρωσίας ότι ο διπλωμάτης μας συμμετείχε σε διαδήλωση» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, «καταδίκασε κατηγορηματικά» την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» αυτήν την απόφαση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν καταδικάζουν τις απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον (υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες επρόκειτο να απελαθούν από τη Ρωσία. Καταδίκασε κατηγορηματικά αυτήν την απόφαση και απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους συμμετείχαν σε δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς τους ως ξένοι διπλωμάτες», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης «την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ με τις χώρες μέλη» τις οποίες αφορά η απόφαση της Ρωσίας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους τρεις διπλωμάτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Μπορέλ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να ζητήσει την αποφυλάκιση του Ναβάλνι και να εξετάσει την δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση», είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία πλήττει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρξει «απάντηση» αν η Ρωσία δεν αναθεωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλνι, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.