Εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν την νέα ομοσπονδιακή τους κυβέρνηση, στη σκιά μίας διαφαινόμενης κατάρρευσης της διατλαντικής συμμαχίας, τις απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μιας οικονομίας σε σοβαρή κρίση.
Οι κάλπες έκλεισαν και όλα τα μάτια πλέον είναι στραμμένα στα exit poll και στην καταμέτρηση των ψήφων. Μόνο που αυτή η κάλπη, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, θα αποδειχθεί… «γκαστρωμένη».
Αυτή είναι η πρόβλεψη της ερευνητικής ομάδας Wahlen:
SPD: 16,5 τοις εκατό - (2021: 25,7 τοις εκατό)
CDU/CSU: 28,5 τοις εκατό - (2021: 24,1 τοις εκατό)
Πράσινοι: 12 τοις εκατό - (2021: 14,8 τοις εκατό)
FDP: 5 τοις εκατό - (2021: 11,5 τοις εκατό)
AfD: 20 τοις εκατό - (2021: 10,3 τοις εκατό)
Αριστερά: 9 τοις εκατό - (2021: 4,9 τοις εκατό)
BSW: 5 τοις εκατό - πρώτη φορά που τρέχει
Άλλα: 4 τοις εκατό - (2021: 8,7 τοις εκατό)
Οι πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών θα καθορίσουν πώς θα ανταποκριθεί η Ευρώπη στις οικονομικές της προκλήσεις, αλλά και την αυξανόμενη γεωπολιτική της απομόνωση.
Όλα δείχνουν ότι νέος καγκελάριος θα είναι ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς , ένας νομικός που επιθυμεί εδώ και δεκαετίες να ηγηθεί της χώρας, παρόλο που δεν υπηρέτησε ποτέ στην κυβέρνηση. Κι ο ίδιος δήλωσε σίγουρος.
Η Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ, πάλευε ήδη με την κληρονομιά της «σιδηράς κυρίας» Άνγκελα Μέρκελ, προκατόχου του Μερτς στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και μακροχρόνιας πολιτικής του αντιπάλου.
Πότε θα μάθουμε τον νικητή; Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και η γενική εικόνα του αποτελέσματος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα χάρη στα exit polls. Το τελικό επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται νωρίς τη Δευτέρα. Χωρίς καμία πιθανότητα να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μερτς που προβάλλει ως φαβορί για τη νίκη δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του. Και παρά το ηγετικό του προβάδισμα, το ακριβές σχήμα μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του είναι εξαιρετικά αβέβαιο.
- 23:03
Πώς επηρεάστηκαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι από την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς
Η παρέμβαση αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους ψηφοφόρους, ενώ άλλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), την υποδέχτηκαν θετικά, σύμφωνα με σειρά συνεντεύξεων που διεξήγαγαν οι New York Times σε εκλογικά κέντρα.
Μερικοί ψηφοφόροι στη Δρέσδη άκουσαν προσεκτικά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτόν τον μήνα, όταν είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να αποφεύγουν κόμματα που θεωρούνται «ακραία».
Ο Κρις Μπούσμαν, ο οποίος δήλωσε στους ΝΥΤ ότι είναι αριστερός αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ψήφισε, είπε ότι άκουσε τον Βανς και ανησύχησε. Ο κ. Μπούσμαν, 27 ετών, δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στη Γερμανία όσο και σε όλο τον κόσμο. Ανησυχεί, όπως είπε, για «την ιστορία που επαναλαμβάνεται», αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.
Ο Τιμ Άνταμς, μηχανικός που ψήφισε το Κόμμα των Πράσινων και το αριστερό Die Linke, κατέκρινε τις προσπάθειες του δισεκατομμυριούχου συμβούλου του Τραμπ, Ίλον Μασκ, να επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές. Ο Μασκ έχει υποστηρίξει το AfD και έχει επαινέσει την συμπρόεδρό του, Άλις Βάιντελ. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος μίλησε σε συγκέντρωση του κόμματος λέγοντας στο κοινό ότι η Γερμανία δίνει «πάρα πολλή έμφαση στην ενοχή του παρελθόντος».
«Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν πολύ κακές για την πολιτική μας», είπε ο Άνταμς.
Άλλοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του. Ο Άντρεας Μύλμπαχ και η Άντζα Ζέουμερ, οι οποίοι ψήφισαν το AfD, είπαν ότι καλωσορίζουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Στο Άσαφενμπουργκ, ο Πέτερ Κράους, ένας συνταξιούχος ζωγράφος, είπε ότι ψήφισε AfD «με μεγάλη χαρά» και κατόπιν σύστασης του Βανς και του Μασκ.
«Το λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο Ίλον Μασκ, ναι, έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με εμένα. Και δεν είμαι τόσο μορφωμένος όσο αυτοί οι δύο» είπε ο Κράους.
- 23:02
Ραγδαίες εξελίξεις στους Σοσιαλδημοκράτες – Συνεδριάζουν εκτάκτως για το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βερολίνο, μετά την πικρή ήττα της σημερινής βραδιάς. Κύριο ερώτημα της σύσκεψης, στην οποία μετείχε η ηγεσία του κόμματος, ήταν το ποιος θα ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών.
Άλλωστε, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει κάποιος επικεφαλής των πιθανών διαπραγματεύσεων με το CDU/CSU για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο: ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, που ήδη έχει ζητήσει καθαρές γραμμές στις όποιες συνομιλίες με το πρώτο κόμμα.
- 22:50
Το θρίλερ με τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW)
Εκτός ομοσπονδιακού κοινοβουλίου φαίνεται ότι μένουν οι φιλελεύθεροι. Ωστόσο, το θρίλερ φαίνεται ότι παραμένει με την ακροαριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Αν και στην εκτίμηση του ARD βρίσκεται κάτω του 5%, στη μέτρηση του ZDF περνά το όριο.
Αν τελικά η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ καταφέρει να εκλεγεί στο κοινοβούλιο, η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται ότι θα έχει περιπλοκές. Κι αυτό γιατί το CDU/CSU δεν θα πρέπει να στραφεί μόνο στους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και στους Πρασίνους.
Κι αυτό επειδή ένας συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες θα είχε 309 έδρες, έναντι 316 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαζόταν και οι Πράσινοι, ανεβάζοντας το σύνολο των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού στους 393.
- 22:43
Αιχμές Μερτς κατά Μασκ και Τραμπ: Κατήγγειλε «παρέμβαση στην Ουάσινγκτον»
Για «παρέμβαση της Ουάσινγκτον» στις εκλογές από τον Έλον Μασκ και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς έκανε λόγο ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Όπως ανέφερε η παρέμβαση της Ουάσινγκτον δεν είναιχειρότερη από την παρέμβαση της Μόσχας. «Είμαστε τόσο μαζικά υπό πίεση, η απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η ενότητα στην Ευρώπη», δήλωσε στο ντιμπέιτ.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Μερτς δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει καταστήσει «σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση αδιαφορεί αρκετά για την τύχη της Ευρώπης» και ότι η Γερμανία περιμένει να δει «αν θα μπορεί να μιλά για το ΝΑΤΟ στην τρέχουσα μορφή του» κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ουκρανία θα συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το μέλλον της, ίσως με την «παρέμβαση του αμερικανικού Κογκρέσου». «Πρέπει να δούμε αν δεν χρειάζεται να γίνουμε πιο γρήγορα ανεξάρτητοι στην Ευρώπη όσον αφορά τις αμυντικές μας δυνατότητες», είπε επίσης.
- 22:38
Λίντνερ: Αν το FDP μείνει εκτός βουλής, θα φύγω από την πολιτική
«Εάν το FDP φύγει από την Bundestag, είναι ξεκάθαρο ότι θα φύγω και από την πολιτική», δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει τους φιλελεύθερους εκτός βουλής.
«Είμαι ρεαλιστής. Είναι φυσικά κατανοητό ότι το FDP θα επανατοποθετηθεί πλήρως σε επίπεδο προσωπικού και πολιτικής από αύριο», πρόσθεσε ο κ. Λίντνερ και σημείωσε ότι ακόμη και αν η πολιτική του καριέρα τελειώσει αύριο, «θα φύγω με ένα μόνο συναίσθημα: ευγνωμοσύνη, μεγάλη ευγνωμοσύνη».
Ο ίδιος πάντως περιέγραψε τον εαυτό του ως «θύμα» του κυβερνητικού συνασπισμού και απέδωσε τα σημερινά ποσοστά στη συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση. «Το FDP δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τις επιτυχίες του», υποστήριξε ο κ. Λίντνερ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης, το FDP βρίσκεται στο όριο εισόδου στην βουλή με 5%, μακριά από το 11,4% του 2021.
- 22:37
Στον «γύρο του ελέφαντα» οι πολιτικοί αρχηγοί
Στην Berliner Runde, που μερικές φορές αναφέρεται ως «γύρος του ελέφαντα», βρίσκονται οι κύριοι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, στο καθιερωμένο ραντεβού τους το βράδυ μετά τα exit poll.
Πρώτος εμφανίστηκε ο Όλαφ Σολτς, που παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ πικρό για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, ενώ ανέφερε ότι θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο Σολτς πάντως υπονόησε ότι θα παραιτηθεί μετά την αποχώρησή του.
Για πολύ σαφές και ξεκάθαρο αποτέλεσμα έκανε λόγο ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς, που ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να «σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους ψηφοφόρους». Ο επόμενος καγκελάριος παραδέχθηκε ότι θα επιθυμούσε μόνον έναν κυβερνητικό εταίρο, κάτι που όπως υποστηρίζει, θα διευκολύνει τον ρόλο της διακυβέρνησης, ενώ δεν απέκλεισε τον τριμερή συνασπισμό Κένυα με τους Πρασίνους, αν και ο εταίρος του του CSU βάζει μπλόκο σε μια τέτοια συμμαχία. Επίσης απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο συνασπισμού με το ακροδεξιό AfD, λέγοντας ότι δεν νιώθει υποχρεωμένος να επανεξετάσει τη θέση του.
Θριαμβευτική ήταν η παρουσία της Άλις Βάιντελ, που ανέφερε ότι η δήλωση του αποκλεισμού του ακροδεξιού AfD από την κυβέρνηση δεν συνιστά ήττα, καθώς το κόμμα της, που ιδρύθηκε πριν 12 χρόνια, διπλασίασε τα ποσοστά του. Σύμφωνα με την Βάιντελ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει πλέον καθιερωθεί ως μεγάλο κόμμα. Νωρίτερα, είχε πει ότι είναι ανοιχτή σε συνασπισμό με το CDU/CSU , κάνοντας λόγο για πύρρειο νίκη, ενώ υποστήριξε ότι σε τυχόν σύμπραξη με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Αριστεράς, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ.
- 22:12
Ο Μερτς θέλει γρήγορα νέα κυβέρνηση αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο
Στην ανάγκη να υπάρξει γρήγορα σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μίλησε ο επόμενος καγκελάριος και επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.
Ωστόσο, ο ρυθμός της διαδικασίας δεν φαίνεται ότι εξαρτάται από τον Μερτς, αφού η ταχύτητα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην Μπούντεσταγκ και θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Αν τα δύο κόμματα, δηλαδή το φιλελεύθερο FDP και το ξενοφοβικό αριστερό BSW, καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 5%, θα απαιτηθούν τρία ή τέσσερα κόμματα για να έχει η νέα κυβέρνηση την απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή περισσότερων κομμάτων αναμένεται ότι θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις δύσκολες και χρονοβόρες.
Αν ωστόσο μείνουν εκτός Βουλής και τα δύο κόμματα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πιο άμεσα, μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
- 22:12
Οι τελευταίες προβλέψεις για το αποτέλεσμα
Τις τελευταίες προβλέψεις για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δίνουν στη δημοσιότητα τα μέσα ενημέρωσης. Στο 28,6% φαίνεται ότι κινείται το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το ακροδεξιό AfD φαίνεται να παίρνει 20,5%.
Στην τρίτη θέση με 16,5% βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, στο 12,1% οι Πράσινοι, στο 8,7% το Αριστερό Die Linke και στο όριο του 5% η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ που προήλθε με απόσχιση από το Die Linke. Οριστικά εκτός φαίνεται ότι μένουν οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
- 21:38
Το CDU πήρε ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες και έχασε ψήφους από το AfD
Κέρδη και ζημίες μετρούν τα κόμματα, μετά τη σημερινή εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση, το CDU με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς κέρδισε 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους από το SPD και 1,3 εκατομμύρια από το φιλελεύθερο FDP. Επίσης, εξασφάλισε την ψήφο 1,5 εκατομμυρίου πολιτών που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν. Παράλληλα, έχασε 830.000 ψηφοφόρους από το ακροδεξιό AfD.
- 21:38
Έμμεση προαναγγελία παραίτησης από τον Όλαφ Σολτς
«Διεκδίκησα το αξίωμα του Καγκελαρίου και κανένα άλλο», λέει ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, φωτογραφίζοντας ότι δεν θα μπει απλά σε μια κυβέρνηση.
Η δήλωσή του στην Berliner Runde εκλαμβάνεται ως έμμεση προαναγγελία παραίτησης.
- 21:38
Γιατί το αριστερό Die Linke συγκαταλέγεται στους νικητές των εκλογών
Επιτυχία θεωρείται για τους ειδικούς το ποσοστό που φαίνεται να εξασφαλίζει το αριστερό Die Linke, με επικεφαλής την Χάιντι Ράιχινγεκ.
Το κόμμα είχε θεωρηθεί ότι δεν θα μπορούσε καν να μπει στο κοινοβούλιο, καθώς δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από την απόσχιση κορυφαίων στελεχών, που έφυγαν και μετείχαν στη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).
Ωστόσο, φαίνεται να κατακτά ένα ποσοστό περίπου 8,5%, σε αντίθεση με το BSW που δεν φαίνεται να καταφέρνει να μπει στη Βουλή.
Η επιτυχία πιστώνεται και στην Χάιντι Ράιχινγεκ, που θεωρείται ότι έδωσε ώθηση στην απήχηση του κόμματος. Ειδικότερα, η Αριστερά ήρθε πρώτη στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχοντας τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας ακολουθήσει το παράδειγμα του ακροδεξιού AfD, που πήγε πολύ καλά στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις πρόσφατες εκλογές.
Μιλώντας στους οπαδούς του κόμματος, στα κεντρικά γραφεία του Die Linke, η Ράιχινεκ δήλωσε ότι είναι «απίστευτα ευγνώμων» στους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει «ότι η εστίασή μας στα κοινωνικά θέματα ήταν ιδιαίτερα επιτυχής».
Σύμφωνα με την αριστερή πολιτικό, το Die Linke θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για θέματα όπως τα προσιτά ενοίκια ή η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και θα προσπαθήσει να είναι «πιο δυνατό και πιο ξεκάθαρο από τους άλλους» σε αυτά τα θέματα.
- 21:10
Πέφτει στο 28,6% το CDU, ανεβαίνει στο 20,4% το AfD, στο 84% η συμμετοχή
Πολύ υψηλή συμμετοχή, που ανήλθε στο 84% είχαν οι Γερμανοί πολίτες στις σημερινές εκλογές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), το CDU πέφτει στο 28,6%, κάτω από το 29% που του έδιναν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και από το 30% που θεωρούνταν στόχος.
Αντίθετα, το ακροδεξιό AfD ανεβαίνει στο 20,4%,
Εκτός φαίνεται να μένουν οι φιλελεύθεροι και η ξενοφοβική Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν το 5%.
- 21:10
Λίντνερ: Το κακό αποτέλεσμα οφείλεται στην έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό
Σε θρίλερ εξελίσσεται η βραδιά για τους φιλελεύθερους αλλά και για τον αρχηγό τους Κρίστιαν Λίντνερ, που ακόμη δεν γνωρίζει αν η στρατηγική του να φύγει από τον συνασπισμό θα δικαιωθεί.
«Πήραμε το πλήρες πολιτικό ρίσκο το περασμένο φθινόπωρο», ανέφερε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και πρόσθεσε: «Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα. Το FDP ήθελε να δώσει στη χώρα μια νέα αρχή. Αλλά αυτή η απόφαση ήταν η σωστή για τη Γερμανία».
Το κόμμα δεν είναι σαφές αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το φράγμα του 5% και να μπει στο γερμανικό κκοινοβούλιο.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2024, ο Λίντνερ απολύθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD). Αυτό οδήγησε στη διάσπαση του συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP.
- 21:02
Αναλένα Μπέρμποκ: Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση ως απάντηση στην άνοδο του AfD
Ισχυρή κυβέρνηση ως απάντηση στην ταχεία άνοδο του ακροδεξιού AfD ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Με τον τρόπο αυτό, υπονόησε ότι οι Πράσινοι, από τους οποίους προέρχεται, είναι διαθέσιμοι για συμμετοχή σε τυχόν συνομιλίες συνασπισμού με το CDU/CSU.
Οι Πράσινοι αναμένεται να καταλάβουν την τέταρτη θέση με 12,7%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το αποτέλεσμα του 2021.
Πάντως, η διαθεσιμότητα των Πρασίνων δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει και συνεργασία, καθώς ο ηγέτης του CSU, Μάρκους Σόντερ τόνισε στους οπαδούς του κόμματος ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους Πράσινους, οι οποίοι «θα πρέπει να πάνε στην αντιπολίτευση».
- 21:02
Λίντνερ: Το κακό αποτέλεσμα οφείλεται στην έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό
Σε θρίλερ εξελίσσεται η βραδιά για τους φιλελεύθερους αλλά και για τον αρχηγό τους Κρίστιαν Λίντνερ, που ακόμη δεν γνωρίζει αν η στρατηγική του να φύγει από τον συνασπισμό θα δικαιωθεί.
«Πήραμε το πλήρες πολιτικό ρίσκο το περασμένο φθινόπωρο», ανέφερε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και πρόσθεσε: «Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα. Το FDP ήθελε να δώσει στη χώρα μια νέα αρχή. Αλλά αυτή η απόφαση ήταν η σωστή για τη Γερμανία».
Το κόμμα δεν είναι σαφές αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το φράγμα του 5% και να μπει στο γερμανικό κκοινοβούλιο.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2024, ο Λίντνερ απολύθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD). Αυτό οδήγησε στη διάσπαση του συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP.
- 20:45
Μερικές πρώτες χρήσιμες παρατηρήσεις
Το αποτέλεσμα αυτό είναι το χειρότερο στην ιστορία και για το SPD και για την CDU/SCU. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε ο Φρίντριχ Μερτς, άσχετα αν είναι πρώτος και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στην πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών η σιωπή με την οποία αντέδρασαν στα πρώτα αποτελέσματα τα λέει όλα. Ο Όλαφ Σολτς λογικά θα αναλάβει τις ευθύνες της ήττας, αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Το SPD δείχνει συχνά να μη γνωρίζει το όνομά του.
Θα έχει βεβαίως ψυχολογική σημασία αν η ακροδεξιά ξεπεράσει το 20%, κάτι που φαίνεται δυνατό αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά της κι αυτό δεν είναι πιστοποιητικό καλής διαγωγής για κανέναν. Και μόνο το ότι όλοι ασχολούνται με το αν και ποιος θα συνεργαστεί κάποια στιγμή μαζί της είναι μια επιτυχία.
Η επιτυχία της Αριστεράς επιβεβαιώνει και αυτή την παρακμή του άλλοτε πανίσχυρου συστημικού δικομματισμού. Δείχνει επίσης πόσο χρήσιμη είναι για ένα κόμμα η «δουλειά στη βάση». Το γεγονός ότι ένα κόμμα, που το αντιμετώπιζαν ως «απόστημα» του πολιτικού συστήματος αναγκάζει κάποιους να το γλυκοκοιτάνε πλέον ως εταίρο μιλάει από μόνο του.
Τα κόμματα υπάρχουν όταν είναι χρήσιμα για τους πολίτες. Το ρητό θα επιβεβαιωθεί απόψε στα αποτελέσματα των Φιλελευθέρων και της Σάρα Βάγκενκνεχτ. Σίγουρο είναι ότι οι πολίτες μεσοπρόθεσμα εκνευρίζονται με την υπεροψία κάποιων πολιτικών.
Οι Πράσινοι έχουν ακόμα καύσιμο στη μηχανή, αλλά αυτό λιγοστεύει και δεν είναι . Το ότι είχαν τις μικρότερες απώλειες από τα τρία μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα οφείλεται και στο ότι κατάφεραν να μείνουν μακριά από τις ευθύνες για την κατάρρευση της κυβέρνησης.
- 20:45
Βάιντελ: Ιστορικό το αποτέλεσμα, το AfD είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να στηρίξει λογικές προτάσεις του CDU
Στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD μίλησε η συμπρόεδρος του Εναλλακτική για τη Γερμανία Αλίς Βάιντελ, που χαρακτήρισε «ιστορικό» το αποτέλεσμα για το κόμμα της, που διπλασίασε τις ψήφους του από το 2021.
Από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της στο Βερολίνο, η Βάιντελ ανέφερε ότι το κόμμα της παραμένει ανοιχτό σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός του AfD ισοδυναμεί με «απάτη των ψηφοφόρων».
Αντίθετα, υποστήριξε ότι ένας συνασπισμός του συντηρητικού CDU/CSU, του Σοσιαλδημοκρατικού SPD και των Πρασίνων, που δείχνει αριθμητικά να είναι πολύ πιθανό, θα ήταν απλώς μια επανάληψη της «ίδιας παλιάς» πολιτικής.
Η Βάιντελ κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες ότι έχουν το πρόγραμμα του κόμματός της. Η ίδια δήλωσε ότι έχοντας 140 έδρες στη Βουλή, έναντι 85 που είχε μέχρι σήμερα, το AfD είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η μείωση των φόρων.
Η Βάιντελ δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα θα συνέλθει την Τρίτη για να συζητήσει τον μελλοντικό της ρόλο, και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί «πολύ χαλαρά» στην πολιτική μετά το αποτέλεσμα. Στόχος της είναι να κυνηγήσει τα άλλα κόμματα για να διασφαλίσει ότι θα εφαρμόσουν «λογικές πολιτικές για τη χώρα μας».
- 20:40
Η πρώτη αντίδραση του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους των Σοσιαλδημοκρατών
Στον Μπόρις Πιστόριους, τον νυν υπουργό Άμυνας των Σοσιαλδημοκρατών, στρέφουν τα βλέμματά τους οι αναλυτές, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, εφόσον ο Όλαφ Σολτς αποχωρήσει.
Ο Μπόρις Πιστόριους είπε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ένα «καταστροφικό, καταστροφικό αποτέλεσμα» και εξέφρασε ανησυχίες για το υψηλό ποσοστό του AfD. Όπως είπε, οι δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την άνοδο.
Σύμφωνα με τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, εναπόκειται στον Φρίντριχ Μερτς να υποβάλει πρόταση για τον σχηματισμό συνασπισμού, ενώ υποστήριξε ότι η ηγεσία του SPD θα πρέπει να συζητήσει τη θέση της για τις συνομιλίες.
- 20:29
Πράσινοι: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη περίοδο
Το κόμμα των Πρασίνων είναι απίθανο να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά τη μικρή μόνο πτώση από το 14,7% το 2021. Οι εκτιμήσεις μετά τις τελευταίες εκλογές τους τοποθετούσαν στο 13,5% των ψήφων.
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι έκφραση μιας αλλαγής στην κοινωνία», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Felix Banaszak στην Tagesschau, προσπαθώντας να τονίσει τα θετικά.
«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη περίοδο», είπε. «Με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει να βγουν μπροστά. Και αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι, παρόλο που βγήκαμε από έναν εξαιρετικά δύσκολο συνασπισμό, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη στην κοινωνία για προοδευτική, οικολογική, παγκόσμια, ανεκτική πολιτική».
Το CDU έχει συχνά αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους Πράσινους σε συνασπισμό, αλλά ο Banaszak προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξος.
«Πάντα λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να προωθήσουμε την ατζέντα μας, ακόμη και στην επόμενη κυβέρνηση. Οπότε θα δούμε, είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα είναι μαθηματικά εφικτό και τι όχι, αλλά η προθυμία μας να αναλάβουμε την ευθύνη παραμένει».
Παράλληλα, ο υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής μιλώντας στην DW το βράδυ της Κυριακής.
«Ήθελα περισσότερα, ονειρευόμασταν περισσότερα. Αλλά μετά την ψήφο του CDU με το AfD για τη μεταναστευτική νομοθεσία στην Μπούντεσταγκ, πολλοί από τους υποστηρικτές μας είπαν: «Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε μαζί τους»».
Ο Χάμπεκ συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για την εκλογική του νίκη, αν και το κλίμα στη βάση των Πρασίνων φαίνεται να αποκλείει κάθε πιθανότητα παραμονής στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα μέλη αρνούνται να στηρίξουν τον Μερτς με τη βοήθεια του κόμματος.
- 20:24
Συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Φρίντριχ Μερτς
Συγχαρητήρια στον Φρίντριχ Μερτς έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια αποφασιστική νίκη για το ΕΛΚ, τη Γερμανία και την Ευρώπη.
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη. Συγχαρητήρια @_FriedrichMerz! Ένα πράγμα είναι σαφές: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Χ.
- 20:13
Τι ψήφισαν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες
Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ARD:
Το Die Linke (Αριστερά) κέρδισε την ψήφο των νεότερων ψηφοφόρων 18-24 ετών με 25% των ψήφων, μπροστά από το AfD με 20% και το CDU/CSU με 13%.
Στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών, το AfD ήρθε πρώτο με 22%, μπροστά από το CDU/CSU με 18% και τους Πράσινους και το Die Linke με 16% έκαστο.
Στις ηλικίες 35-44, το AfD και το CDU/CSU ισοψήφησαν στο 25%, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους με 15%.
Το CDU/CSU όμως ήταν αυτό που κέρδισε τα πιο μεγάλα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες καθώς κέρδισε τόσο στις ηλικίες 45-59 όσο και στις ηλικίες 60-69 το 33% των ψήφων, πολύ μπροστά από το AfD και το SPD αντίστοιχα (21% και τα δύο).
Το SPD είχε επίσης καλύτερες επιδόσεις στις ψήφους των ηλικιωμένων, καθώς ήρθε δεύτερο σε δύο από τις μεγαλύτερες ηλικίες, 60-69 και 70-79.
- 20:13
Τι ψήφισαν οι άντρες και τι οι γυναίκες
Κοιτάζοντας τις προβλέψεις του ARD, φαίνονται κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι άνδρες και οι γυναίκες στις γερμανικές εκλογές, με τις γυναίκες να δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη στα αριστερά κόμματα.
Μεταξύ των ανδρών, το CDU/CSU ήρθε πρώτο με 30%, το AfD δεύτερο με 23% και το SDP τρίτο με 15%, ακολουθούμενο στενά από τους Πράσινους με 12% και το Die Linke (Αριστερά) με 7%.
Μεταξύ των γυναικών, το CDU/CSU έλαβε 27% και το SDP ισοβάθμησε με το AFD στη δεύτερη θέση, και τα δύο με 17%. Οι Πράσινοι ήρθαν τέταρτοι με 14%, με το Die Linke (Αριστερά) με 10% στην πέμπτη θέση.
- 20:12
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων εκφράζει σοκ για το αποτέλεσμα του AfD
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία σημειώνει την απογοήτευσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα του AfD. "Αν και ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, σοκαριστήκαμε από την εκλογική επιτυχία του AfD, το οποίο έχει διπλασιάσει το μερίδιό του στις ψήφους σε μόλις τρία χρόνια", δήλωσε στη «Welt» ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ.
Ο Σούστερ συνέχισε: «Πρέπει να μας ανησυχεί όλους ότι το ένα πέμπτο των Γερμανών ψηφοφόρων ψηφίζει για ένα κόμμα που είναι τουλάχιστον εν μέρει δεξιό εξτρεμιστικό, που αναζητά ανοιχτά συνδέσμους με τον δεξιό ριζοσπαστισμό και τον νεοναζισμό όσον αφορά τη γλώσσα και την ιδεολογία, που παίζει με τους φόβους των ανθρώπων και τους προσφέρει μόνο εμφανείς λύσεις».
- 20:07
Βάγκενκνεχτ και Λίντνερ θα αργήσουν να κοιμηθούν απόψε
Αυτή τη στιγμή οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται στο 4,9% και η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 4,8%. Το αν τελικά θα περάσουν το κατώφλι του 5% θα κριθεί τις επόμενες ώρες. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν τα καταφέρουν και οι δύο, τότε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν θα έχουν πλειοψηφία για μεγάλο συνασπισμό. Συνεπώς μαζί τους θα ξενυχτήσουν και άλλοι...
- 20:06
Τι επιπτώσεις είχε η στήριξη του Έλον Μασκ και του Τζέι Ντι Βανς στο AfD
Τα αποτελέσματα της στήριξης του Έλον Μασκ και του Τζέι Ντι Βανς στο ακροδεξιό AfD επιχειρούν να εντοπίσουν οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η αμερικανική βοήθεια δεν έδωσε μεγάλη ώθηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη δημοσκόπηση που έγινε στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, το ακροδεξιό κόμμα είχε ακριβώς το ίδιο ποσοστό που φαίνεται ότι κερδίζει και στις σημερινές εκλογές.
- 19:56
Υπερήφανος για το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Πρασίνων
Ο επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα. «Είμαι περήφανος που ξεφύγαμε από το 10% και πήγαμε προς το αποτέλεσμα του 2021. Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι μετείχαν σε αυτό.
Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δύσκολες και επίπονες πολιτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
- 19:47
Η πρώτη δήλωση του Όλαφ Σολτς: Έχω την ευθύνη του αποτελέσματος
Δηλώσεις κάνει ο απερχόμενος καγκελάριος και μεγάλος χαμένος των εκλογών Όλαφ Σολτς.
«Έχουμε ένα πικρό αποτέλεσμα, είναι μία ήττα στις εκλογές και πρέπει να το διατυπώσω με σαφήνεια. Για μένα είναι σημαντικό ότι είναι ένα αποτέλεσμα από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε και να πάμε μπροστά, είπε ο Όλαφ Σολτς, ευχαριστώντας όσους μετείχαν στον προεκλογικό αγώνα.
«Οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν δυνατό αγώνα. Και για τον λόγο αυτό, με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σας ευχαριστώ για τη δραστηριοποίησή σας», είπε.
Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι την τελευταία φορά, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο και είχε την ευθύνη, όπως και τώρα. Πάντως, συνεχάρη τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη στις εκλογές.
«Είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα και έχουμε μια παλιά δημοκρατική ιστορία. Για μένα, σε αυτή τη χώρα, υπάρχει ένα ακραίο δεξιό κόμμα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα σαν αυτό που έλαβε σήμερα που δεν πρέπει να το δεχόμαστε», είπε.
«Λέγαμε ανέκαθεν να μην υπάρξει συνεργασία με τους ακροδεξιούς. Εμμένουμε σε αυτό ως κόμμα και ελπίζουμε όλτι και όλοι οι άλλοι θα το τηρήσουν τα επόμενα χρόνια», είπε.
- 19:42
Οι πρώτες δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας»
Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός από τους παριστάμενους ο επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Έχουμε κερδίσει τις εκλογές της σημερινής ημέρας», ανέφερε, φράση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. «Κερδίσαμε τις εκλογές επειδή η συμμαχία συνεργάστηκε και προετοιμαστήκαμε πολύ καλά γι' αυτές τις εκλογές», ανέφερε, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν για το αποτέλεσμα αλλά και τη νεολαία.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε.
Ο Μερτς ανέφερε ότι γνωρίζει την αποστολή του και ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και εξέφρασε τον σεβασμό του προς τα άλλα κόμματα, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό.
«Θα μιλήσουμε όλοι μεταξύ μας, γρήγορα θα φτιάξουμε κυβέρνηση», ανέφερε εξηγώντας ότι ο κόσμος δεν θα περιμένει πολύ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.
- 19:36
Μια μακρά νύχτα για το FDP
O Βόλφγκανγκ Κουμπίκι από τους Φιλελεύθερους παραδέχτηκε ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη, αφού είναι ακόμα ασαφές αν το κόμμα του θα είναι πάνω ή κάτω από το 5%.
- 19:36
Ράιχινεκ: Ευγνώμων για το αποτέλεσμα της die Linke
Ενθουσιασμός στο επιτελείο της Αριστεράς με την Χάιντι Ράιχινεκ να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους ψηφοφόρους και να επιμένει στο σύνθημα της «Αλλαγής» χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση αν της ζητηθεί.
- 19:36
Η κατανομή των εδρών με βάση την αρχική πρόβλεψη έχει ως εξής:
- 19:25
«Πρόκειται για μια ιστορική ήττα για το SPD» είπε ο γενικός γραμματέας του κόμματος
Ο γενικός γραμματέας του SPD, Matthias Miersch, συνεχάρη το CDU/CSU και τον ηγέτη του CDU, Friedrich Merz, για τις καλές επιδόσεις τους στις ομοσπονδιακές εκλογές με βάση τις αρχικές προβλέψεις. Για το SPD, ωστόσο, ήταν μια «πικρή» βραδιά.
«Πρόκειται για μια ιστορική ήττα για το SPD», δήλωσε ο Miersch στο ZDF.
- 19:22
Κάρστεν Λίνεμαν (CDU): Η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση
Η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τόνισε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls.
«Οι συντηρητικοί νίκησαν στις εκλογές» τόνισε ο Κάρστεν Λίνεμαν.
- 19:22
Βάιντελ: Ανοικτή για διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανοδημοκρατία
Εξαιρετικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα δήλωσε η υποψήφια καγκελάρις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Αλίς Βάιντελ, απλώνοντας, όπως είπε, χέρι συνεργασίας προς τη Χριστιανοδημοκρατία για να γίνει πράξη η θέληση του γερμανικού λαού.
Πηγή: Deutsche Welle
- 19:20
Τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF
- 19:19
Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς: Οι πολιτικές του θέσεις για οικονομία, μεταναστευτικό, Ουκρανία και η αντιπαλότητα με τη Μέρκελ
Ο Μερτς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι η αιτία για την ύφεση της Γερμανίας
ΟΦρίντριχ Μερτς, που κρατάει σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό και είναι μακροχρόνιος αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να είναι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) είναι όπως αναμενόταν οι νικητές των εκλογών, με ένα ποσοστό μόλις στο 29% στα πρώτα exit polls στις γερμανικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα σήμερα.Τον Σεπτέμβριο, σημειώνει το CNBC, ο Μερτς εξελέγη ως ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU στις φετινές εκλογές, αφού ηγήθηκε της οργάνωσης και ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης CDU-CSU από το 2022. Το CSU είναι ένα περιφερειακό κόμμα που κυριαρχεί στη βαυαρική πολιτική εδώ και δεκαετίες και σχηματίζει μια ένωση με το CDU σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η πολιτική σταδιοδρομία
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο 69χρονος Μερτς σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως δικαστής και στη συνέχεια ως δικηγόρος στην Mayer Brown LLP. Κατείχε επίσης υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορες μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BlackRock Germany και η HSBC Trinkaus & Burkhardt, ενώ ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της EY Γερμανίας, της Borussia Dortmund και της Deutsche Börse.Ο Μερτς είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Φέρεται να έχει στην κατοχή του δύο αεροπλάνα, τα οποία πιλοτάρει στον ελεύθερο χρόνο του.
Ο Μερτς λέει ότι εντάχθηκε στο CDU όταν ήταν ακόμη μαθητής, και τελικά ηγήθηκε του τοπικού τμήματος της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος. Το 1989 ανέλαβε ρόλο μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια πενταετή θητεία, προτού μπει στη γερμανική Μπούντεσταγκ για 15 χρόνια.
Μεγάλο μέρος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Μερτς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σημαδεύτηκε από την αντιπαλότητα με την Άνγκελα Μέρκελ, με τους δύο να διεκδικούν ηγετικές θέσεις στο CDU καθώς και στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU. Ο Μερτς έγινε αρχικά πρόεδρος και στη συνέχεια αναπληρωτής επικεφαλής της τελευταίας ομάδας μετά το 2000.
Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 2004, με τους αναλυτές της εποχής να υποθέτουν ότι αυτό οφειλόταν στην άνοδο της Μέρκελ στην ιεραρχία.
Οι εντάσεις μεταξύ Μέρκελ και Μερτς παραμένουν μέχρι σήμερα, με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας να επικρίνει τον περασμένο μήνα τον επικεφαλής του CDU για συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στις εκλογές.
Οι πολιτικές του θέσεις
Ο Μερτς, όπως και το CDU, ακολουθεί κεντροδεξιές πολιτικές θέσεις και θεωρείται κοινωνικά συντηρητικός και φιλικός προς το επιχειρείν πολιτικός.Έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και των επιχειρήσεων, παράλληλα με τη μείωση της γραφειοκρατίας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της καινοτομίας και την προσαρμογή των συνθηκών για τη βιομηχανία στη Γερμανία για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Έχει επίσης μιλήσει για τον στόχο του να καταστήσει τη Γερμανία πιο ελκυστική για startups και έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει έναν νέο υπουργικό ρόλο που θα εστιάζει στην ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο ηγέτης του CDU έχει επίσης επισημάνει ότι θα ήταν ενδεχομένως ανοιχτός στη μεταρρύθμιση του εξαιρετικά αμφισβητούμενου κανόνα για το φρένο χρέους της Γερμανίας, ο οποίος περιορίζει το ύψος του χρέους που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση και περιορίζει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο Μερτς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι η αιτία για την ύφεση της Γερμανίας και έχει ζητήσει μεγάλες αλλαγές.
Η στάση αυτή περιλαμβάνει κριτική σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που επικεντρώνονται υπερβολικά στην κλιματική αλλαγή, κάτ που ο Μερτς λέει ότι θα αλλάξει. Ενώ αναγνωρίζει σε γενικές γραμμές την κλιματική κρίση ως ζήτημα, έχει υπάρξει επιφυλακτικός για ορισμένες δράσεις που αναλήφθηκαν για την αντιμετώπισή της, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ανεμογεννητριών.
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο Μερτς ανέφερε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη ηγετική θέση στην Ευρώπη και δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί σύντομα, ενώ ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτός σε περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη χώρα.
Ωστόσο, ο Μερτς απέφυγε σε γενικές γραμμές τις ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, εν μέσω της συζήτησης για το αν τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχύσουν τις δαπάνες τους στον τομέα αυτό.
Ένα πολιτικό ζήτημα που έχει προκαλέσει προβλήματα στον Μερτς είναι η μετανάστευση. Έχει ταχθεί υπέρ της λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας, της αύξησης των απελάσεων και της διαμόρφωσης των συνοριακών ελέγχων, επικρίνοντας τις τρέχουσες πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης της Γερμανίας ως πολύ χαλαρές και αργές και συνδέοντάς τες με βίαιες επιθέσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα από άτομα που είναι να απελαθούν.
Η ένταση κορυφώθηκε τον Ιανουάριο, όταν μια μη δεσμευτική πρόταση που προωθήθηκε από τον Μερτς υποστηρίχθηκε από το AfD - σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που επιτυγχάνεται πλειοψηφία με τη βοήθεια της ακροδεξιάς.
- 19:19
Ποια είναι η Άλις Βάιντελ, η ηγέτιδα της γερμανικής ακροδεξιάς: Οι πολιτικές της θέσεις για ΕΕ, Ουκρανία και οικονομία
Στη δεύτερη θέση δείχνουν τα πρώτα exit polls την ηγέτιδα του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ με ποσοστό στο 19,5%, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Σημειώνεται ότι χιλιάδες Γερμανοί είχαν διαδηλώσει αρκετές φορές κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Στις 8 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, τουλάχιστον 250.000 συγκεντρώθηκαν στο Theresienwiese στο Μόναχο.
Την ίδια ημέρα, μια πορεία που διοργανώθηκε από την οργάνωση Omas gegen Rechts (Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς), προσέλκυσε 24.000 άτομα στο Ανόβερο. Δύο ημέρες αργότερα, 10.000 διαδήλωσαν στην πανεπιστημιακή πόλη Φράιμπουργκ, καθώς το AfD πραγματοποιούσε συγκέντρωση σε κοντινή απόσταση.
Ο θυμός αυτός αποτελεί αντίδραση στην ανησυχητική δημοτικότητα του AfD. Το AfD δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε κάποιον κυβερνητικό συνασπισμό. Κανένα άλλο κόμμα δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε συνασπισμό με ένα κόμμα που πολλοί Γερμανοί θεωρούν κληρονόμο των ναζί.
Όμως η ηγέτιδα του AfD, η Άλις Βάιντελ, σκοπεύει να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2029. Στο μεταξύ, αναδιαμορφώνει τη γερμανική πολιτική.
Το χάρισμα της Βάιντελ από μόνο του δεν εξηγεί την άνοδο του AfD, καθώς όπως σημειώνει το The Economist, δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματική ομιλήτρια. Το 12 ετών κόμμα, όπως και άλλα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, έχει επωφεληθεί από την ευρέως διαδεδομένη οργή για τη μετανάστευση και τη στασιμότητα της οικονομίας. Όμως η 46χρονη οικονομολόγος, η οποία εκφωνεί ομιλίες που ξεσηκώνουν τον όχλο σεμνά ντυμένη με μπλε σακάκια, λευκά πουκάμισα και μαργαριταρένια σκουλαρίκια, αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για την πρόσφατη άνοδο του κόμματος.
Η Βάιντελ είναι μια παράδοξη πολιτικός. Σε αντίθεση με τη Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, και την Τζόρτζια Μελόνι, την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, δεν έχει μετριάσει τον ριζοσπαστισμό του κόμματός της για να κερδίσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Χρησιμοποιεί τον όρο «επαναμετανάστευση» (remigration) για να μιλήσει για τα σχέδιά της να απελάσει σε μεγάλη κλίμακα τους μετανάστες. Οι οικονομικές της προτάσεις είναι ακραίες. Το μανιφέστο του AfD ζητά μεγάλες φορολογικές περικοπές, μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες και την αποχώρηση της Γερμανίας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το ενιαίο νόμισμα. «Η ευημερία και εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν» αν η Γερμανία εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, λέει ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Οι βασικοί υποστηρικτές του AfD είναι λευκοί άνδρες χωρίς πτυχία πανεπιστημίου σύμφωνα με το The Economist. Η Βάιντελ δεν τους μοιάζει καθόλου, και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που το κόμμα ευημερεί. Έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με μια άλλη γυναίκα, μια παραγωγό ταινιών με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα. Έχουν δύο παιδιά. Η υπέρμαχος του οικονομικού εξτρεμισμού σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ και εργάστηκε για την Goldman Sachs. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Κίνας, μένοντας στη χώρα για έξι χρόνια και έμαθε μανδαρινικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Αργότερα έγραψε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ με θέμα το μέλλον του κινεζικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η Βάιντελ («Lille» για τους φίλους και την οικογένειά της) μεγάλωσε στο Γκύτερσλο ως το μικρότερο από τρία παιδιά. Έχιε υποστηρίξει ότι πιο μικρή προσβλήθηκε επανειλημμένα και κακοποιήθηκε από μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Το 2013 προσχώρησε στο AfD, το οποίο ξεκίνησε ως μονοθεματικό κόμμα κατά του ευρώ, λόγω του δικού της σκεπτικισμού για το ενιαίο νόμισμα. Καθώς το κόμμα έγινε πιο ριζοσπαστικό και ξενοφοβικό, πολλά μετριοπαθή μέλη αποχώρησαν ενώ η Βάιντελ παρέμεινε. Το AfD μπορεί να προσέφερε καλύτερες προοπτικές σε μια γυναίκα από ό,τι τα πιο mainstream κόμματα, όπου οι γυναίκες ήταν ήδη καθιερωμένες.
Όπως και να έχει, η Βάιντελ έμαθε σύντομα να μιλάει τη γλώσσα της ριζοσπαστικής δεξιάς. Ως μέλος της Μπούντεσταγκ έγινε πρωτοσέλιδο το 2018, όταν δήλωσε σε κοινοβουλευτική ομιλία της ότι «οι μπούρκες, τα κορίτσια με μαντίλα και οι επιδοτούμενοι μαχαιροβγάλτες δεν θα διασφαλίσουν την ευημερία μας, την οικονομική ανάπτυξη και, πάνω απ' όλα, το κράτος πρόνοιας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε επίπληξη από τον πρόεδρο της Bundestag. Η Βάιντελ συνήθιζε να επαινεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τη φιλο-αγοραία πρωθυπουργό της Βρετανίας τη δεκαετία του 1980, επειδή «κολυμπούσε ενάντια στο ρεύμα». Τώρα εκθειάζει τον Βίκτορ Όρμπαν, τον αυταρχικό και ξενοφοβικό ηγέτη της Ουγγαρίας, τον οποίο επισκέφθηκε στη Βουδαπέστη στις 11 Φεβρουαρίου.
Η Βάιντελ στοιχηματίζει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτού του είδους την πολιτική. Στη γειτονική Αυστρία το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων άρχισε να συμμετέχει σε κυβερνήσεις εδώ και πολύ καιρό. Στη Γερμανία, πιστεύει, η αντίσταση καταρρέει.
Επιπλέον, είναι μια Δυτικογερμανίδα στην κορυφή του AfD, το οποίο είναι, και ήταν πάντα, πολύ ισχυρότερο στην Ανατολική Γερμανία.
Σε ένα κόμμα που συχνά κατηγορείται ότι υποθάλπει εξτρεμιστές, εμφανίζεται πιο λογική και λιγότερο εμμονική. Η Βάιντελ, λέγεται, είναι το κλειδί του AfD για να προσεγγίσει τους Γερμανούς από τρεις κρίσιμες ομάδες - τη μεσαία τάξη, τους πολιτικά ανασφαλείς και τους πολίτες στα δυτικά της χώρας.
Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρηθεί μετριοπαθής. Μπορεί να προσχώρησε στο AfD λόγω της οικονομικής πολιτικής του, αλλά έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό την κίνηση του κόμματος να επικεντρωθεί περισσότερο στη μετανάστευση και τον γερμανικό εθνικισμό.
Η Βάιντελ, ομοφυλόφιλη γονέας, έχει υποστηρίξει τον ορισμό της οικογένειας που περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη μητέρα, τον πατέρα και τα παιδιά. Έχει πει ότι η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι ασήμαντη.
Έχει υποστηρίξει ότι η Γερμανία είναι το πραγματικό θύμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της οικονομικής ζημίας που υπέστη και θα υποστεί. Ο πόλεμος, είπε, «δεν είναι καθόλου δικό μας θέμα» και υποστηρίζει ότι, όταν τελειώσει, η Ουκρανία θα πρέπει να λογοδοτήσει.
«Alice für Deutschland!» φώναζαν οι οπαδοί του κόμματος στη Riesa. Ήταν ένα προκλητικό λογοπαίγνιο. Το «Alles für Deutschland», το οποίο έχει πλέον απαγορευτεί, ήταν σύνθημα των SA, της παραστρατιωτικής πτέρυγας του ναζιστικού κόμματος. Για το AfD η Βάιντελ είναι ήδη ροκ σταρ. Η καριέρα της, και το μέλλον της Γερμανίας, μπορεί να εξαρτηθεί από το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει το μείγμα του μοντερνισμού και της τρέλας.
- 19:17
To exit poll του ZDF
Πολύ κοντά βρίσκεται και το exit poll του ZDF, που δείχνει πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς όμως να φτάνουν το 30%, το AfD στο 20%, τους Σοσιαλιστές στο 16,5%, τους Πράσινους στο 12%, την Αριστερά στο 9%, τη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ και τους φιλελεύθερους Δημοκράτες να βρίσκονται στο όριο για να εισέλθουν στη Βουλή.
- 19:15
Τι ανησυχεί τους Γερμανούς στην επόμενη μέρα για τη χώρα τους
Ανησυχητικά στοιχεία κατέγραψαν οι δημοσκόποι του τηλεοπτικού δικτύου της DW στις εκλογικές τους έρευνες:
Το 83% δήλωσε ανήσυχο για τις εξελίξεις στη χώρα.
Ως αιτίες ανησυχίας ανέφεραν:
- τη μετανάστευση (27%)
- την οικονομική κατάσταση (26%)
- τις εμπόλεμες συγκρούσεις
- 19:14
Στο 84% η προσέλευση των ψηφοφόρων
Στο 84% έφθασε σύμφωνα με την εκτίμηση του ARD που είναι η υψηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 1990.
- 19:14
Πρόβλεψη των Εκλογών της Ερευνητικής Ομάδας για τις έδρες
Η πρόβλεψη των Εκλογών της Ερευνητικής Ομάδας θα είχε ως αποτέλεσμα την ακόλουθη κατανομή των εδρών:
CDU/CSU: 187 έδρες
AfD: 131 έδρες
SPD: 108 έδρες
Πράσινοι: 79 έδρες
Αριστερά: 59 έδρες
FDP: 33 έδρες
BSW: 33 έδρες
- 19:11
Αλίς Βάιντελ: Οι επόμενες εκλογές θα έρθουν πολύ νωρίτερα και θα ξεπεράσουμε το CDU
Ικανοποιημένη εμφανίστηκε μετά την ανακοίνωση των exit polls η αρχηγός του ακροδεξιού AfD Αλίς Βάιντελ.
«Οι επόμενες εκλογές θα έρθουν πολύ νωρίτερα και θα ξεπεράσουμε το CDU», δήλωσε η Βάιντελ, που δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της για συμμετοχή στην κυβέρνηση, αν και κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί από κάθε άλλο κόμμα.
Αυξημένη η συμμετοχή στα προπύργια του AfD
Αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα προπύργια του ακροδεξιού AfD στην Θουριγγία και στη Σαξονία, όπου φαίνεται ότι οι οπαδοί του κόμματος συσπειρώθηκαν.
- 19:07
Αναζητούνται εναλλακτικές συμμαχίες χωρίς την Εναλλακτική
Οι πρώτες προγνώσεις αποτελέσματος για τις γερμανικές εκλογές δεν δείχνουν κάποια συγκλονιστική έκπληξη. Προϊδεάζουν όμως για μια δύσκολη επόμενη μέρα με σκληρές διαπραγματεύσεις και περιορισμένα δυνατά σενάρια.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) είναι όπως αναμενόταν οι νικητές των εκλογών, με ένα ποσοστό μόλις στο 29%, που όμως αποδεικνύει ότι δεν διαθέτουν δυναμική νίκης και πιθανότατα θα προκαλέσει γκρίνιες στα μεσαία και κατώτερα κομματικά γραφεία.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 19,5%% έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της και έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Είναι η κερδισμένη των εκλογών τόσο σε αριθμούς, όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων. Έχει επιβάλει την ατζέντα της και προσελκύει όλα τα βλέμματα φίλων και αντιπάλων στην Ευρώπη.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 16% είναι μια σημαντική ήττα. Η αισιοδοξία που προσπαθούσε να μεταδώσει μέχρι την τελευταία στιγμή ο Όλαφ Σολτς έμοιαζε εξωπραγματική και αποδείχτηκε ότι ήταν πράγματι τέτοια. Το δικό του πολιτικό μέλλον μοιάζει να έχει επισφραγιστεί ενώ το ενδεχόμενο συμμετοχής ως μικρότερος εταίρος σε μια συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι η καλύτερη αφετηρία για μια διαδικασία ανανέωσης
Οι Πράσινοι με το 13,5% πληρώνουν το κόστος συμμετοχής τους στην προηγούμενη κυβέρνηση. Κατάφεραν να συγκρατήσουν δυνάμεις, έχασαν λίγο, αλλά θα χρειαστεί τώρα να μπουν σε διαπραγμάτευση με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να τους απαξιώνουν ως άσχετους με την οικονομία.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται όπως φαίνεται στο χείλος του γκρεμού και θα φανεί αν καταφέρνουν να μην πέσουν. Κινούνται στο όριο του 5%. Δεν θα είναι πάντως οι πιο περιζήτητοι κυβερνητικοί εταίροι σε ένα σχήμα που θα χρειαστεί και πάλι τρεις εταίρους
Για την Αριστερά Die Linke το ποσοστό 8,5% πρέπει να θεωρείται ικανοποιητικό αν θυμηθεί κανείς ότι στα τέλη του 2024 όλοι τους είχαν ξεγραμμένους. Υπήρξαν δημοσκοπήσεις που το «έβλεπαν», και δεν ήταν τελικά «ενθουσιασμός της στιγμής».
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ 4,7% μάλλον παρασύρθηκε από το καλό της αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο δε μπόρεσε να ξαναπιάσει σε καμιά δημοσκόπηση. Χωρίς τα εφόδια μιας κοινοβουλευτικής παρουσίας θα είναι δύσκολο για τη Συμμαχία της (BSW) να επιβιώσει πολιτικά για μια τετραετία.
Mε την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την τελική κατανομή των εδρών θα μπορεί να πει κανείς περισσότερα για τις επιλογές της επόμενης μέρας.
Πηγή: Deutsche Welle
- 19:03
Τα αποτελέσματα των exit polls
CDU (Χριστιανοδημοκράτες): 28,5%
AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 20%
SPD (Σοσιαλιστές): 16,5%
Πράσινοι: 12%
FDP (φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες): 5%
Die Linke (Αριστερά): 9%
BSW: 5% - πρώτη φορά που τρέχει
Άλλα: 4% - (2021: 8,7%)
- 19:01
Εκλογές στη Γερμανία: Πώς τις επηρέασε το TikTok
Το AfD και οι οπαδοί του κυριαρχούν εδώ και καιρό -πολύ περισσότερο όσο πλησίαζαν οι γερμανικές κλογές- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα τους και το TikTok.
Μέχρι την ημέρα των γερμανικών εκλογών, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Alice Weideel έχει συγκεντρώσει περίπου 2,9 εκατομμύρια ακολούθους σε διάφορες πλατφόρμες και περίπου 893.400 οπαδούς μόνο στο TikTok.
Τον τελευταίο μήνα, όμως, το κόμμα Die Linke (η Αριστερά) είναι αυτό που αυξάνει τους οπαδούς του εντός και εκτός διαδικτύου.
Η συμπρόεδρος του κόμματος και υποψήφια σε αυτές τις γενικές εκλογές, Heidi Reichinnek, έχει τώρα περίπου 559.300 followers στο TikTok. Η κατακόρυφη αύξηση των οπαδών ήρθε μετά την ομιλία της για το «Brandmauer» (τείχος προστασίας) – μια πολιτική μη συνεργασίας με την ακροδεξιά – που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το Die Linke, είχαν μια «πλημμύρα» νέων μελών του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 81.200 μελών.
Στα μέσα Ιανουαρίου, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν το Die Linke σε περίπου 3%. Στη Γερμανία, το 5% των ψήφων είναι απαραίτητο για να μπει στο κοινοβούλιο. Τώρα, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το κόμμα βρίσκεται γύρω στο 7%.
- 19:01
AfD: «Οι Γερμανοί ψηφίζουν για αλλαγή, θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε»
Η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Alternative for Germany (AfD) Μπέατριξ φον Στορχ, δήλωσε στο CNN ότι ο γερμανικός λαός είναι έτοιμος για αλλαγή, και ότι κατά συνέπεια η υποστήριξη για το ακροδεξιό κόμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
«Οι Γερμανοί ψηφίζουν για μια αλλαγή, θέλουν να έχουν μια αλλαγή στην πολιτική, αυτό υπόσχεται το CDU και αυτό δεν θα προσφέρει το CDU» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ξέρετε όταν ένα κόμμα συνασπισμού όπως το δικό μας κόμμα, διπλασιάζει τα ποσοστά του από τη μια εκλογή στην άλλη, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και οι άνθρωποι θέλουν κάτι άλλο», συνέχισε.
«Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουν το AfD, παρόλο που δεχόμαστε τρομερά πυρά».
- 18:53
Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για τις γερμανικές εκλογές;
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν εκλέγουν απευθείας τον επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας τους.
- 18:53
DW: Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα
Όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα κατεβαίνουν στις εκλογές με διακηρυγμένους στόχους και κρυφές προσδοκίες, που θα κρίνουν όχι μόνο την σύνθεση της επόμενη κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον των ίδιων των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς ο στόχος είναι σαφής.
Η πρωτιά θεωρείται δεδομένη, αλλά ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα θεωρηθεί αποτυχία για έναν εδώ και μήνες «εν αναμονή καγκελάριο». Και θα δυσκολέψει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς το ζητούμενο θα είναι το θαύμα. Η πρώτη θέση θεωρείται άπιαστο όνειρο. Ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 20%. Αν μπορούσαν να περάσουν την AfD και να έρθουν δεύτεροι θα είχαν λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει στρογγυλοκαθίσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση και πάνω από το 20%. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί από την ηγεσία της ως αποτυχία.
Οι Πράσινοι δείχνουν μια τάση, που για κάποιους αποκαλείται σταθερότητα και για άλλους στασιμότητα. Συνήθως βρίσκονται κάτω από το ποσοστό τους το 2021 (14,7%) και θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να το ξεπεράσουν.
Για τους Φιλελεύθερους (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ στόχος είναι να αποφευχθεί η καταστροφή, ο αποκλεισμός τους δηλαδή από την επόμενη Βουλή αν δεν υπερβούν το 5%. Από το 11,4% του 2021 μοιάζουν να έχουν περάσει αιώνες.
Η Αριστερά (Die Linke) ξαφνικά απέκτησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Εκεί που φαινόταν να δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή δείχνει τώρα στις δημοσκοπήσεις μια σταθερότητα από το 7% και πάνω. Στόχος λοιπόν όσο γίνεται ψηλότερα.
Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) απώλεσε τη δυναμική περασμένων μηνών. Ξεκάθαρος μίνιμουμ στόχος να περάσει το κατώφλι του 5%. Πιθανώς θα χρειαστεί να ξενυχτήσουν απόψε.
- 18:49
Τι θα κρίνει τη νέα κυβέρνηση
Κρίσιμης σημασίας είναι για την επόμενη μέρα το ποσοστό που θα πιάσουν τα μικρότερα κόμματα και αν θα συγκεντρώσουν το πλαφόν του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπουντεστανγκ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αριστερό Die Lienke μάλλον θα καταφέρει να πιάσει το απαιτούμενο ποσοστό, μετά από μία θυελλώδη χρονιά, που φαινόταν ότι όδευε προς την εξαφάνιση, καθώς ένα από τα δημοφιλή μέλη του, η Σάχρα Βάγκενκνεχτ αποχώρησε και ίδρυσε το δικό της κόμμα.
Η Συμμαχία της Σάχρα Βάγκενκνεχτ ή BSW, όπως ονομάζεται το νέο κόμμα, κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με αβέβαιες προοπτικές.
Κοντά στο όριο του 5% βρίσκονται οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Ο αρχηγός τους Κρίστιαν Λίντνερ είναι ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Όλαφ Σολτς να τον διώξει από την κυβέρνηση, επισπεύδοντας τις εκλογές. Η ψηφοφορία θεωρείται δοκιμασία για το εάν η στρατηγική του για τη διάσωση του κόμματος αποδίδει.
Και για τα τρία κόμματα, η είσοδος στο Κοινοβούλιο θεωρείται υπαρξιακό ζήτημα, καθώς χωρίς έδρες δεν θα έχουν ορατότητα, ενώ θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Εφόσον όμως πιάσουν το όριο του 5%, τότε θα καταστούν πιο δύσκολες οι συνεργασίες των δύο κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών), που δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν δικομματικό συνασπισμό.
- 18:48
Αγωνία στα επιτελεία των κομμάτων
Στα επιτελεία των κομμάτων εθελοντές, φίλοι και δημοσιογράφοι έχουν ήδη συγκεντρωθεί, περιμένοντας στις 7 ώρα Ελλάδας τις πρώτες προγνώσεις από τα τηλεοπτικά δίκτυα, για να καταγράψουν και τις αντιδράσεις.